Mijn leven als turnster en tips voor jou; blog van Eline
14 juli 2020 
6 min. leestijd

Mijn leven als turnster en tips voor jou; blog van Eline

Hoi! Ik ben Eline Hut, ik ben 13 jaar en ik kom uit Assen. Ik train bij de vereniging Omnigym Assen. In deze turnblog ga ik je meenemen in mijn turnjaren en nog een paar tips geven hoe je blessures kan voorkomen en wat je kan doen tijdens blessures. Ook ga ik je vertellen wat ik wel en niet leuk vind over turnen. Dus laten we beginnen en ik wens je veel plezier!

tips-turnen

Hoe het begon

Ik begon toen ik 6 was met gym, ik vond dat echt heel leuk. Een half jaartje later vond ik het niet meer leuk, het was te makkelijk en wilde graag op turnen! Ik deed mee aan de testmiddag maar ze vonden mij niet goed genoeg. Ik was erg verdrietig en wilde stoppen met turnen. Mijn moeder zei dat ik door kon gaan en nog beter kon worden. Dat deed ik toen, en een half jaar later deed ik weer mee aan een testmiddag en ik was door! Ik was zo blij, maar ik vond het wel een beetje spannend want ik was de enigste van mijn groep. Inmiddels al weer 7 jaar, zat ik in de auto naar mijn allereerste echte turnles.

Grote turnzaal

Naar binnen lopend  zag een hele grote turnzaal, zoiets had ik nog nooit gezien! Verder op zag ik mijn nieuwe turnjuf staan, ze zag er heel lief uit en stond met de andere kinderen te praten. Ik liep er ook heen en we stelden ons allemaal voor, ik maakte ook meteen vriendinnen!

Toen begon de training, ik vond het geweldig en het was een stuk lastiger dan gym. De training werden daarna alleen nog maar leuker, ik kon steeds meer en er kwam een wedstrijd aan van alle meisjes van Omnigym. Ik had nog nooit een wedstrijd geturnd, maar het leek me nu al leuk! Een tijdje later had ik de wedstrijd, het ging heel goed en toen kwam de einduitslag… op de 3de plaats en op de 2de plaats ik hoorde steeds mijn naam niet dus ik dacht dat was het maar toen! Op de 1ste plaats met 53,333 punten Eline Hut! Ik schrok heel erg ik dacht: ik eerste?! hoe dan?!

Tips om blessures te voorkomen

Turnen ging steeds beter, ik had steeds meer wedstrijden en won steeds meer medailles. Ik heb er inmiddels ook al 13. Maar mijn blessures werden steeds erger. Ik ging ook vaak naar de fysio voor verschillende pijntjes. Op die momenten had ik willen weten hoe ik mijn  blessures had kunnen voorkomen. Wil jij dat ook weten?! Ik geef je nu 8 tips hoe je blessures kan voorkomen:

Tips

 1. Als je pijn krijgt stop ook echt. Het kan alleen maar erger worden als je door gaat. Vroeger ging ik ook heel vaak gewoon door, maar kreeg er alleen nog maar meer last van.
 2. Zorg als je begint met turnen dat je goed opgewarmd bent. Gespannen spieren zijn kwetsbaarder voor belastingen. Dagelijkse rekoefeningen kunnen het risico op spierspanningen voorkomen.

3. Ga niet over je grenzen heen. Ongetrainde, zwakke spieren kunnen sneller overbelast raken en er kunnen sneller sportblessures ontstaan.

4. Zorg dat je goed uitgerust bent. Vermoeide spieren moeten meer hun best doen, waardoor de spieren slapper en minder sterk worden. De spieren kunnen dus sneller geblesseerd worden.

5. Gebruik goed materiaal. Bijvoorbeeld goeie schoenen in het dagelijks leven! Ik raad het je echt aan, goeie schoenen ondersteunen ons lichaam en ook onze spieren en gewrichten.

6 Bouw af. Door een goede cooling down breng je de hartslag na een work-out weer langzaam omlaag, je maakt je spieren los en rekt ze eventueel weer wat op. Dit helpt spierpijn en krampen te voorkomen.

7. Drink voldoende. Vocht helpt het lichaam goed functioneren. Bij onvoldoende vocht kan bijvoorbeeld kramp ontstaan. Daarom vind ik deze tip ook absoluut in het rijtje thuishoren. Als je langdurig sport, is het verstandig om een sportdrank te gebruiken.

8. Neem voldoende rust. Het belang van rust wordt vaak zwaar onderschat. Met trainen breng je schade aan aan je lichaam. Dit is helemaal niet erg, want dit herstelt vanzelf weer. Rust nemen is daarbij wel cruciaal! Ga bijvoorbeeld in het begin niet dagelijks hardlopen en doe niet twee dagen achter elkaar krachttraining voor dezelfde spiergroep.

Blessures

Een half jaar geleden maakte ik zolendraaien op de brug in de kuil. Ik ging staan en wilde naar de hoge legger springen maar viel naar achteren. Ik landde gelukkig wel, maar achter mijn lag een mat. Mijn linker enkel landde half op de mat waardoor ik door mijn enkel ging. Maar het was in de kuil dus de kuil zakte in. Ik ging er dus nog verder door heen, ik hoorde zelfs een knak! Ik wilde opstaan maar het lukte niet…. Mijn vriendinnen hielpen mij en ik ging zitten op een bank. De trainster maakten zich zorgen, want ik kon helemaal niks meer.

Ik werd opgehaald door mijn moeder en ging het thuis koelen, maar dat werkte ook niet. De volgende dag ging ik naar de huisarts en die zei dat het wel gebroken kon zijn… dus moest ik weer naar het ziekenhuis. Ik ging foto’s maken en gelukkig was er niks aan de hand. De dokters adviseerden wel om weer naar de huisarts te gaan en mijn enkel in verband te doen. Ik heb toen een week lang op krukken gelopen. Maar ik wilde natuurlijk weer verder trainen! Daarom geef ik je nu 5 tips wat je kan doen tijdens een blessure:

Tips tijdens blessuretijd

 1. Hou je lenigheid bij. Je kan vast wel een paar opdrachten verzinnen die je kan doen. Of je doet de spagaat of split Challenge.
 2. Probeer wat lichte yoga. Yoga is zo leuk, het verbetert de flexibiliteit en het bouwt spierkracht op. Als dit je te ingewikkeld lijkt, kun je ook gewoon stretchen.
 3. Doe kleine work-outs. Als je een knieblessure hebt kun je nog altijd arm en buik kracht gaan doen of als je een polsblessure hebt kun je nog altijd been en buik kracht doen.
 4. Denk er niet te veel aan. Je hebt nu in ieder geval meer tijd voor school!
 5. Maak lijstjes met dingen die je nog wil doen. Het leidt lekker af en je bent toch nog bezig met turnen. Dit deed ik heel vaak, ik ging lijstjes maken van wat ik wil kunnen en wat ik nog wil verbeteren.
 6. Leer anderen wat. Heb je een broertje of zusje? Dan is dit de perfecte gelegenheid om ze eindelijk wat te gaan leren! Op de website van Beter Turnen staan allemaal tips om bijvoorbeeld een koprol te leren. Als het lekker weer is kun je buiten op het gras. De voordelen ervan zijn: je wordt lekker bruin, je broertje of zusje vind het leuk en je verveelt je niet.
 7. Maak lekkere fruitshakes. Je hebt nu lekker de tijd om nieuwe combinaties te ontdekken en het is lekker gezond!
 8. Ga op onderzoek uit. Ga op zoek hoe je de perfecte handstand of radslag maakt en waarom je nu net die ene voet verplaatst bij je landing.

Ik denk dat je nu wel genoeg tips hebt hoe je blessures kan voorkomen en wat je kan doen als je een blessure hebt. Op naar het volgende onderdeel!

Wat ik leuk vind aan turnen

Ik zit in een hele gezellige turn groep. Ik weet het, turnen is geen teamsport maar toch voelt het zo! Je bent bijna altijd bij elkaar en als iemand iets kan ben je heel blij voor hem of haar. Wat ik nog meer leuk vind aan turnen is dat je echt ergens naar toe werkt bijvoorbeeld bij voetbal moet je wedstrijden spelen en gewoon winnen maar bij turnen is dat anders. Bij turnen moet je steeds beter worden anders haal je het niveau niet, je krijgt steeds meer eisen en het wordt steeds lastiger. Maar dat vind ik juist leuk er moet wel een beetje uitdaging zitten in een sport. Wat ik ook nog heel erg leuk vind aan turnen is dat je veel trucjes leert je verveelt je nooit want je kan altijd wel bezig met iets nieuws.

Wat ik minder leuk vind aan turnen

Het neemt veel tijd in beslag. Ik moet goed plannen voor toetsen dus dat is wel jammer. Wat ik ook minder leuk vind is dat de wedstrijden individueel zijn, je hebt geen teamcompetities. Dat vind ik wel jammer want ik wil wel een keer iets doen met een team. Maar toch altijd blijft turnen een leuke sport.

Mijn turndoelen

Wat ik volgend jaar graag wil kunnen:

 • Sprong: half in heel uit

Het lukt me steeds bijna of ik draai driekwart of ik val achterover.

Het probleem bij mij is dat ik de stok niet vastpak.

 • Balk: flikflak

Lijkt mij heel vet om te kunnen, wel een beetje eng maar daar doe ik het juist voor.

Ik wil het gewoon kunnen.

Tot slot

Ik hoop dat jullie nu een beetje een idee hebben gekregen van mij als turnster en ik hoop dat jullie veel hebben aan de tips (bij mij werkte ze in ieder geval wel) blijf doorgaan en als er iets misgaat bedenk wat je beter kunt doen! Dat geldt niet alleen voor turnsters maar voor iedereen!

Bedankt voor het lezen van mijn turnblog

Groetjes Eline Hut xxx

 

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Eline Hut en ben gastblogger bij Beter Turnen!
Reactie plaatsen