Lichaamszwaartepunt bij
turnen. Veel mensen vragen zich af hoe turners tijdens het turnen in staat zijn om al die sprongen en trucjes te doen. Zorgt zwaartekracht er niet voor dat je rechtop blijft staan en dat je niet zomaar vlak in de lucht kan hangen? Zwaartekracht speelt inderdaad een belangrijke rol, echter kan je dit doorbreken door gebruik te maken van jouw lichaamszwaartepunt. Hier zullen we je wat meer over laten zien in dit artikel. Een beetje natuurkundig is het wel, je bent dus gewaarschuwd![caption id="" align="alignnone" width="1170"]
Arabier op de
airtrack[/caption]
Zwaartekracht op aarde
De zwaartekracht is de primaire externe kracht die de beweging van een turner beïnvloedt. Het is de aantrekkingskracht van onze planeet die de massa van het menselijk lichaam naar zich toe trekt. Deze kracht stelt ons in staat om de zwaartekracht te overwinnen en 's morgens uit bed te komen. Als dit niet kon overwinnen zou je altijd op de grond moeten blijven liggen. Dit is gebaseerd op Isaac Newton ‘s First Law of Motion die verwijst naar een aangespannen lichaam. "Een lichaam in rust zal in rust blijven, en een lichaam in beweging zal in beweging blijven, tenzij er een externe kracht op wordt uitgeoefend." Dit noemen we ook wel inertie met een moeilijk woord. Een aangespannen lichaam is een vast voorwerp dat zich verzet tegen de druk van buitenaf.
Het zwaartepunt - wat is het precies
Een biljartbal heeft zijn zwaartepunt in het midden van de bol liggen. Een kubus met zijden van gelijke lengte heeft ook het zwaartepunt in het midden liggen wanneer deze op één hoek in balans staat. Als een kubus op één van zijn zijden in balans staat, dan is het zwaartepunt een vlak door het midden van de kubus en evenwijdig aan de zijde waarop hij rust. Dit laat zien dat de samenstelling van het materiaal waaruit de massa bestaat door het voorwerp heen consistent is. Een harde cilindrische staaf heeft ook het zwaartepunt in het midden. De afstand van de uiteinden van de staaf tot het midden en de straal in de dwarsdoorsnede kan echter heel anders zijn. Laat een lange, dunne staaf rechtop staan en je zal zien dat deze veel sneller omvalt dan een kleine, dikke cilinder.
Lichaamszwaartepunt bij het turnen– de juiste balans vinden
Bij het turnen vinden de acties allemaal plaats rond het zwaartepunt van het lichaam van een turner. Dit noemen we ook wel het lichaamszwaartepunt. Toch is er nog een ander gevoel van evenwicht dat cruciaal is voor turnen: het evenwicht tussen externe en interne krachten. Het komt erop neer dat hoe groter de massa is, hoe groter de kracht is die nodig is om het lichaam in beweging te krijgen. De zwaartekracht is een kracht die inwerkt op alle materie op aarde. Bij het turnen zal er dus voornamelijk worden gekeken naar het zwaartepunt. Door bijvoorbeeld je handen onder je te zetten op de kast en door bepaalde trucjes uit te oefenen kun je spelen met het lichaamszwaartepunt. Hiermee ben je in staat om allerlei bijzondere trucjes te doen bij het turnen door de zwaartekracht te slim af te zijn.