Vormspanning turnen is één van de gebruikte termen binnen het turnen. Het vasthouden van de juiste houding van je lichaam tijdens een turnelement. Wat veel mensen niet weten is dat turnen eigenlijk een zeer bijzondere sport is. Door je lichaam aan te spannen zorg je er namelijk voor dat je zwaartekracht de baas kunt zijn. Meer informatie over dat onderwerp vind je overigens terug in een van onze andere blogs. Bij turnen draait het allemaal om de zogeheten vormspanning. Je vraagt je waarschijnlijk af wat de rol is van vormspanning bij het turnen, anders was je hier niet terecht gekomen. Als dit klopt heb je geluk, we laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien![caption id="" align="alignnone" width="1170"]vormspanning-turnen-turnles Vormspanning tijdens turnen[/caption]

Wat is vormspanning turnen precies?

De vormspanning kan ook wel worden gezien als het bewust aanspannen van spieren, waardoor de beweeglijkheid van één of meer gewrichten op een zelf bepaald moment niet meer normaal werkt. Door goed te spannen is het mogelijk om jouw gewricht in een bepaalde positie vast te zetten. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om je knie - enkelgewricht (beenspanning), bekken - romp en heupen - benen (heupvormspanning) en de armen - romp (schouderspanning) te blokkeren. Dankzij deze blokkade zal het lichaam een specifieke vorm aannemen. Precies, hier komt de term vormspanning dan ook vandaan. Dit komt niet overeen met de ideale houding waarin de ontspanning juist ten grondslag ligt. Je zal dus een bepaalde balans moeten krijgen voor de vormspanning bij het turnen. Het is immers zo dat de turners vaak het volgende zeggen: ‘Ik was geheel ontspannen. Het ging bijna vanzelf.’ Dit komt met name door het feit dat zij de vormspanning en mentale ontspanning kunnen combineren op de juiste manier.

Teveel mentale spanning herkennen – hoge spanning

Het is mogelijk dat je bij het turnen te maken krijgt met een te hoge mentale spanning. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is een te hoge mentale spanning ook weer niet goed. Het gaat dus echt om de juiste balans tussen spanning en ontspanning. Je kunt aan de volgende dingen zien dat de spanning bij iemand te hoog is en krampachtig gaat turnen:
  • schouders worden opgetrokken
  • vuisten gebald
  • benen tegen elkaar geklemd
  • dikke teen opgetrokken
  • letterlijk en figuurlijk op de tenen lopen
  • de rug hol getrokken
  • de nek hol houden en de kiezen op elkaar geklemd
  • de ogen dichtgeknepen
  • de adem ingehouden
Als je te maken hebt met een te grote vormspanning is het van belang dat je deze spanning om weet te zetten in energie. Hier zal je coach een belangrijke rol gaan spelen. Dit is de persoon die je bij het turnen helpt in de trainingen. Door de vormspanning te gebruiken zal je in staat zijn om jouw lichaam op de juiste manier om te zetten voor maximale energie. In het begin is het niet zo makkelijk om de juiste vormspanning te krijgen. Dit is dan ook de reden dat turnen een lastige sport is om te oefenen. Gelukkig is het voor iedereen mogelijk om met de juiste ondersteuning alsnog een optimale vormspanning te krijgen voor tijdens het turnen en de mentale spanning onder controle te krijgen.Lees ook onze blog over vormspanning.

Artikelen in Vormspanning turnen