Het sportieve leven van Anastasia; een turnster met passie voor haar sport!
Het sportieve leven van Anastasia; een turnster met passie voor haar sport!
29 juli 2020 
9 min. leestijd

Het sportieve leven van Anastasia; een turnster met passie voor haar sport!

Hoi hoii!! Leuk dat op mijn turnblog bent uitgekomen! Vandaag ga schrijven over hoe ik als turnster naar de selectie ben gekomen en nog meer kleine onderwerpen op turngebied waar ik over wil praten. Veel leesplezier!

turnster-anastasia

Hoe mijn leven als turnster begon

Ik zit op turnen sinds ik 8 ben. Vroeger heb ik vanaf mijn vierde op ballet gezeten. Nou nu zeg ik ballet maar eigenlijk was het meer kleuterdansen 😂. Ik wilde eigenlijk altijd al op turnen zitten maar ik moest kiezen tussen ballet of turnen. Stom genoeg zei ik ballet. (Turnen is natuurlijk veel leuker en beter!) Op een dag vroeg ik aan mijn ouders of ik misschien een proefles mocht doen van turnen. En ja!! Dat mocht!! Ik vond het zo leuk en ik was blijkbaar al 1 van de betere turnsters. Dat komt denk ik omdat ik thuis altijd radslagen maakte en nog veel meer. Ik mocht bij de wat betere meiden in het groepje. Het turnen vond ik erg leuk en ik mocht er daarom ook op. Na een tijdje ben ik gestopt met ballet, want ik vond het minder leuk dan mijn leven als turnster.

Naar de selectie

Toen ik een tijdje op turnen zat wilde ik eigenlijk meer. Ik wilde meer trainen en meer uitdaging want alles werd voor mij een beetje te makkelijk. Daarom vroeg ik toen ik 9 was of ik naar de selectie mocht maar raar genoeg was ik te jong om selectie turnster te zijn. Ik wilde het zo graag dus ik ging thuis hard trainen en ik werd nog beter en ik leerde zelfs elementen die sommige in de selectie nog niet konden. Ik vroeg daarom weer of ik nu wel naar de selectie mocht. Maar nee dat mocht ook niet. Ik was nu opeens te oud. (Ik was inmiddels 10).

Nieuwe trainster

Vanaf mijn 10e jaar ging ik op een andere dag in de week turnen, en kreeg hierbij ook nieuwe trainster. Van haar mocht ik nog moeilijkere elementen doen. Voorbeeldjes daarvan zijn:  salto achteruit uit stand, salto van brug, kiepjes en radslag en arabier op balk. Omdat ik steeds moeilijkere elementen kon, vroeg ik opnieuw of ik misschien bij de selectie kon gaan turnen. Helaas was het antwoord opnieuw nee.

Ik turnde die tijd op de donderdag avond en er was ook altijd een volwassene groep en een aantal daarvan zijn trainers van een andere vereniging. Die zagen mij altijd turnen, en later bleek dat in hen al was opgevallen als turnster.

De overstap van turnvereniging

Op een  dag kwam mijn trainster en ze wilde even apart met mij praten. Ze zei tegen mij dat ze weet dat ik graag naar de selectie wilde dus ik dacht dat dat ook mocht maar toch was het een beetje anders. Die paar trainers van de volwassene groep wilde mij graag als turnster bij hun vereniging in de A selectie hebben. Ik was super blij dat ze mij daar wilde hebben. Het was alleen wel een grote verandering want ik ging van een echte turnzaal naar een gymzaal. Dat maakte mij niet heel veel uit want me die andere vereniging gingen we 1 keer in de maand in de turnzaal trainen en een gymzaal is ook prima.

Proeflessen

Ik mocht dus een proefperiode turnen bij Omnisport2B en na een tijdje kreeg ik te horen dat ik daar mocht blijven. Ik turn nu 4e divisie en ik heb inmiddels zo veel geleerd! Mijn droom is uitgekomen en daar ben ik ontzettend blij om!  Ik turn nu 3x in de week bij Omnisport2B en 1x in de week nog steeds in het recreatie groepje bij SV doto zodat ik nog extra dingetjes kan oefenen. Mijn nieuwe doel is nu om 3e divisie te turnen zodat ik misschien wel aan het NK kan mee doen!

Ik train nu daarom super hard. Nu in de vakantie train ik 2x per week bij mijn turnvereniging en turn ik veel met vriendinnen op mijn nieuwe airtrack.

Blessures in de turnsport

Helaas komen blessures vaak voor in de turnsport. Ik heb er zelf ook 1 gehad. Voordat ik naar de selectie ging kon ik al een arabier flikflak. Ik vond hem super makkelijk en had er geen problemen meer mee. Bij de selectie toen ik nieuw was kon ik hem ook. Ik heb hem ook bij een paar wedstrijden gedaan. Maar een keer gingen we op een airtrack en toen deed ik de arabier flikflak maar mijn flikflak was heel erg hoog. Ik probeerde het nog een keer maar toen maakte ik er automatisch een salto van! Dat is misschien ook een goed kunstje maar de flikflak mag ik echt niet verleren. Ik wist gewoon niet wat ik fout deed maar het was denk ik een soort van angst om me handen op de grond te zetten. Ik probeerde het zo vaak maar elke keer werd het een salto.

Angst voor de flickflack

Later werd ik gewoon bang en durfde ik helemaal niet meer te springen. De angst was zo groot, dat ik het zelfs met hulp niet meer durfde. Zelfs in de zachte en veilige kuil weigerde ik hem te springen.

Mijn drive was groot om de flickflack te turnen, dus een keer bij een training vroeg ik of Hans wilde vangen (hij is de beste vanger bij onze vereniging). Hans stond daar dus en ik moest het doen,  dus uiteindelijk ging ik er voor maar wel met veel spanning.  Door de spanning ging het helemaal mis.  Ik maakte de arabier en toen ik de kaats uit me arabier wilde maken klapte mijn enkel dubbel.

Geblesseerd

Het ging allemaal zo snel en ik had zelfs met die arabier waar me enkel dubbel klapte zelfs nog de flikflak achter gedaan. Toen was me voet echt helemaal kapot. Ik dacht eerst dat het nog mee viel maar de pijn werd erger en ik kon niet meer lopen. Ik moest ijs op mijn voet doen maar we zaten in een andere hal die training en stom genoeg hadden ze daar geen ijs. Uiteindelijk moest ik het met een koel theedoekje mijn voet koud houden.

Ik ben daarna naar huis gegaan en heb 2 weken niet geturnd. Toen het ergste weg was wilde ik heel graag weer trainen maar ik moest wel een sok om me voet heen. Daarna werd de pijn steeds minder en inmiddels is me enkel helemaal weer goed!

Ik heb verder nooit erge blessures gehad en daar ben ik super blij mee. Ik ken veel mensen die altijd wel ergens een blessure heeft. Dat lijkt mij echt heel stom. Maar je moet zeker ook nooit opgeven!!

Sportief leven

Turnen is echt mijn passie en ik doe het altijd met zo veel plezier!! Ik wil eigenlijk gewoon elke dag wel in de turnzaal zijn. Maar helaas kan dat niet. Ik doe namelijk ook aan kunstschaatsen. Dat doe ik 2x in de week. Vaak vragen mensen zich af hoe veel ik in een week sport en hoe ik dat kan volhouden en hoe lukt dat allemaal met school. Ik sport in totaal 14 uur per week. Het voelt eigenlijk veel minder en het is echt wel te doen. Zeker omdat ik het met heel veel plezier doe. En voor school moet ik gewoon goed plannen en soms leuke dingen niet mee doen.

turnblog-turnen

Overige feitjes uit mijn turnleven

Hoelang doe ik al aan turnen:

 • Ik doe het sinds mijn achtste en ik ben nu 15 jaar. Ik doe het dus ongeveer 7 á 8 jaar

Hoeveel turnpakjes heb ik:

 • Ik heb 8 turnpakjes en ik krijg nog een nieuw wedstrijdpakje voor het aankomende seizoen. En wie weet als ik genoeg punten heb krijg ik het Beter Turnen pakje!

Wat is mijn favoriete toestel:

 • Mijn favoriete toestel is denk ik vloer omdat ik flikflakken en salto’s gewoon zo leuk vind om te doen en ik vind het ook leuk om op mijn vloermuziekje te dansen.

Wat is mijn slechtste toestel:

 • Mijn slechtste toestel is sprong. Dit is ook tevens mijn minst leukste toestel. Ik ben er niet zo goed in en ik denk dat dat komt omdat toen ik in de recreatie groep zat ik altijd met trampoline sprong en we moesten gewoon over de pegasus heen en het maakte niet uit hoe het eruit zag volgens de trainers. Ik heb daarom een slechte basis gehad en ik heb ook nooit met plankoline gesprongen en die grote stap van trampoline naar plank is echt wel wat! Moet ik zeggen. Gelukkig gaat het steeds beter!

Welke turnelementen wil ik nog halen:

Welk element heb ik snel geleerd waar de meesten er lang over doen:

 • Toen ik de arabier flikflak de eerste keer alleen kon toen kon ik die training daarop al meteen ook de arabier salto en zelfs arabier streksalto!

Voor- en nadelen van turnen

Wat is er zo leuk aan turnen:

 • Turnen is zo leuk omdat je veel verschillende dingen kan doen. Je hoeft je nooit vervelen want als je ergens geen zin in hebt kan je iets anders gaan oefenen. Je kan echt jezelf laten zien en bij je vloeroefening kan je je gevoelens kwijt. Het is ook altijd super gezellig met mijn teamgenootjes.

Wat is minder leuk aan turnen:

 • Turnen kan soms echt zwaar zijn. Je moet er veel tijd instoppen en blessures komen vaak voor want je gebruikt je lichaam erg veel. Ook heb je vaak angsten als je iets nieuws moet leren of je gaat aan enge dingen denken waardoor je iets niet meer durft.

Turnkamp

Deze vakantie ga ik op turnkamp (summerstarz) en ik heb er heel veel zin in. Dagelijks hebben we twee trainingsmomenten.  Onderstaande doelen heb ik voor mezelf, die ik graag op kamp wil bereiken:

 • wippertje
 • reuzen
 • arabier flik salto weer ophalen
 • overslag op de hoge balk

Ik ga van 10 tot 14 augustus op kamp! Ashley gaat ook mee. Zij is ook turnster en promoter van Beter turnen.

Vrije tijd

In mijn vrije tijd vind ik het heel leuk om met vriendinnen af te spreken en sporten maar wat ik ook doe is digitaal tekenen. Ik heb ook een instagram account waar mensen hun foto’s kunnen sturen en ik die dan ga tekenen. Deze komen op mijn instagram pagina te staan. (@gymnastics.illustrator).

Ik ben op het idee gekomen om te tekenen omdat ik vorige zomer op het strand was en ik op me telefoon zat. Daar zag ik een meisje op instagram  die een tekening had. Ik wilde ook heel graag zo’n tekening dus ik had dat gevraagd en ik had er 1 gekregen. Toen ik terug was van vakantie verveelde ik me en bedacht ik me om zelf een tekening te proberen te tekenen. Ik wilde daarna ook zelf een instagram account aanmaken. En nu heb ik dus die tekenaccount. Ik heb er heel veel plezier in en ik teken alleen turnfoto’s.

Filmpjes kijken op youtube

Ik vind het altijd heel erg leuk om op youtube filmpjes te kijken. Vooral youtubers die zelf op turnen zitten vind ik interessant.  Ik ben denk ik het meest fan van turnster Whitney Bjerken. Zij heeft meer dan een miljoen abonnees, en ik kijk haar video’s al heel lang. Whitney maakt veel video’s van haar trainingen en wedstrijden en ze doet vaak ook challenges of ze vlogt. Ze doet heel veel verschillende dingen als turnster op haar kanaal en daarom vind ik het zo leuk. Uiteraard is ze super goed in turnen!

Een andere youtuber die ik volg is turnster Pleun Reinders. Zij is echt een voorbeeld turnster voor mij. Ze is ook Nederlands en doet eredivisie. Ze plaatst altijd haar wedstrijden.

Wat ik ook super leuk vind is het youtube kanaal van Typisch Turnen. Dit is een Nederlands youtube kanaal waar ze allemaal challenges filmen en uitleg geven. Tijdens een van hun winacties heb ik toen een heel mooi turnpakje gewonnen!

Ik kijk nog naar veel meer maar dat is te veel om op te noemen! Maar er is nog 1 hele belangrijke en dat is natuurlijk die van Beter Turnen. Hier kijk ik als turnster ook vaak naar omdat ik dat gewoon super leuk vind en je er veel van kunt leren.

Tot slot

Dit was mijn blog. Ik hoop dat jullie dit leuk vonden om te lezen en dat jullie nu een beetje weten hoe ik met een aparte manier naar de selectie ben gekomen en hoe mijn leven als turnster er uit ziet!

Wil je nog meer weten over turnen, kijk dan eens lekker op deze site rond!

Over de schrijver
Hoii ik ben Anastasia en ik ben 15 jaar oud. Ik zit op turnen sinds ik 8 ben. Ik heb al die jaren in de recreatie groep gezeten bij SV doto en sinds ik 14 was mocht ik naar de selectie bij Omnisport2b. Ik turn nu 4e divisie senior. Ik turn 4x in de week. Naast turnen doe ik ook nog 2x in de week kunstschaatsen.
Reactie plaatsen