Clubkadercoach, welke taak heeft zij bij turnverenigingen?
30 maart 2020 
1 min. leestijd

Clubkadercoach, welke taak heeft zij bij turnverenigingen?

Wat doet een clubkadercoach in de gymsport?

Deze vraag werd mij een tijdje terug gesteld door Jojanneke Radstake. Zij vroeg mij of ik dit kon verwoorden in de vorm van een blog. De term ‘Clubkadercoach’ is voor velen nog een onbekende term. Hij is in het leven geroepen door de NOC*NSF, die een pilot is gestart waarbij buurtsportcoaches worden ingezet als clubkadercoach voor het begeleiden van trainers en coaches. Ik wil daar graag nog het bestuur aan toevoegen. De gymsport heeft vaak te maken met een vrijwillig bestuur en betaalde krachten, dit kan zorgen voor een onduidelijke taakverdeling. De clubkadercoach is er om hierin te begeleiden en verenigingsadvies te geven. De vereniging kijkt samen met de clubkadercoach wat de hulpvraag is en vervolgens gaan ze er mee aan de slag.

clubkadercoach-turnen

Taken als clubkadercoach

In mijn geval was dat in eerste instantie het begeleiden van het bestuurlijk kader. Zorgen dat de structuur van de vereniging zichtbaar wordt. Commissies opzetten en invullen met vrijwilligers. Daarna ga je ondersteunen bij de uitvoering van de commissies, zorgen voor een duidelijke visie die goed verwoord op papier komt te staan. Wanneer de commissies zijn opgezet en iedereen weet wat er van hem/haar verwacht wordt kun je verder naar het technisch kader.

Begeleiden van turntrainers

Dit roept meteen vragen op, want binnen de gymsport is iedere trainer/coach toch gediplomeerd? Waarvoor hebben ze dan nog de begeleiding nodig? Een opgeleide trainer wil niet zeggen dat de kwaliteit van de training ook goed is? Soms ligt de focus van de training te veel op presteren en minder op plezier. Maar willen we niet allemaal dat kinderen plezier hebben in wat ze doen om op deze manier een leven lang sport te kunnen garanderen. De ervaringen die we hebben met sporten nemen we de rest van ons leven mee en bepaald wie we worden. Een kind met veel positieve ervaringen zal langer blijven sporten dan een kind die er alleen maar negatieve ervaringen mee heeft gehad. Maar in ieder kind schuilt talent! Of het nou is omdat ze motorisch sterk zijn of dat ze vol enthousiasme ergens voor gaan en maar blijven proberen.

Clubkadercoach als coach-de-coach

Als trainer ben je verantwoordelijk voor het plezier tijdens de trainingen. Natuurlijk wil je dat ze wat leren bij je, maar kun je leren als je niet gemotiveerd bent? Ik denk dat we als trainers op zoek moeten naar de motivaties van de kinderen om te gaan sporten en ze daarin te ondersteunen. De taken van de clubkadercoach zijn dus heel afwisselend. Het helpt het plezier te vergroten. Zowel plezier in besturen, plezier in training geven als plezier in het sporten bij de vereniging!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen