Arabier in de turnsport: hoe leer je het de turnsters aan?
Als je op turnen zit, over turnen leest of op televisie naar turnen kijkt, heb je vast al vaak het woord arabier horen vallen. Niet alleen is het iemand die Arabisch spreekt en een paardenras, ook is het een turnelement die vaak voorafgaat aan hele mooie acrobatische hoogstandjes. Een arabier is een belangrijk element in de turnsport. De beheersing van de arabier is in veel gevallen een voorwaarde om elementen als een flickflack, een schroef of een dubbel salto te turnen. De moeite waard dus, om meer over dit element te weten te komen.
In dit artikel vertellen wij van Beter Turnen je er meer over. Ook laten we met filmpjes en tips zien hoe je dit aan kunt leren binnen de turnlessen.
Uitvoering van de arabier
Een arabier lijkt qua uitvoering erg op de radslag. Ook hierbij draai je op de kop een rondje als een rad, waarbij je op je handen steunt en weer eindigt op je voeten. Het verschil zit hem echter in de landing en de handenafzet. Waar je bij de radslag om beurten op je voeten landt, kom je bij de arabier op beide voeten tegelijk in je landing terecht. Dit kun je voor elkaar krijgen door af te duwen met je handen van de vloer, waardoor je bovenlichaam weer rechtop komt.
Nu in stapjes!
Stap 1
Begin rechtop met je voeten naast elkaar en je armen langs je oren. Til je been (voorkeursbeen) hoog op en maak een grote en verre pas. Plaats vervolgens je handen ver voor je uit, met je armen naar links of naar rechts gedraaid. Welke kant hangt af van wat je fijn vindt, maar is wel altijd gelijk aan de kant van het been dat je op hebt gezwaaid.
Stap 2
Sluit vervolgens in de lucht je benen snel en actief. Dit gebeurt ongeveer als je benen in de verticaal zijn.
Stap 3
Tijdens het sluiten van je benen duw je met je handen af van de vloer, waardoor je lichaam weer omhoogkomt. Belangrijk hierbij is dat je met rechte armen afduwt, en je schouders helemaal zijn uitgeduwd. Hierdoor word je afzet snel en explosief. De kurbetbeweging is in de arabier vereist om deze goed uit te voeren. Lees hier meer over de kurbetbeweging.
Stap 4
Land vervolgens weer op je voeten, waarbij je voeten, je heupen en je schouders weer in 1 lijn met elkaar staan. Het is soms lastig om er voor te zorgen dat je lichaam tijdens de landing weer helemaal rechtop staat. Als de de arabier met een aanloop gaat turnen, zul je meer snelheid hebben om rechtop te komen. Daarnaast is het goed om te trainen in een situatie waarin het afduwen wordt ‘afgedwongen’ In onderstaand filmpje zie je dat de turnster ‘gedwongen’ wordt om actief af te duwen. Haar opdracht is om het gele matje niet aan te raken met haar lichaam.
Belangrijk bij het turnen, en dus ook bij de arabier, is het turnen in rechte lijnen. Zorg dat je schouderhoek altijd helemaal geopend is tijdens de gehele arabier, en ook je heuphoek dient vanaf de verticale houding geheel open te zijn.
Het uitbreiden van de arabier
Als je de arabier onder de knie hebt, en ook al druk bezig met met elementen die je er achter zou kunnen turnen, is het tijd om een stapje verder te gaan. Een gaaf element om achter je arabier te turnen is de flikflak. Hiervoor is het belangrijk om nog meer accent te leggen op het afduwen in de arabier. Het is namelijk erg belangrijk dat je rechtop afzet als je er een flikflak achter aan wil leren. Ook moet je leren om na de arabier direct naar achter te durven springen. Het is ook mogelijk om de arabier uit te breiden met een salto a.o. op vloer of met een Tsukahara op sprong.
Tips bij het aanleren van de arabier
- zorg dat je laatste stap voordat je je handen neerzet groot is
- plaats je handen zo ver mogelijk van je af, en draai je handen in
- houd je armen tijdens de gehele arabier recht
- sluit je benen vlak voor de verticaal
- maak een aanloop voor de arabier, om snelheid te generen
- duw af vanuit je schouders en zak niet door je armen heen
- zorg dat er geen hoek in je heupen komt door actief af te duwen met je handen
Methodische oefeningen
Gebruik jij ook originele oefeningen in je les? Laat het ons weten in de reacties! Bekijk meer leuke oefeningen op ons platform!