arrow_drop_up arrow_drop_down
Een airtrack; welke oefeningen kun je erop uitvoeren met turnen?
20 december 2020 

Een airtrack; welke oefeningen kun je erop uitvoeren met turnen?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende airtracks beschikbaar. Je ziet steeds meer airtrack leveranciers en airproducten in allerlei vormen, maten en kleuren. Maar wat kun je er nou precies mee? Welke oefeningen kun je doen met een airtrack? En waarom zijn ze van een toegevoegde waarde binnen de turnlessen? Dat leggen we uit in dit artikel.

 

 

Welke airtracks zijn er?

Airtrack

De airtrack is één van de meeste voorkomende airproducten binnen de turnsport. Deze worden vaak gebruikt als vervanging voor de vloer.

Airblokken

Airblokken worden vaak gebruikt als verhoging of als vangblok.

Airrol

De airrol wordt vaak gebruikt voor het oefenen van overslagen, flik-flakken of boogjes.

Airbeam

De airbeam kan als alternatief voor de balk gebruikt worden.

Hotspot/blokjes

Er zijn veel verschillende kleine airproducten. Sommige worden gebruikt om extra vering te krijgen bij sprongen. Anderen worden gebruikt om bij oefeningen methodisch te variëren in hoogte en afstand.

Valkuil

Er bestaan ook opblaasbare valkuilen die handig te gebruiken in gymzalen die geen valkuilen tot hun beschikking hebben.

Airtracks methodisch inzetten

Met behulp van airtracks kun je goed variëren in de omgeving met behulp van de methodisch principes.

Voorbeelden methodische principes:

• Breed naar smal
• Laag naar hoog
• Van schuin naar recht
• Stabiel naar instabiel
• Met behulp van materiaal zonder materiaal

Daarnaast zijn airtracks ideaal om meer hoogte/kracht te geven met behulp van de vering van de airtracks.

Blessurepreventie & CLUSK

Airtrack materialen kunnen bijdragen aan blessurepreventie. Airtracks zorgen over het algemeen voor een lagere sprongbelasting t.o.v. een vloer of een plank. Dit zorgt ervoor dat een turn(st)ers minder snel overbelast raakt.

Ook kunnen sommige airtracks gebruikt worden om verschillende spiergroepen te trainen zoals bijv. enkelstabiliteit, waardoor er minder kans is op acute blessures.

CLUSK

Met behulp van airtracks kun je de 5 basis motorische basisvaardigheden trainen:

1. Coördinatie
2. Lenigheid
3. Uithoudingsvermogen
4. Snelheid
5. Kracht

Airtrack oefeningen

De meeste turnclubs hebben wel één of meerdere airtracks in de club liggen. In de praktijk worden ze meestal alleen gebruikt ter vervangen van een springvloer. Toch kan je nog heel veel andere oefeningen op een airtrack doen tijdens de turntrainingen!

Warming-up met een airtrack

Een airtrack kun je heel effectief inzetten als warming-up. Het voordeel om bijvoorbeeld kaatssprongen op een airtrack te oefenen is dat je in hoog tempo veel sporters bezig hebt. Daarnaast kun je snel wisselen tussen verschillende oefeningen. En kun je de opdrachten gemakkelijk makkelijker of moeilijker maken.

 

Kip oefenen met een airtrack

Airtracks kunnen erg handig zijn om de kip te oefenen. Zeker met de vele variaties van de airproducten die er allemaal zijn. Doordat de Air Barrel een ronde vorm heeft kan deze rollen waardoor je de zwaaibeweging van de kip kunt oefenen.

De air incline kun je op 2 verschillende manieren gebruiken. Je kun de kip van laag naar hoog doen, maar ook van hoog naar laag. Het voordeel als je de incline airtrack van laag naar hoog zet is dat je de vouwbeweging makkelijker kunt maken.

Het voordeel als je de incline airtrack van hoog naar laag zet is dat je de strekbeweging beter kunt maken.

Met de air Square kun je het 2e gedeelte van de kip oefenen door met rechte armen je zelf actief omhoog te duwen en je schouders naar voren te bewegen. Je kunt nadat je tot steun bent gekomen ook direct de opzwaai oefenen.

 

Radslag airtrack oefeningen

Bij het oefenen van de radslag kun je airblokken gebruiken om een poortje te maken. Dit is een impliciete methode, die ervoor zorgt dat turn(st)ers gedwongen worden om de benen hoog op te zwaaien.

Wanneer je één van de kleinere airproducten voor het poortje zet, kun je als trainer de afstand van de voorhup bepalen. Hiermee creëer je een dubbele impliciete methode, waarbij turn(st)ers zowel de benen harder gaan opschoppen als een grotere voorhup maken. Varieer eventueel tussen een schuin blok en diverse hoogten van de blokken.

Arabier & flik-flak airtrack oefeningen

De airrol is ideaal om op een veilige manier de flik-flak te oefenen. Voor een airrol heb je vaak verschillende afmetingen. We adviseren meestal om een grote airrol te nemen i.p.v. een kleine. Wanneer een turn(st)ers te klein is voor een airrol, kun je een airblok of een matje voor de rol leggen. Hierdoor kan iedere turn(st)ers gebruik maken van de airrol.

Je kunt meerdere airproducten tegelijk gebruiken om te differentiëren met de oefeningen in je les.

 

 

Salto`s en schroeven airtrack oefeningen

Airtracks kunnen zorgen voor meer vering bij de afzet van een salto en schroef. Hierdoor ben je niet langer meer afhankelijk van een minitrampoline of grote trampoline. Doordat je de airtrack kunt instellen qua hardheid kun je ook nog eens zelf bepalen hoeveel extra vering de airtrack moet geven.

 

Coördinatie

Airtracks zijn ideaal om coördinatie te trainen. Doordat je de druk van een airmodule kan instellen kun je als trainer bepalen hoe stabiel/instabiel een airtrack moet zijn om op te staan.

 

Lenigheid

Ook kunnen airtracks goed helpen bij het verbeteren van fysieke voorwaarden van turn(st)ers. Zo kan een airtrack bijvoorbeeld ondersteunen bij het verbeteren van (actieve) lenigheid.

Spelletjes op een airtrack

Een airtrack kun je niet alleen maar gebruiken om turnelementen mee aan te leren. Als je een beetje creatief bent kun je er ook allemaal leuke spellen op verzinnen. Airtracks kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om op een andere manier tikkertje op te spelen. Door te wisselen met de airproducten kun je het speelveld aanpassen.

Turnen & Fun

Airtracks kunnen ook op een andere manier gebruikt worden. Kinderen vinden het geweldig om over een airtrack heen te glijden. Heel leuk voor evenementen zoals sportdagen of kamp. Door de lucht in airtracks kunnen ze ook gebruikt worden in het water. Ze blijven namelijk goed drijven op het water.

Airtracks tijdens de gymles

Als gymdocent heb je natuurlijk weinig materialen tot je beschikking. Wist je dat airproducten dan een ideale aanvulling zijn voor tijdens je gymles?

Voordelen airtracks

  • Ze zijn heel licht
  • Ze zijn snel opgeruimd
  • Neemt weinig bergruimte in
  • Leerlingen vinden ze geweldig
  • Je kunt ze methodisch heel goed inzetten

Freerun oefeningen

Airtracks kunnen natuurlijk ook heel goed ingezet worden om er freerunning oefeningen op te trainen. Hieronder laten we een aantal video`s zien die je uit kan voeren.

 

 

 

 

 

 

Challenges

Airtracks kunnen ook heel goed gebruikt worden om er leuke challenges op te doen.

Airtrack workshop & bijscholingen

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen met een airtrack? Bekijk dan onze workshop airproducten als methodisch hulpmiddel. Wil je direct meer info en licentiepunten vanuit huis verdienen? Start dan met onze online airtrack bijscholing.

Welke airtrack heb jij al bij de club liggen? Wij zijn erg benieuwd, laat het ons weten in de opmerkingen!

Over de schrijver
Paul Verheul is oprichter van Beter Turnen. Hij doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar training. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde turn(st)ers (en trainers) met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren binnen het turnen, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen. Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen