Peak Height Velocity; hoe pas je het toe in de turnsport
03 juni 2021 
5 min. leestijd

Peak Height Velocity; hoe pas je het toe in de turnsport

In deze blog ga ik je meer vertellen over de Peak Height Velocity. Met name hoe je deze toepast en gebruikt in de praktijk.

Formule voor peak high velocity

Om de Peak Height Velocity te kunnen meten heb je een speciale formule nodig. Er is een aparte formule voor jongens en voor meisjes.

De volgende formules worden gebruikt om de PHV te berekenen:

Voor jongens:
-9,236 + (0,0002708*(BL*ZL)) + (0,001663*(LT*BL)) + (0,007216*(LT*ZL)) + (0,02292*(KG/LL*100))

Voor meisjes:
-9,376 + (0,0001882*(BL+ZL)) = (0,0022*(LT*BL)) + (0,005841*(LT*ZL)) + (-0,002658*(LT*KG)) + (0,07693*(KG/LL)*100)

BL = beenlengte (cm), die je kunt berekenen door het verschil in lengte en zithoogte
ZL = zithoogte (cm)
LT = leeftijd (jaren)
LL = lichaamslengte (cm)
KG = gewicht (in kg)

Om deze formule te kunnen gebruiken en toe te passen is het handig om de deeltjes van de formule in een Excel-bestand te kunnen weergeven. Het is best lastig om zo’n Excel-bestand in elkaar te zetten en om te maken. Gelukkig zijn er een aantal bestaande Excel-bestanden die deze formule al hanteren. Waardoor je dus enkel wat dingetjes hoeft in te vullen en daardoor de uitkomst van de formule er al uitrolt. Dat is dus superhandig!

peak-height-velocity

Mocht je deze willen hebben kan je er altijd om vragen via Beter Turnen.

Gegevens verzamelen

Om de formule uiteindelijk te kunnen invullen en om je gegevens in Excel te kunnen zetten heb je natuurlijk gegevens nodig. Je kiest een sporter uit waarvan je de Peak Height Velocity wil berekenen. Wat je dan als eerste moet doen is even de geboortedatum nagaan. Zodat je weet welke leeftijd deze sporter heeft. Want die leeftijd moeten we invullen in het Excel-bestand.

Wat je vervolgens moet doen om de formule te kunnen berekenen is de lengte meten. Dat klinkt op zich niet zo heel moeilijk en dat is het ook niet. Het is wel een handige tip om een juiste en betrouwbare lengtemeter te gebruiken. Als je een meetlat of een meetlint tegen de muur moet je met je hand boven het hoofd van de turner kijken. Dat kan soms een beetje lastig zijn. Je hebt ook mobiele lengtemeters waarbij je het bovenkantje kan verschuiven. Dit kan je tegen het hoofd aan zetten en dan kun je aan de zijkant afmeten hoe lang iemand is. Deze zijn net een beetje betrouwbaarder dan zo’n meetlint. Maar goed, je moet natuurlijk ook kijken wat je in de zaal hebt of wat je überhaupt beschikbaar hebt.

Naast de lengte moet je ook de zithoogte meten. Daarvoor zet je iemand op een stoel neer zodat hij goed met zijn voeten bij de grond kan en met zijn rug tegen de muur kan zitten. Dus je moet even kijken welke stoel hij/zij nodig heeft. Dan hoe je hetzelfde wat je doet als je de lengte meet. Je meet met een mobiele lengtemeter tegen het hoofd van de sporter aan. Of je bekijkt bij het lint of de meetlat hoe hoog de sporter is wanneer hij/zij zit.

Het meten van het gewicht

Als derde heb je nog het gewicht van de sporter nodig. Het is hiervoor wel handig dat je een vertrouwensband met de sporter hebt omdat het gewicht voor sommige sporters iets persoonlijk kan zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je er open over bent. Dat iemand zich misschien niet hoeft te schamen voor zijn/haar gewicht. En dat hij/zij het vanuit de veiligheid met jou kan delen.

Tip: gebruik elke keer dezelfde weegschaal want jij weet waarschijnlijk ook dat niet elke weegschaal op dezelfde manier is gekalibreerd, dus niet elke weegschaal geeft hetzelfde gewicht aan.

In het bestaande Excel-bestand dat ik heb gebruikt is het gebruikelijk om lengte, zithoogte en gewicht twee keer te meten omdat er soms – zeker met de lengte – een verschil in kan zitten als je het nog een keer meet. Het Excel-bestand pakt het gemiddelde zodat we zeker weten dat we redelijk op de juiste lengte uitkomen die we gebruiken voor de formule.

Betrouwbaarheid van de meetresultaten

Wanneer meet je en hoe lang moet je meten voor een betrouwbare Peak Height Velocity? Hoe langer je meet, dus hoe meer jaren je meet, hoe betrouwbaarder de Peak Height Velocity wordt. Als jij vandaag bedenkt “Ik vind het wel leuk om mijn 14-jarige turnster te meten en om eens te kijken wanneer zij haar Peak Height Velocity heeft of zij die al heeft gehad”, dan ben je eigenlijk al te laat. Begin dus op tijd met het meten.

Bij meisjes is het handig om te starten vanaf ongeveer zeven jaar, dus het jaartal waarin ze zeven jaar worden of zeven zijn om te starten met je metingen voor de Peak Height Velocity. Bij jongens is het handig om te meten vanaf ze ongeveer negen jaar zijn omdat hun Peak Height Velocity vaak later ligt dan de Peak Height Velocity van een meisje.

Starten met meten

Als je dan begint met het meten als ze zeven of negen jaar zijn of misschien toch een beetje ouder, hoe vaak moet je dan meten? Om de Peak Height Velocity nog een beetje betrouwbaarder te maken is het handig naar mate je verder richting de Peak Height Velocity leeftijd gaat steeds een beetje vaker te meten.

Bijvoorbeeld je begint je turnster op 7-jarige leeftijd te meten. Dan hoef je echt niet elke week haar gewicht en lengte te meten, dit kun je ongeveer om de twee maanden doen. Ze wordt ouder en ouder en gaat steeds meer richting de Peak Height Velocity of de leeftijd van de Peak Height Velocity, dan is het handig om steeds vaker te meten, ongeveer twee jaar voor de Peak Height Velocity, want die weet je dan al ongeveer een beetje. Die is niet super betrouwbaar, maar die heb je al gemeten volgens de formule. Dan begin je misschien om de maand of om de twee weken te meten.

Frequentie van de metingen

Wanneer bereken je nou de hele Peak Height Velocity? Als je zo’n bestaand Excel-bestand hebt gemaakt of een bestaand Excel-bestand gebruikt komt daar automatisch al de Peak Height Velocity uit. De literatuur geeft aan dat het fijn en handig is om te meten tussen de 2-4 keer per jaar of in ieder geval de Peak Height Velocity te berekenen tussen de 2-4 keer per jaar. Dus je meet de lengte en het gewicht vaker, maar de berekening van de Peak Height Velocity hoeft maar 2-4 keer per jaar te gebeuren. Deze is dus gebaseerd op al die kleine metingen. In een bestaand Excel-bestand komt die Peak Height Velocity er al uit dus hij wordt hier eigenlijk al vaker berekend dan die 2-4 keer per jaar.

Resultaten aflezen

Wat geeft je de formule qua gegevens? Dat is niet de leeftijd van de Peak Height Velocity maar een maturity offset. Wanneer de maturity offset in de plus staat, dus bijvoorbeeld +2,5 betekent dat dat je je Peak Height Velocity al hebt gehad. Je bent bijvoorbeeld 17 jaar oud en je maturity offset is 2,5. Die 2,5 moet je van die leeftijd van 17 afhalen, dat is dus 14,5. Dat betekent dat jij op 14,5-jarige leeftijd je Peak Height Velocity hebt gehad. Dat wil niet zeggen dat het niet kan dat je nu niet meer aan het groeien bent maar de periode waarop jij het snelste aan het groeien was was toen jij 14,5 jaar oud was.

Wanneer de maturity offset in de min staat, bijvoorbeeld -1,0 betekent dat dat die nog moet gaan komen. Je Peak Height Velocity heb jij nog niet gehad. Ben je bijvoorbeeld 11 jaar oud en heb jij een maturity offset uit die formule van 1,0?  Dit betekent dat jij ongeveer op je 12-jarige leeftijd je snelste groei hebt. Het betekent niet dat je op 11-jarige leeftijd al niet aan het groeien kunt zijn. Maar het snelste gaat je groei op je 12-jarige leeftijd.

Tot slot

Ik hoop dat je met deze informatie een beetje wijzer bent geworden. En nu weet hoe je Peak Height Velocity in de praktijk uitrekent en gebruikt. Mocht je hulp nodig hebben omdat je wil gaan starten met het berekenen van die Peak Height Velocity, laat het dan nogmaals even weten. Beter Turnen kan jou daarbij helpen!

Over de schrijver
Hoi allemaal, ik ben Nienke Ekelenkamp en ik ben 27 jaar oud. Ik ben sinds mijn 3e al actief in de turnsport; van ouder en kind gym tot kleutergym, van selectie turnen tot assisteren en uiteindelijk training geven met een diploma op zak. Een echte turnfreak dus! In 9 jaar tijd heb ik met mijn collega trainsters (inmiddels beste vriendinnetjes) een turn selectie uit laten groeien tot een selectie die mee komt in de top van het district (en landelijk vrij actief is). We werden op 16-jarige leeftijd in het diepe gegooid maar hebben ons nooit laten tegen houden door kritiek. Na 9 jaar ben ik geswitcht van vereniging vanwege mijn verhuizing naar Brabant. Een enorme stap, maar ik heb gelukkig een nieuwe turn familie gevonden waar ik mijn passie voor de turnsport weer kon oppakken. Ik ben daarnaast assistent training gaan geven bij een topsport vereniging om mijzelf te ontwikkelen en ben de opleiding bewegingswetenschappen gaan doen. Dit om mijn passie voor de turnsport te kunnen combineren met wetenschap. In mijn functie als bewegingswetenschapper wil ik mijn opgedane kennis graag delen met anderen. Het platform van Beter Turnen leek mij daar een ideale plek voor. Nienke is gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen