De turnblog van Ianthe; de turnster van toen en nu
De turnblog van Ianthe; de turnster van toen en nu
02 februari 2021 
4 min. leestijd

De turnblog van Ianthe; de turnster van toen en nu

Mijn naam is Ianthe Hidding, ik ga jullie in deze turnblog wat vertellen over mijn turn leven en wat ik allemaal heb meegemaakt met turnen. Momenteel turn ik in de 6e divisie bij de ACGV Arnhem, maar ik ga jullie wat vertellen over wat hiervoor is gebeurd.

turnblog-turnpakje

Hoe het begon

Ik was 7 toen ik begon met turnen, dit kwam omdat mijn buurmeisje (die ongeveer 6 jaar ouder dan ik was) ook op turnen zat. Zij turnde in de selectie op Nederlands niveau en ik oefende vaak bij haar in haar kamer en op haar trampoline. Het samen turnen maakte mijn interesse voor de sport steeds groter.  Toen ik begon met deze sport, was meer gymmen dan turnen. Toch leerde ik al wel handstanden, koprollen en radslagen. Echter, moeilijker dan dat werd het niet.

Mijn eerste turnwedstrijd

Mijn eerste wedstrijd was voor mij ontzettend spannend. Had ik het wel goed genoeg gedaan? Er waren zoveel meiden die alles veel beter deden! En toen kwam de prijsuitreiking, 3e… Was ik het, was ik het?? Maar nee ik was niet 3e, 2e…. Ook niet, 1e…., en maar hopen hopen…. Het was heel spannend! Maar nee er was iemand anders 1 e namelijk een vriendin van mij, ik was zo blij voor haar!!!

Graag wilde ik weten weten op welke plaats ik was geëindigd.  Het duurde onwijs lang voordat we de diploma’s kregen, want er was iets verkeerd gegaan met de versturing. Twee lessen later kregen we het eindelijk te horen….ik was 4e!! Ik was zo blij, maar ook teleurgesteld. Net niet op het podium gekomen, dat was wel jammer.

Stoppen of doorgaan

Het turnjaar na mijn eerste wedstrijden, gingen steeds meer vriendinnen stoppen met turnen. We bleven nog met drie vriendinnen over.  Samen kregen we het idee om de kleuters les te gaan geven.  Een erg spannende en nieuwe ervaring, waar ik ook heel veel zin in had. Dit lesgeven heeft er mede voor gezorgd dat ik door ben gegaan met turnen, waarvoor ik nu heel erg dankbaar ben. De trainingen gingen steeds beter, en ik leerde veel nieuwe dingen bij. De volgende wedstrijd die ik had ben ik zelfs 3e geworden, ik was zo blij, het was mijn eerste medaille!!

Toch was een half jaar later mijn motivatie en zin in turnen weer naar de achtergrond verdwenen. Ik besloot, dat als ik de komende wedstrijd op het podium zou eindigen,  ik door zou gaan met turnen en anders niet. Tijdens deze wedstrijd ging alles goed, en ik werd 2e!!!!! Ik was zó blij en ik had besloten dat ik door zou gaan met turnen. En maar goed ook: een half jaar later werd ik uitgenodigd voor de selectie!

ianthe

Proefmaand bij selectie

Ontzettend bij, maar  ook heel zenuwachtig, begon ik aan mijn eerste selectietraining. “Zal ik wel goed genoeg zijn? Zullen ze me niet uitlachen?” We werden de eerste dag opgesplitst in 2 groepen: de ‘oudste’ kinderen en de ‘jongste’ kinderen. Zelf werd ik ingedeeld bij de jongsten. Echter, een vriendin van mij die even oud als ik was zat bij de oudsten! Dat kwam omdat mijn juf dacht dat ik veel jonger dan haar was omdat ik zo klein ben, maar ik was toen gewoon klein voor mijn leeftijd.

Na de proefperiode van 4 weken, twijfelden mijn trainers of ik het niveau zou halen. Daarom mocht ik het hierna nog een maandje proberen. Toen er 1 week voorbij was van de tweede proefperiode, kreeg ik gelukkig al te horen dat ik tóch bij de selectie mocht komen turnen!

Turnen bij de selectie

Wat was ik blij dat ik door was! Ik heb de hele dag lopen dansen van geluk! Ik heb toen in de selectie veel geleerd. Tijdens de clubteam wedstrijden ging het erg goed, maar de rest van de meiden waren ook echt mega goed! Uiteindelijk zijn we 7e geworden, een nette prestatie!

Een half jaar later had ik weer een wedstrijd, maar nu tegen andere clubs. Er waren maar 3 meiden van onze leeftijd (van andere clubs) en het ging heel goed op de wedstrijd. Uiteindelijk ben ik 5e geworden, en ook op deze wedstrijd heb ik veel plezier gehad.

Turnen en corona

Een paar maanden erna werden alle wedstrijden afgelast vanwege corona.  Hierdoor gingen we thuis allemaal oefeningen doen, zoals een bootcamp baan met allerlei turnoefeningen. Dat we zo lang niet binnen mochten turnen, vond ik echt heel erg jammer.

Na de 1e lockdown wilde ik wat meer gaan turnen dus ik ben gaan zoeken bij de andere clubs in Arnhem of daar nog leuke lessen waren. Eerst ging ik bij gym en turnen Arnhem kijken omdat daar voor de 1e maand een gratis les was, maar ik vond het niet zo leuk. Daarnaast ging ik nog kijken bij gc Arnhem en daar was een les op 5e divisie niveau, maar ook dat sloot uiteindelijk niet helemaal aan bij mijn wensen. Uiteindelijk ben ik  gewoon bij ACGV Arnhem gebleven en nou zit ik daar nog steeds. In november hebben we nog 1 teamwedstrijd gehad en daarin ben ik met mijn team eerste geworden en individueel ben ik toen bij vloer 1e geworden en bij sprong 1e! Helaas hierna geen successen meer gehad, omdat de tweede corona golf er aan kwam.

Mijn turnleven op dit moment

Op dit moment mogen wel helaas nog steeds niet in de zaal turnen.  Wat wel leuk is; we hebben nu een turn bingo waar bij elk cijfer een opdracht vertegenwoordigd en ik heb daar al 1 keer bingo gehad! Ik kreeg toen een turnpakje met een kleur die ik zelf mocht kiezen, ik had turquoise gekozen omdat dat mijn lievelingskleur was, én omdat ik blauw in turnpakjes heel mooi vond. Het pakje is ontzettend mooi geworden en hij is helemaal van velours, lekker warm dus 😊.

Als ik de hele kaart vol heb krijg ik een zelfontworpen turnpakje!! Ik hoop dat ik die win, maar ik gun het de rest ook omdat ik al een turnpakje heb gewonnen.

Promoturnster en turnblog voor Beter Turnen

Bij Beter Turnen ben in sinds een paar maanden actief als promoturnster. Hiermee probeer ik andere turnsters te helpen om ook in deze tijd turnen interessant te houden. We hebben een platform voor turnsters, waarin we gezellig kunnen kletsen en tips kunnen uitwisselen. Ook kun je hier veel trainingen op vinden. We motiveren en inspireren elkaar, en dat vind ik erg fijn! Ook heb ik, zoals je net hebt gelezen, deze turnblog voor Beter Turnen geschreven!

Hopelijk is ook deze lockdown weer snel voorbij, en mogen we gauw weer trainen in de zaal, want dat is toch het allerleukst! 🙂

Over de schrijver
Ik ben Ianthe Hidding, promoturnsters bij Beter Turnen en schrijf gastblogs voor Beter Turnen.
Reactie plaatsen