Een nieuw turnpakje kopen, 7 handige tips van Inge
31 augustus 2020 
6 min. leestijd

Een nieuw turnpakje kopen, 7 handige tips van Inge

De meeste turnsters zijn er dol op: turnpakjes! Het uitzoeken van een turnpakje dat perfect voor jou is, kan soms wat ingewikkeld zijn. Hier zijn 7 tips die jou helpen in de zoektocht naar je nieuwe turnpakje.

turnpakje-ingeturnd

1. Bepaal vooraf je budget

Als je vooraf weet hoeveel je maximaal uit wil geven aan een turnpakje kun je makkelijker zoeken en ervoor zorgen dat je nooit meer uitgeeft dan de bedoeling is. Turnpakjes zijn in verschillende prijscategorieën te koop, van een paar tientjes tot aan een paar honderd euro. Een duurder pakje is niet automatisch beter dan een goedkoper pakje. En een goedkoop pakje is niet altijd een goede koop. Kijk dus goed naar de kwaliteit van de pakjes en of die in verhouding staat tot de prijs. Daarnaast kun je nadenken of je bereid bent iets meer te betalen voor duurzaamheid en goede arbeidsomstandigheden. Sommige merken worden in een ver land met tig tegelijk geproduceerd, anderen in of dichtbij Nederland.

2. Bedenk vooraf waar het turnpakje voor is

Zoek je een turnpakje voor jezelf, voor een ander of voor een groepje? En is het turnpakje voor trainen, een wedstrijd of een demonstratie? Hierover nadenken kan je helpen om makkelijker beslissingen te maken. Bij een turnpakje voor jezelf om in te trainen, gaat het er alleen om dat jij je nieuwe pakje geweldig vindt. Maar als je met een groepje hetzelfde pakje gaat kopen is het belangrijk om te overleggen wat jullie wel en niet willen. Je moet dan in je achterhoofd houden dat misschien niet al jouw wensen mogelijk zijn.

Is het pakje voor jezelf voor een wedstrijd? Dan kun je bedenken wat voor soort turnpakje goed bij je vloeroefening past. Ook bij een demonstratie of uitvoering kun je zoeken naar een turnpakje dat bij het thema past. Een turnpakje kan bijdragen aan de performance. Denk maar aan de Cats vloeroefening van Céline van Gerner op het EK van 2018. Haar bewegingen, make-up en outfit maakte het een compleet plaatje.

turnpakje-inge

3. Met of zonder mouwen

Een turnpakje met (driekwart) mouwen en een turnpakje zonder mouwen hebben verschillende kenmerken. De één is niet beter dan de ander, het is heel persoonlijk wat het best bij jou past. Hier een aantal kenmerken op een rij om jou te helpen een keuze te maken:

  • Turnpakje zonder mouwen
    • Koeler dan met mouwen
    • Vaak goedkoper dan met mouwen
    • Geen problemen bij gebruik van leertjes/lusjes
    • Geen strakke stof om je armen
    • De favoriet voor trainingen
  • Turnpakje met (driekwart) mouwen
    • Warmer dan zonder mouwen
    • Lange mouwen kunnen in de weg zitten bij leertjes/lusjes, bij driekwart mouwen heb je hier geen last van
    • De veel gekozen optie voor wedstrijden
    • Oksels zijn bedekt
    • Meer plek voor het design en de glitters 😉

4. Kleuren en stoffen

Net als bij het shoppen van gewone kleding, kun je een turnpakje uitkiezen in een kleur die jou goed staat. Blauwe, rode, roze, zwarte en paarse turnpakjes komen het meeste voor, maar turnpakjes zijn er in alle kleuren. Dus als je een groen of bruin turnpakje wilt, is dat ook mogelijk maar moet je iets beter zoeken.

Turnpakjes worden gemaakt van stoffen die naar alle kanten goed rekken. Op dit moment zijn glitterstoffen en lycra erg in de mode. Vroeger waren turnpakjes van gevlekt velours populair, maar die zien we steeds minder. Ook kunnen glad velours en gaas/mesh gebruikt worden voor turnpakjes. Glitterstof is het meest schitterend, maar ook het meest kwetsbaar. Lycra en velours hebben een mattere uitstraling, zijn iets zachter en blijven over het algemeen langer mooi.
Bij sommige merken kun je de kleuren of stoffen aan laten passen. Dus als je verliefd bent op het design van een pakje, maar hem liever in een andere kleur of stof wil kan dat. Soms verandert dit de prijs van het turnpakje. Informeer hiernaar voordat je bestelt, zodat je niet over jouw budget heen gaat.

stoffen-turnpakje

5. Stijl

Stijl is heel persoonlijk! Ga je voor krullen of strakke lijnen? Voor druk of voor rustig? En kies je voor symmetrisch of asymmetrisch? En zo zijn er nog meer opties. Het belangrijkste: kies een stijl waar jij je goed in voelt, dan straal je dat uit!
Twijfel je tussen 2 pakjes? Doe dan de ‘ik-kan-niet-kiezen-truc’. Doe 1 turnpakje aan en ga voor de spiegel staan. Neem het goed in je op en doe daarna je ogen dicht. Hou dan het andere pakje voor je en doe je ogen weer open. Kijk dan naar jezelf in de spiegel met het tweede pakje. Als het goed is, heb je nu een favoriet. Kun je nog steeds niet kiezen? Dan zijn het beide perfecte turnpakjes voor je en kun je geen verkeerde keuze maken.

Turnpakje kopen ingeturnd

6. Merk

Er zijn heel veel verschillende merken in verschillende prijsklassen en met verschillen in stijl en pasvorm. Grote merken komen 1 of meerdere keren per jaar met een nieuwe collectie. Aan die pakjes valt vaak niets aan te passen en ze worden in grote oplagen gemaakt. Wil je iets uniekers of iets zelf ontwerpen, zoek dan naar kleinere merken. Daar is in overleg soms bijna alles mogelijk!

7. Maat en pasvorm

De laatste stap is meestal het kiezen van de maat. Dit kan erg lastig zijn en je kunt niet automatisch voor je normale kledingmaat gaan. De lengte van de romp is meestal de bepalende factor voor turnpakjes. De nauwkeurigste manier om de maat te bepalen voor een turnpakje is passen! Passen kan in een winkel, op afspraak in een naaiatelier of bij een wedstrijd. Zit het merk niet in de buurt? Kijk dan of er een turnster bij jou in de groep zit met een pakje van dat merk dat je even mag passen.

Als passen voor het kopen niet kan, gebruik dan de maattabel van het merk of neem contact op voor persoonlijk advies. En bij twijfel kies je altijd voor de grotere maat. Als de standaard pasvorm niet goed past bij jouw postuur kun je bij kleinere merken vaak de pasvorm laten aanpassen. Bijvoorbeeld een langere romp of smallere armen.

Als je jouw perfecte turnpakje hebt gevonden, vergeet hem dan niet goed te onderhouden zodat je er lang plezier van hebt. Lees de wasvoorschriften die bij je turnpakje horen dus goed!

Veel plezier met het uitkiezen van turnpakjes en natuurlijk met het turnen! Heb je vragen of vind je het leuk om over turnpakjes te kletsen? Je kunt altijd contact met mij opnemen via Ingeturnd.

Beter Turnen Turnpakjes

Beter Turnen sponsort veel fanatieke turnsters. Voor deze turnsters heb ik een echt Beter Turnen Turnpakje ontworpen.

Turnpakje kopen turnen

Omdat alle turnsters zo enthousiast waren over de turnpakjes heb ik in samenwerking met Beter Turnen verschillende turnpakjes met turnquotes in Beter Turnen / Ingeturnd stijl ontworpen. Je kunt alle turnpakjes in de webshop bekijken en bestellen: turnwinkel

Turnpakje kopen ingeturnd

Over mij

Mijn naam is Inge Korte. Als klein meisje ben ik begonnen met turnen en verliefd geworden op de turnsport. Ik weet nog goed hoe trots ik was op mijn eerste eigen turnpakje.

In 2007 kwam ik op het idee om zelf een turnpakje te maken. De eerste was erg simpel, maar ik was minstens even trots. Al snel werden ze complexer en maakte ik ze ook voor turnvriendinnen. Inmiddels is dit uitgegroeid tot mijn eigen fulltime naaiatelier: Ingeturnd.

Turnpakje kopen ingeturnd

De uitdaging om nieuwe, mooie ontwerpen te bedenken vind ik erg leuk. En het is super gaaf om turnsters blij te maken met een mooi turnpakje. Ik vind het belangrijk dat een pakje goed past en dat de turnster zich goed voelt in het pakje. Een goede pasvorm, goede afwerking en oog voor details zijn dus onmisbaar.

ingeturnd-turnpakjes

Over de schrijver
Mijn naam is Inge Korte. Als klein meisje ben ik begonnen met turnen en verliefd geworden op de turnsport. Ik weet nog goed hoe trots ik was op mijn eerste eigen turnpakje. In 2007 kwam ik op het idee om zelf een turnpakje te maken. De eerste was erg simpel, maar ik was minstens even trots. Al snel werden ze complexer en maakte ik ze ook voor turnvriendinnen. Inmiddels is dit uitgegroeid tot mijn eigen fulltime naaiatelier: Ingeturnd.
Reactie plaatsen