Een airtrack aanschaffen voor thuis; waar let je op?
20 december 2020 
14 min. leestijd

Een airtrack aanschaffen voor thuis; waar let je op?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende airtracks beschikbaar. Je ziet steeds meer airtrack leveranciers en airproducten in allerlei vormen, maten en kleuren. Maar wat kun je er nou precies mee? Welke oefeningen kun je doen met een airtrack? Waarom zijn ze van een toegevoegde waarde binnen de turnlessen én immens populair voor thuisgebruik?

In deze blog nemen we je mee in de wereld van airproducten. We laten je kennis maken met alle soorten en maten. Ook vertellen we je welke producten je goed kunt gebruiken om thuis mee te turnen. We vergelijken verschillende airproducten met elkaar. Hierin nemen we prijs, kwaliteit en duurzaamheid mee. 

Tevens geven we je vele leuke en laagdrempelige oefeningen voor op de airtrack mee. Zodat, mocht je besluiten wat aan te schaffen, ook direct aan de slag kunt! 

Welke airproducten zijn er?

Zoals hierboven genoemd, zijn er tegenwoordig eindeloos veel airproducten op de markt. Waar we enkele jaren geleden nog alleen de airtrack in het assortiment zagen, is dit nu enorm uitgebreid naar vele andere airproducten. Van airblokken tot airbeams. Zelfs een airpit, als alternatief van de valkuil met schuimblokken, is uit sommige gymzalen al niet meer weg te denken.

Toch is de airtrack by far nog steeds het meest aangeschafte airproduct. Hoogst waarschijnlijk omdat deze ook voor thuis turnen erg goed gebruikt kan worden. Hieronder laten we je kennismaken met de verschillende varianten:

Airtrack

De airtrack is één van de meeste voorkomende airproducten binnen de turnsport. Deze wordt vaak gebruikt als vervanging voor de vloer. Vooral voor de turn- en gymnastiekverenigingen die hun lessen in een gymzaal verzorgen, is de airtrack en zeer geliefd toestel. Waar enkele jaren geleden alle acrobatische series nog op lange matten of mattenbanen werden gesprongen, biedt nu de airtrack uitkomst. Naast dat de elementen veel gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd op een airtrack, is het ook vele malen veiliger. Een product gevuld met lucht is immers een stuk zachter dan een lange mat van 5 cm dik. Verderop in deze blog vertellen we je meer over thuis turnen met een airtrack.

Airrol

De airrol is een zeer handig hulpmiddel voor het oefenen van diverse elementen binnen de turnsport. De airrol wordt vaak gebruikt voor het trainen van overslagen, flikflakken of boogjes. De ronde vorm van de airrol zorgt er automatisch voor dat de juiste houding door de sporter wordt aangenomen. Sporters vinden een airrol een erg fijn methodisch hulpmiddel om te gebruiken. Hij voelt zacht en daarmee veilig aan.

Ook zorgt een airrol voor minder fysieke belasting voor trainers. Een flikflak of een overslag vangen vraagt behoorlijk wat kracht van een trainer. Door de airrol in te zetten, heeft de trainer alleen nog een begeleidende functie. Hierdoor kan het aantal beurten voor de sporter flink verhoogd worden, wat dus een hoger leerrendement oplevert!


Airbeam

Ook een geliefd product bij vele turnsters. De airbeam kan als alternatief voor de balk gebruikt worden. Met name bij het oefenen van nieuwe en acrobatische elementen biedt de airbeam uitkomst. De airbeam is zacht en laag bij de grond. Dit zorgt voor een veilige leeromgeving voor de turnster. Hierdoor zal de leeropbrengst groter zijn, en zullen turnsters zich moeilijke elementen sneller eigen maken.

Ook thuis turnen op een airbeam is zeer effectief. In vergelijking met de andere dames turntoestellen, is het de balk die de meeste tijd en aandacht vergt. Omdat er in de training niet altijd tijd is om extra tijd op de balk door te brengen, kan dit thuis worden aangevuld op de airbeam.

Hotspot/blokjes

Er zijn veel verschillende kleine airproducten. Dit noemen we hotspots en airblokjes.  Deze hotspots worden gebruikt om extra vering te krijgen bij sprongen. Ook worden ze gebruikt om bij oefeningen methodisch te variëren in hoogte en afstand.

Het voordeel van deze hotspots is dat ze gemakkelijk in de zaal verplaatst kunnen worden. Zo kunnen ze bij meerdere toestellen en oefeningen worden ingezet. Ook bij methodische training zijn de hotspots een ware uitkomst. Hier komen we later in deze blog op terug.

Valkuil

Er bestaan zelfs opblaasbare valkuilen die handig te gebruiken in gymzalen die geen valkuilen tot hun beschikking hebben. Al deze vernieuwingen zorgen ervoor dat ook de clubs die in een gymzaal trainen, steeds beter mee kunnen draaien binnen de hogere niveaus op wedstrijden. Een turnhal is al lang niet meer een must om in de hogere divisies te kunnen turnen!



Thuis turnen met een airtrack

Zoals beloofd gaan we je nu wat meer vertellen over thuis turnen met een airtrack. Het is namelijk zo dat steeds meer turnsters en turners naast hun trainingen in de zaal, ook thuis aan de slag willen. Het meest populaire 'thuisturntoestel' is en blijft natuurlijk de trampoline. Deze staat echter niet alleen bij turnsters in de achtertuin, maar bij eigenlijk alle actieve en sportieve kinderen die het heerlijk vinden om buiten te bewegen.

Turn-specifiek zie je de laatste jaren steeds meer toestellen uit de zaal, ook thuis in de woonkamer of buiten in de achtertuin. Denk aan een opvouwbare turnbalk, een rekstok, en natuurlijk de airtrack!

Hoe werkt een airtrack?

Een airtrack werkt als een verende opblaasbare turn of gymnastiek mat. Afhankelijk van de druk in de mat wordt de vering bepaald. Op lagere druk is de kaats die de airtrack geeft langzamer, dieper makkelijker. Het is te vergelijken als een trampoline ingebouwd in een mat.

Waarom zou je een airtrack kopen?

Het voordeel van een airtrack is dat hij licht is en snel op te blazen is. Je kunt daardoor binnen één minuut al starten met turnen. Daarnaast kan het helpen om blessures te voorkomen doordat een airtrack dempend werkt. Het springen op een lange mat of fitnessmatje is namelijk veel meer belastend voor je polsen, knieën en enkels!

Welke airtrack heb ik nodig?

De airtrack voor thuis is er in verschillende soorten en maten. Ook zijn er vele fabrikanten die een airtrack in hun assortiment hebben. Daarnaast variëren de prijzen tussen de verschillende varianten soms enorm. Dit maakt, dat het vaak lastig te kiezen is. Want waar doe je goed aan?

Allereerst is het goed om te bepalen welke maat je nodig hebt. Er zijn 'kleine' airtracks van zo'n 3 meter lang, maar je vindt ze ook met een lengte van maar liefst 12 meter! Voor thuis turnen volstaat een kleine airtrack in de meeste gevallen. Je gaat immers geen nieuwe en moeilijke turnelementen en series thuis oefenen. Deze bewaar je voor de trainingen die je in de turnhal of gymzaal hebt. Op deze manier houd je het thuis turnen op de airtrack leuk en veilig.

Welke airtrack gebruik je bij het turnen?

Voor thuis turnen kun je over het algemeen het beste een airtrack van 3 meter kopen als je thuis wilt turnen. Gebruik je de opblaasbare mat in de turnhal of gymzaal? Dan ligt het er vooral aan welke methodische oefeningen je ermee wilt doen.

Wat doe je op een airtrack?

Op een opblaasbare mat kun je enorm veel verschillende dingen doen:

  • Je kunt het gebruiken om thuis te turnen
  • Opblazen in de turnhal of gymzaal.
  • De baan insoppen om er een glijbaan van te maken
  • Mee in het water nemen

Wat oefen je thuis op een airtrack?

Voordat je een airtrack gaat aanschaffen, is het goed om bij jezelf na te gaan met welk doel je dit doet. Is het puur voor de fun, of ga je er serieuze training en oefeningen op uitvoeren? In dat laatste geval is het misschien goed om te kijken naar trainingsprogramma's voor een airtrack. Bij Beter Turnen wordt er bij de aanschaf van een airtrack een bundel met trainingsvideo's geleverd. Met deze video's leer je op je eigen niveau de airtrack goed te gebruiken. Je doet inspiratie op voor leuke en uitdagende oefeningen.

De ervaren turnsters zal thuis met de airtrack direct aan de slag gaan met flikflakken, salto's en andere acrobatische elementen. Ook series kunnen met gemakt worden getraind op een airtrack. Ook op een van 3 meter lang. Veel turnsters leggen achter de airtrack 1 of 2 matjes neer, zodat zij daar hun series op kunnen landen.

Voorbeelden van acrobatische elementen op de airtrack thuis:


Met een airtrack thuis is het erg handig om acrobatische elementen in kleine stapjes te leren. Door gebruik te maken van beschikbare trainingsvideo's kun je ook thuis moeilijke elementen onder de knie krijgen. Het voordeel hiervan is dat je fijn in je eigen tijd kunt trainen, en niet afhankelijk bent van een zaal, een trainer of vaste uren.

Voor wie is een airtrack bedoeld?

Hoewel je in eerste instantie denkt, dat alleen ervaren sporters en turnsters thuis een airtrack kunnen gebruiken, is het tegendeel echter waar! Een airtrack is voor alle leeftijden en alle niveaus. De naam doet het misschien niet vermoeden, maar een airtrack is eigenlijk niets minder dan een opblaasbare springbaan. Vergelijkbaar met een springkussen. Omdat je in hardheid van de baan kunt variëren,  is de airtrack dan ook voor alle leeftijden en gewichtsklassen bruikbaar. Voor jonge kindjes is het fijn om de baan wat zachter te laten, zodat ze ondanks hun lage gewicht wel lekker rond kunnen springen.

Voor de ervaren turnsters is het fijn om de airtrack hard op te pompen, zodat de acrobatische series die worden uitgevoerd, goed ingezet kunnen worden op de baan.

Kun je een airtrack makkelijk opzetten en verplaatsen?

Het antwoord is: Ja! Binnen enkele minuten is een airtrack opgepompt en klaar voor gebruik. Wil je hem graag verplaatsen? Ook dat kan met het grootste gemak. De airtrack is licht en makkelijk hanteerbaar. Hierdoor kunnen ook jonge kinderen de airtrack zelf opzetten, gebruik en weer opruimen. Handig!

Wat is het verschil tussen alle merken?

Zoals eerder vermeld, zijn er vele airtrack-leveranciers en merken die dit product leveren in Nederland ( en België). In 80% van de gevallen zul je weinig verschil in de airtracks zien, hoewel de prijzen dan wel erg kunnen variëren. Echter, er zijn ook airtracks die zich  op bepaalde punten net even onderscheiden van het grote gros.  Punten waar je aan moet denken zijn:

  • wel of geen verzendkosten
  • levertijd
  • wel of geen trainingsvideo's
  • de dikte van de airtrack
  • niet goed geld terug garantie
  • binnen- of buitenlandse leverancier ( en daarmee valt of staan een goede communicatie dikwijls)

Wat is de beste airtrack?

In de webshop van Beter Turnen kun je al een betaalbare airtrack kopen vanaf €197,- Waar je de beste airtrack kunt kopen is natuurlijk heel erg persoonlijk. Doordat er zoveel leveranciers te vinden zijn zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wat ons betreft is het goed om altijd eerst na te gaan wat voor airtrack je precies wilt. Wil je er liever een van 2 of 3 meter of ga je zelfs voor 5 meter? Of kies je dan liever voor twee airtracks van 3 meter die je aan elkaar kunt koppelen.

Hoe lang moet een airtrack zijn en welke afmetingen heb je precies nodig?

De meest gebruikte airtracks zijn de 3 meter versie met een dikte van 10 cm. Wat ons betreft is een versie van 2 meter te kort om voldoende turnelementen uit te kunnen voeren. Terwijl 4 of 5 meter vaak weer te lang is en daardoor niet in de woonkamer neergelegd kan worden of er teveel spullen in de weg zitten. De 3 meter versie is daardoor perfect om thuis te turnen. En wil je toch een langere baan of meer opties hebben? Dan kun je er altijd voor kiezen om een extra airtrack van 3 meter bij te kopen die je aan elkaar kunt koppelen. Voor de meeste opties voor thuis turnen adviseren wij de Airtrack Pro set. Dan heb je naast de basis airtrack ook nog eens 3 airblokken en een airrol erbij. De airblokken zijn ideaal om het springvlak te vergroten en de onderdelen aan elkaar te koppelen als je langere series wilt doen. Zo kun je bijv. een airblok voor de baan neerleggen en bij de Arabier je handen op het airblok plaatsen en de flikflak op de airtrack. De airrol is ideaal om boogjes, flikflakken te leren.

Hoe dik moet een airtrack zijn?

Sommige mensen denken dat een dikkere mat altijd betere is dan een dunnere. Echter is dat niet zo. Een 10 cm is airtrack is ideaal voor thuis gebruik. Het hangt vooral af van de gewicht van de turn(st)er en wat je ermee wilt doen. Het meest belangrijke is dat je de grond bij het springen niet kunt raken. Gelukkig gebeurd dat niet zo snel aangezien je de grond pas raakt bij een 10 cm mat als je zwaarder dan 100 KG bent. Bij de meeste turnsters is dat natuurlijk niet het geval. Wij adviseren een dikkere variant pas te kiezen wanneer je hem veel in de turnhal gaat gebruiken. Maar dan is het beter als je ook voor een grotere variant gaat, zoals een van 10 meter lang. In de gymzaal kun je er ook prima voor kiezen om een lange mat onder een kleinere airtrack te leggen.

Hoe duur is een airtrack?

Hieronder kun vinden wat de meest gebruikte prijzen zijn voor airtracks.

Airtracks

  • 3 meter: €197,-
  • 4 meter: €397,-
  • 5 meter: €497,-

Airblokken:

  • 1 meter x 0,6 meter x 10 cm): €149,-
  • 1 meter x 0,6 meter x 20 cm): €179,-

 Airrol: €97,-

 Airtrack Pro set:

  • Airmat 3 meter + 2 airblokken 10 cm dik + 1 airblok 20 cm dik: €697,-

Wat is de beste airtrack op bol.com?

De airtracks van Beter Turnen kun je ook op bol.com bestellen. Via onze eigen webshop kun je de airtracks meestal iets goedkoper kopen.

Wat is de beste airtrack op Decathlon?

Helaas verkoopt Decathlon op dit moment geen airproducten in Nederland. Wil je toch graag een airproduct kopen bij een "grote en bekende winkel" dan kun je altijd op bol.com kijken. Bekijk altijd goed wie de verkoper is aangezien bol.com met veel verschillende partners samenwerkt

Hoeveel weegt een airtrack?

Het gewicht van een airtrack hangt af van de afmetingen van de airtrack. De meeste matten zijn minimaal 10 kilo. De kleinere onderdelen zoals airbloks en airrols wegen vaak maar een paar kilo.

Kan een airtrack tegen water?

Een airtrack kan heel goed tegen water. Ze blijven zelfs drijven doordat ze waterdicht zijn! Zorg er wel voor dat je het weer goed afdroogt wanneer je hem gebruikt hebt zodat er geen schimmel op kan komen.

Kan een airtrack tegen regen?

Jazeker, airtracks kunnen goed tegen regen. Ze zijn namelijk waterdicht. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je een opblaasbare mat het hele jaar in de achtertuin laat liggen. Maar je kunt er gerust op gaan springen wanneer het regent. Let er wel goed op dat je niet uitglijd door de regen. Oefenen op eigen risico dus!

Kan een airtrack op stenen gebruikt worden?

In principe kan een airtrack op stenen gebruikt worden. Wij adviseren wel om er iets stevigs onder te leggen zoals een lange mat. Als stenen er puntig zijn is de kans aanwezig dat je mat lek geprikt wordt.

airtrack-waterdicht

Hoe hard airtrack oppompen?

Een airtrack moet hard genoeg opgepompt zijn zodat je de grond niet kunt raken. Dat is namelijk erg blessuregevoelig. Je kunt dit goed testen door de mat op te blazen en te testen of je bij het springen de grond kunt voelen. Voel je niks anders dan de vering van de mat? Dan kun je beginnen met springen!

Hoe repareer je een airtrack?

Een airtrack gaat meestal niet snel kapot. Mocht het toch zo zijn dat je een gaatje in je airtrack hebt gekregen en deze zelf wilt repareren is deze gemakkelijk te repareren met de meegeleverde repair kit. Maak voor het lijmen het lek rondom de airtrack goed vetvrij met behulp van een ontvetmiddel en bebruik bij voorkeur PVC lijm.

Airtracks methodisch inzetten

Met behulp van airtracks kun je goed variëren in de omgeving met behulp van de methodisch principes.

Voorbeelden methodische principes:

• Breed naar smal
• Laag naar hoog
• Van schuin naar recht
• Stabiel naar instabiel
• Met behulp van materiaal zonder materiaal

Daarnaast zijn airtracks ideaal om meer hoogte/kracht te geven met behulp van de vering van de airtracks.

Blessurepreventie & CLUSK

Airtrack materialen kunnen bijdragen aan blessurepreventie. Airtracks zorgen over het algemeen voor een lagere sprongbelasting t.o.v. een vloer of een plank. Dit zorgt ervoor dat een turn(st)ers minder snel overbelast raakt. Hierdoor kunnen en meer turnbeurten per training gemaakt worden. Het rendement wordt hiermee hoger en de leeropbrengst als gevolg vergroot.

Ook kunnen sommige airtracks gebruikt worden om verschillende spiergroepen te trainen zoals bijv. enkelstabiliteit, waardoor er minder kans is op acute blessures.

CLUSK

Met behulp van airtracks kun je de 5 basis motorische basisvaardigheden trainen:

1. Coördinatie
2. Lenigheid
3. Uithoudingsvermogen
4. Snelheid
5. Kracht

Airtrack oefeningen

De meeste turnclubs hebben wel één of meerdere airtracks in de club liggen. In de praktijk worden ze meestal alleen gebruikt ter vervangen van een springvloer. Toch kan je nog heel veel andere oefeningen op een airtrack doen tijdens de turntrainingen! Hieronder geven we je wat voorbeelden van leuke variatie oefeningen en trainingen op de airtrack!

Warming-up met een airtrack

Een airtrack kun je heel effectief inzetten als warming-up. Het voordeel om bijvoorbeeld kaatssprongen op een airtrack te oefenen is dat je in hoog tempo veel sporters bezig hebt. Daarnaast kun je snel wisselen tussen verschillende oefeningen. En kun je de opdrachten gemakkelijk makkelijker of moeilijker maken.

Kip oefenen met een airtrack

Airtracks kunnen erg handig zijn om de kip te oefenen. Zeker met de vele variaties van de airproducten die er allemaal zijn. Doordat de Air Barrel een ronde vorm heeft kan deze rollen waardoor je de zwaaibeweging van de kip kunt oefenen. In onderstaande video laten we je zien hoe de kip oefening met de air barrel gaat:

De air incline kun je op 2 verschillende manieren gebruiken. Je kun de kip van laag naar hoog doen, maar ook van hoog naar laag. Het voordeel als je de incline airtrack van laag naar hoog zet is dat je de vouwbeweging makkelijker kunt maken.

Het voordeel als je de incline airtrack van hoog naar laag zet is dat je de strekbeweging beter kunt maken.

Met de air Square kun je het 2e gedeelte van de kip oefenen door met rechte armen je zelf actief omhoog te duwen en je schouders naar voren te bewegen. Je kunt nadat je tot steun bent gekomen ook direct de opzwaai oefenen.

Radslag airtrack oefeningen

Bij het oefenen van de radslag kun je airblokken gebruiken om een poortje te maken. Dit is een impliciete methode, die ervoor zorgt dat turn(st)ers gedwongen worden om de benen hoog op te zwaaien.

Wanneer je één van de kleinere airproducten voor het poortje zet, kun je als trainer de afstand van de voorhup bepalen. Hiermee creëer je een dubbele impliciete methode, waarbij turn(st)ers zowel de benen harder gaan opschoppen als een grotere voorhup maken. Varieer eventueel tussen een schuin blok en diverse hoogten van de blokken.

Arabier & flik-flak airtrack oefeningen

De airrol is ideaal om op een veilige manier de flik-flak te oefenen. Voor een airrol heb je vaak verschillende afmetingen. We adviseren meestal om een grote airrol te nemen i.p.v. een kleine. Wanneer een turn(st)ers te klein is voor een airrol, kun je een airblok of een matje voor de rol leggen. Hierdoor kan iedere turn(st)ers gebruik maken van de airrol.

Je kunt meerdere airproducten tegelijk gebruiken om te differentiëren met de oefeningen in je les.

Salto`s en schroeven airtrack oefeningen

Airtracks kunnen zorgen voor meer vering bij de afzet van een salto en schroef. Hierdoor ben je niet langer meer afhankelijk van een minitrampoline of grote trampoline. Doordat je de airtrack kunt instellen qua hardheid kun je ook nog eens zelf bepalen hoeveel extra vering de airtrack moet geven.

Coördinatie

Airtracks zijn ideaal om coördinatie te trainen. Doordat je de druk van een airmodule kan instellen kun je als trainer bepalen hoe stabiel/instabiel een airtrack moet zijn om op te staan.

Lenigheid

Ook kunnen airtracks goed helpen bij het verbeteren van fysieke voorwaarden van turn(st)ers. Zo kan een airtrack bijvoorbeeld ondersteunen bij het verbeteren van (actieve) lenigheid.

Spelletjes op een airtrack

Een airtrack kun je niet alleen maar gebruiken om turnelementen mee aan te leren. Als je een beetje creatief bent kun je er ook allemaal leuke spellen op verzinnen. Airtracks kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om op een andere manier tikkertje op te spelen. Door te wisselen met de airproducten kun je het speelveld aanpassen.

Turnen & Fun

Airtracks kunnen ook op een andere manier gebruikt worden. Kinderen vinden het geweldig om over een airtrack heen te glijden. Heel leuk voor evenementen zoals sportdagen of kamp. Door de lucht in airtracks kunnen ze ook gebruikt worden in het water. Ze blijven namelijk goed drijven op het water.

Airtracks tijdens de gymles

Als gymdocent heb je natuurlijk weinig materialen tot je beschikking. Wist je dat airproducten dan een ideale aanvulling zijn voor tijdens je gymles?

Voordelen airtracks

  • Ze zijn heel licht
  • Ze zijn snel opgeruimd
  • Neemt weinig bergruimte in
  • Leerlingen vinden ze geweldig
  • Je kunt ze methodisch heel goed inzetten

Freerun oefeningen

Airtracks kunnen natuurlijk ook heel goed ingezet worden om er freerunning oefeningen op te trainen. Hieronder laten we een aantal video`s zien die je uit kan voeren.

Challenges

Airtracks kunnen ook heel goed gebruikt worden om er leuke challenges op te doen.

Airtrack workshop & bijscholingen

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen met een airtrack? Bekijk dan onze workshop airproducten als methodisch hulpmiddel. Wil je direct meer info en licentiepunten vanuit huis verdienen? Start dan met onze online airtrack bijscholing.

Welke airtrack heb jij al bij de club liggen? Wij zijn erg benieuwd, laat het ons weten in de opmerkingen!

Over de schrijver
Paul Verheul is oprichter van Beter Turnen. Hij doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar training. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde turn(st)ers (en trainers) met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren binnen het turnen, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen.Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen