De invloed van training op het ontstaan van blessures in de turnsport
05 april 2021 
3 min. leestijd

De invloed van training op het ontstaan van blessures in de turnsport

Zo prachtig en indrukwekkend als de turnsport is, zo blessure gevoelig is het eveneens. Turnen staat in de top 10 van meest blessuregevoelige sporten. De manier waarop je je trainingen vormgeeft, hebben hier invloed op. Zowel positief als negatief.

Trainingsaspecten die de kans op blessures voorkomen zijn:

  • Disbalans belasting-belastbaarheid
  • Overtraining
  • Onjuiste voorbereiding: onvoldoende opbouw
  • Psychische stress
  • Verkeerde techniek
  • Eerdere blessure die invloed hebben

In deze blog lichten we bovenstaande punten toe.

invloed-training-blessure

Disbalans in belasting en belastbaarheid

Als je je lichaam te veel belasting te verdragen geeft (te lang of te zwaar trainen) dan kunnen blessures ontstaan. Je spieren en pezen moet je stapsgewijs klaarstomen voor de belasting die je uiteindelijk wenst. Je lichaam is een mooi complex systeem dat zich aanpast aan belasting. Geef het de tijd om het aan te passen, zodat het geen negatieve invloed heeft op je training.

Voorbeeld: na een zomervakantie is je lichaam niet meer gewend aan het maken van lastige series en sprongen op vloer. Begin bijvoorbeeld met kaats sprongen en losse acrobatische elementen die je meerdere malen herhaalt. Bouw dit langzaam uit naar series.

Uiteraard heeft ook je eigen lichaamssamenstelling invloed. Je gewicht, lengte en fysieke gesteldheid spelen een grote rol. Meer over de fysieke groei van turnsters kun je leren in de online bijscholing! 

Supercompensatie

Bij onvoldoende herstel zoals te weinig rust tussen de trainingen kan er overtraining ontstaan. Als je door de supercompensatie heen nog een trainingsprikkel geeft dan herstel je onvoldoende. Supercompensatie is de fase waarin je lichaam zich gaat verbeteren ten opzichte van het startniveau (Kloosterboer, T., Gemser, H., de Haan, F., & Heising, H. (1996). Deze fase is erg belangrijk om uiteindelijk sterker te worden of je uithoudingsvermogen te vergroten.

Blessures-herstel

Als je te vroeg een nieuwe trainingsprikkel geeft dan vindt er geen supercompensatie plaats. Je gaat bijvoorbeeld door je herstel heen trainen. Je lichaam kan niet goed adapteren op de gegeven trainingsprikkel. Er vindt overbelasting plaats waardoor je steeds minder goed kunt presteren. Je lichaam raakt uitgeput.

Aan de andere kant kun je ook te laat een nieuwe prikkel aanbieden waardoor je lichaam op ‘’het startniveau’’ blijft presteren en de belastbaarheidsgrens niet verlegt.

Uiteindelijk wil je dat er supercompensatie optreedt door overload.

De invloed van onvoldoende opbouw

Je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan een prikkel. Neem als voorbeeld de start van het turnseizoen na de zomervakantie. De meeste turn(st)ers hebben dan 6 tot 8 weken niet getraind. Volgens onderzoek van (Joo C.H. 2018) is er gebleken dat er al sprake is van verminderde van fysieke performance na 2-4 weken niet trainen. Om dezelfde fysieke performance te herkrijgen moet er 2-4 weken of zelfs langer worden getraind. Dit betekent dat er na de zomervakantie wel weer moet worden opgebouwd om op het oude niveau terug te komen.

Een ander voorbeeld is de opbouw na het doormaken van een blessure. Volgens onderzoek van Appell, 1990 neemt de samentrekkingskracht van een spier af met 3-4% per dag bij inactiviteit van een spier. Je kunt nagaan dat er dus een groot effect is als een turn(st)er weer gaat starten met turnen na bijvoorbeeld een gebroken pols.

Psychische stress

Bij stress komen er stoffen vrij die ook bij ontstekingen vrij komen. Het weefsel kan minder goed herstellen na belasting. Stress kost ook veel energie waardoor het lichaam algeheel minder energie heeft voor prestatie. Als een turn(st)er veel stress ervaart van wedstrijden of op andere gebieden in zijn/ haar leven kan dat nadelig werken. Het is daarom belangrijk dat een turnster lekker in haar vel zet, zodat dit geen invloed kan hebben op haar sportprestaties. Meer over de mentale groei van een turnster leer je hier!

psychische-stress-invloed-blessure

Verkeerde techniek

Het lichaam kiest altijd de gemakkelijkste weg. Turnonderdelen zijn complexe bewegingen waar veel eisen aan vast zitten omtrent de uitvoering.

Voorbeeld: Maria landt altijd met ingezakte voeten. Dit duidt op zwakte van de onderbeen musculatuur en de kleine stabiliserende voetspieren. Onderzoek heeft aangetoond dat een ‘’plat voet’’ een vergrote kans geeft op het ontwikkelen van knieklachten. Bij deze ‘’verkeerde’’ landingstechniek kunnen er dus blessures ontstaan.

De invloed van eerdere blessures

Vaak is het zo dat bij eerdere blessures er een vergrote kans is op het opnieuw ontstaan van blessures. Dit komt o.a. omdat er veranderingen in het weefsel zijn aangetoond na het ontstaan van blessures.

Al met al… er zijn meerdere oorzaken 

Zoals gezegd; er zijn veel factoren van invloed op het ontstaan van blessures:

  • Verkeerde materialen (landingsmatten, oud materiaal)
  • Lichaamssamenstelling (overgewicht, ondergewicht)

toestellen-turnen-invloed-blessure

Over de schrijver
Ik ben Roxanne Boersma en werk binnen Beter Turnen als content ontwikkelaar, docent en coach. Ik turn zelf sinds mijn 12e en geef sinds 2012 turnlessen aan verschillende selectie turngroepen. Naast mijn passie voor turnen ben ik actief met fitness en gezondheid (lifestyle en voeding). Ik ben momenteel werkzaam als fysiotherapeut in een eerstelijns praktijk.Quote: "Never give up on what you really want to do. The person with big dreams is more powerful than one with all the facts."
Reactie plaatsen