De kurbet, wat is het en hoe verbeter je het in de turntraining?
29 januari 2020 
4 min. leestijd

De kurbet, wat is het en hoe verbeter je het in de turntraining?

De kurbet is een hol-bol actie waarbij het lichaam van een gespannen holle actie direct naar een gespannen bolle actie beweegt, of andersom. De kurbet actie komt in verschillende turnelementen voor zoals de arabier, de flik-flak, reuzen en de flak-flik.

Allereerst nemen we beiden houdingen door.

De holle houding

De holle houding bestaat uit:

  • gestrekte tenen en benen
  • geopende heupen en licht holle onderrug
  • geopende schoudergordel waarbij het borstbeen wordt opgestrekt
  • de armen bevinden zich naast de oren

kurbet-leren-met-turnen

De bolle houding

De bolle houding bestaat uit:

  • gestrekte tenen en benen
  • rechte heupen en onderrug
  • geopende schoudergordel waarbij het borstbeen wordt ingetrokken
  • de armen bevinden zich naast de oren

kurbet-leren-met-turnen

Het verschil zit hem in de houding van het borstbeen, onderrug en heupen. De schoudergordel blijft te allen tijde geopend. Bij de holle houding wordt het borstbeen opgestrekt, de onderrug wat gehold en de heupen geopend. Bij de bolle houding wordt het borstbeen ingetrokken en het bekken naar achteren gekanteld. Het bekken bevindt zich dan in een nagenoeg rechte positie. De onderrug wordt afgevlakt.

Veel voorkomende fouten zijn het krommen van de armen, het sluiten van de schoudergordel, het te veel hollen-of bollen van de onderrug en heupen. Hieronder worden enkele voorbeelden beschreven.

Voorbeeld 1: hol

kurbet-leren-met-turnen

In dit voorbeeld is te zien dat de turnster mooi haar heupen opent en onderrug lichtjes holt. De armen bevinden zich netjes langs de oren en de borst is uit. Echter is haar schouderhoek nog gesloten. Bij de holle houding wil je deze open hebben. Ze zou haar armen iets hoger moeten heffen.

Voorbeeld 2: bol

kurbet-leren-met-turnen

De turnster strekt netjes haar armen en benen door en houdt haar armen netjes langs de oren. Echter is haar schouder niet volledig geopend en is haar onderrug lichtelijk hol. Ze zou haar bekken wat meer naar achteren moeten kantelen door haar onderrug nog meer in de plank te duwen. Ze mag haar bovenbuik iets meer aanspannen door haar ribben ook de plank in te duwen (‘’haar borstbeen induwen’’)

De fouten in de kurbet actie zijn vaak fouten in vormspanning van de schouder- en heupgordel (zie hier het artikel over vormspanning). Het ervaren van hol-bol en recht zijn in deze gewrichten is essentieel. Hieronder zal ik enkele oefeningen doornemen om de kurbet actie te ondersteunen en te trainen.

Voorbereiding op de kurbet

OefeningUitlegAfbeelding
Vormspanning schoudergordelHoud de schouderhoek vastkurbet-leren-met-turnen
Vormspanning open heupen(banaantje)kurbet-leren-met-turnen
Vormspanning rechte/ licht gesloten heupen(kommetje)kurbet-leren-met-turnen
Van hol naar bolRollen van banaantje naar kommetje zonder de grond te raken

OF

Van holle houding naar bolle houding in stand met elastiek in wandrek. Sta rugwaarts naar het wandrek en creëer spanning op het elastiek naar de bolle houding

Startpositie:

kurbet-leren-met-turnen

Eindpositie:

kurbet-leren-met-turnen

NB. Let op de hoofdpositie, oren bevinden zich tussen de armen dus anders dan op deze foto.

Kurbet actie

OefeningUitlegAfbeelding
Aan de rekstokBeweeg van hol naar bol hangend aan de rekstok. Houd armen en benen op dezelfde plek. Net als een elastiek gefixeerd aan twee zijdes.Startpositie:

kurbet-leren-met-turnen

Eindpositie:

kurbet-leren-met-turnen

NB. Let op de hoofdpositie, oren bevinden zich tussen de armen dus anders dan op deze foto.

Afduwen van een plankGooi op tot handstand op een plank. Kom tot een holle houding en beweeg vervolgens heel snel naar een bolle houding waarbij je vanuit de schouders de plank weg duwt. Je eindigt in stand voor de plank.kurbet-leren-met-turnen

Bron: http://www.tttkoeln.keepfree.de/docs/TechnischeNormen2007.pdf

Van hol naar bol op een blok/ plankVolg voor de holle positie de vorm van de plank. Beweeg in één keer vanuit holle- naar een bolle positie. Alleen de rug raakt hierbij de plank.kurbet-leren-met-turnen

Aangezien de kurbet een belangrijk onderdeel is van de bewegingsuitvoering van onder andere de arabier, de flik-flak, reuzen en de flak-flik is het noodzakelijk om dit goed aan te leren. Pak basis vormspanningsoefeningen en losse oefeningen om de kurbet actie te trainen. Dit vormt de basis voor de series in de vloeroefening of brugoefening. Bovenstaande informatie kan je hopelijk inspireren om dit in de lessen toe te passen.

Meer tips over de kurbet kun je vinden op het Beter Turnen Platform.

Over de schrijver
Ik ben Roxanne Boersma en werk binnen Beter Turnen als content ontwikkelaar, docent en coach. Ik turn zelf sinds mijn 12e en geef sinds 2012 turnlessen aan verschillende selectie turngroepen. Naast mijn passie voor turnen ben ik actief met fitness en gezondheid (lifestyle en voeding). Ik ben momenteel werkzaam als fysiotherapeut in een eerstelijns praktijk.Quote: "Never give up on what you really want to do. The person with big dreams is more powerful than one with all the facts."
Reactie plaatsen