Turnbalk voor thuis; wat zijn voordelen en welke oefeningen doe je erop?

Binnen het dames turnen is de turnbalk voor de meeste turnsters het moeilijkste toestel. De turnbalk is smal en hoog. Op een oppervlakte van slechts 10 cm breed en vijf meter lang, worden de meest spannende capriolen uitgevoerd. De trainingstijd die je besteedt aan balk, zou twee keer zoveel moeten zijn als op de overige drie toestellen. In veruit de meeste turntrainingen is dit lastig te realiseren. Een turnbalk voor thuis zou hierbij dé oplossing kunnen zijn. In deze blog vertellen we je meer over mogelijkheden van een turnbalk voor thuis.

Inklapbare turnbalk

Een van de opties voor een turnbalk voor thuis, is de inklapbare turnbalk. Er zitten erg veel voordelen aan deze balk. Zo is hij makkelijk hanteerbaar en verplaatsbaar, omdat deze turnbalk dubbel gevouwen kan worden. Daarnaast is hij relatief licht, dus ook door turnsters zelf goed te verplaatsen. De turnbalk blijft goed en stevig op zijn plaats liggen als er op getraind wordt. Daarnaast is hij bekleed met een soepel en zacht dek, waardoor ook acrobatische elementen goed en veilig kunnen worden uitgevoerd.


Balk turnoefeningen

Turnoefeningen voor op de balk zijn er in vele soorten en maten. Denk aan gymnastische sprongen, acrobatische elementen, maar ook spannings- en evenwichts oefeningen. Hieronder laten we je een paar ideeën zien van oefeningen die je thuis op je eigen turnbalk zou kunnen oefenen!

Oefeningen op een opvouwbare turnbalk



Gymnastische turnoefeningen op balk

Handstand turnoefeningen op balk

Boogjes en tik-tak turnoefeningen op balk

Tweedehands evenwichtsbalk

Een andere optie voor een turnbalk voor thuis, is om te zoeken naar een tweedehands evenwichtsbalk. Op marktplaats staan dikwijls balken te koop, aangeboden door clubs die toe zijn aan een nieuwe evenwichtsbalk. Het is goed om bij de aanschaf van en tweedehands balk op het volgende te letten:

  • onderstel: zitten er poten onder die makkelijk hanteerbaar zijn? Vaak zijn de poten van een evenwichtsbalk lomp en zwaar, en daarom niet altijd geschikt voor thuisgebruik.
  • bekleding: is de bekleding van de balk nog in goede staat? Bij slijtage door veelvuldig gebruik, kan de demping van de toplaag drastisch zijn verminderd. Hierdoor is de belasting voor het lichaam bij acrobatische elementen groot tijdens de landing.
  • materiaal: op internet zijn en nog vele echt oude balken in omloop. Deze zijn gemaakt van hout, en dus erg hard. Vaak hebben deze balken  geen hoes. Omdat dit wel gewenst is om té zware belasting van het lichaam te voorkomen, is de aanschaf van een hoes een extra investering die je mee moet rekenen. Een balkhoes kost al snel een kleine €500.

Turnbalk voor thuis zelf maken

Natuurlijk zou je ook zelf een turnbalk voor thuis kunnen maken. Immers, een turnbalk hoeft niets meer te zijn dan een stuk hout van 10 cm breed en 5 meter lang. Toch blijkt in de praktijk een eigen gemaakte turnbalk niet altijd een goede optie. Door de hardheid en vaak instabiliteit, kan de veiligheid van een turnster op zo’n balk niet worden gewaarborgd. Dit kan snel ongunstig uitpakken voor het huidige niveau van een turnster dat zij heeft op het toestel.

Turnbalk voor thuis kopen

Heb je besloten om een turnbalk voor thuis te kopen, dan zul je zien dat er ruim keuze en variatie is in aanbod. Het speur- en zoekwerk naar een kwalitatief goede balk met een juiste prijs-kwaliteit verhouding, hebben wij al voor je gedaan! Check deze turnwinkel voor een goede en betaalbare turnbalk voor thuis!