Van je turnpassie je droombaan maken, hoe doe je dat?
28 oktober 2020 
11 min. leestijd

Van je turnpassie je droombaan maken, hoe doe je dat?

Mijn naam is Paul Verheul en ik ben oprichter van Beter Turnen. Deze blog heb ik geschreven omdat ik van veel turntrainers weet dat ze zich eigenlijk stiekem heel graag 100% zouden willen richten op hun turnpassie. Ik ben ervan overtuigd dat een (fulltime) baan naast je turnpassie in de turnsport niet altijd nodig is en dat er tegenwoordig veel meer mogelijkheden zijn om van je turnpassie je werk te maken. In deze blog laat ik je zien welke route ik zelf doorlopen heb om van mijn turnpassie mijn droombaan te kunnen maken!

 

turnpassie-baan-turntrainer

Voordelen van je turnpassie

Het is niet zo gek dat veel trainers zich eigenlijk volledig op hun passie willen richten, want wanneer je ergens echt veel passie voor hebt, krijg je zoveel energie dat je het gevoel hebt dat oneindig te kunnen besteden (heerlijk gevoel!).

Naast dat het voor je lesgroepen prettig is als je als turntrainer je volledig op de turnsport kunt focussen (want je komt niet steeds gehaast & gefrustreerd van je werk vandaan om op tijd bij je lesgroepen te zijn), is het ook voor je zelf fijn:

 • Je hoeft niet steeds te kiezen tussen turnen en “iets anders”;
 • Je bent minder snel moe en je voelt je gelukkiger;
 • Om je veel meer te richten op datgene dat je leuk vindt om te doen;
 • Je focus is daardoor vele malen beter;
 • Het niveau van jezelf en je turngroepen wordt veel beter.

Mijn verhaal

Toen ik ben begonnen met lesgeven was dit eigenlijk niet zo’n positieve ervaring voor mij. Als 16-jarige begon ik met turntraining geven. Ik had nog geen enkele ervaring als assistent of als trainer. Ik had geen opleiding of licentie om training te kunnen geven en er was geen begeleiding tijdens de lessen die ik gaf. Voor mijn gevoel werd ik letterlijk in het diepe gegooid..

Er waren op dat moment geen andere trainers die mij konden helpen. Het voelde alsof ik alleen op een eiland stond binnen de vereniging. Het was voor mij lastig om goede lessen te kunnen verzorgen en ik voelde me niet om mijn gemak als trainer.

Bijna gestopt met mijn turnpassie

Na een paar maanden was ik er klaar mee en besloot ik om bij het bestuur aan te geven dat ik wilde stoppen met lesgeven en in toekomst wellicht nooit meer zou gaan lesgeven. Er stond een voortgangsgesprek gepland waarbij ik vastberaden was om aan te geven dat ik ging stoppen..

Voordat ik dit kon aangeven, gaf het bestuur aan dat er een trainer bij kwam die mij ging begeleiden. Dus ik besloot om het nog een kans te geven. Vanaf dat moment veranderde alles. Ik leerde hoe ik les moest geven, hoe ik turn(st)ers moest hulpverlenen en hoe ik turnelementen veilig aan kon leren. Sindsdien heb ik nooit meer nagedacht om te stoppen met lesgeven en ben ik de opleidingen tot niveau 4 trainer, gymdocent en verenigingsadviseur gaan volgen. Inmiddels coach ik honderden turn(st)ers, trainers en verenigingen in hoe ze kunnen groeien binnen de gymsport.

Financiële uitdaging

Gedurende mijn lesgeef carrière ben ik op mijn 18e, wat erg laat is voor een turner, pas begonnen met topsport. Naast mijn HBO studie op de ALO (Academie Lichamelijk Opvoeding), ging ik op kamers. Je kunt je wel voorstellen dat daar een hoop budget voor nodig is om dat allemaal te bekostigen.

Om mijn topsport trainingen (en de huur van mijn studentenkamer) te kunnen betalen ging ik extra lesgeven bij de vereniging. Eerst een paar uur bij recreatie. En later al snel zo’n 20 uur per week bij meerdere lesgroepen, waaronder ook selectiegroepen en topsport groepen.

 

Turnpassie baan turntrainer

Mijn turnpassie

Ik was zo gek op turnen dat ik praktisch in de turnhal woonde. Ik trainde 20+ uur per week en gaf 20 uur in de week training. Ondanks dat ik mijn 4-jarige ALO opleiding had afgerond wist ik het al wel, ik wil straks gaan werken als turntrainer! Ik had hier nog veel meer passie voor dan de baan als gymdocent in het onderwijs.

Maar om dat te kunnen doen moest ik later wel meer gaan verdienen. Want 40 uur per week lesgeven leek mij fysiek niet haalbaar en met minder uren zou het financieel niet mogelijk zijn.

Mijn ouders hadden mij al geadviseerd om mijn opleiding af te ronden en “gewoon” een baan in het onderwijs te zoeken.. “Je wil later toch ook gewoon een huis kunnen kopen?“. Toch dacht ik “het moet toch wel mogelijk zijn om als turntrainer te kunnen blijven werken?“.

 

Turnpassie baan turntrainer

Het gesprek bij de club

Uiteindelijk had ik een evaluatiegesprek met het bestuur van de vereniging. En ik wilde graag weten: “wat is mijn toekomstperspectief hier?“. De komende jaren zou ik enkele euro’s per uur kunnen stijgen (tot ik meen 11 á 12 euro bruto per uur) en een pensioen zou mogelijk in de toekomst ooit haalbaar zijn. Oftewel het kunnen leven van training geven bij zo’n grote club leek (op dat moment) niet realistisch te zijn.

Vervolg loopbaan

Hierna heb ik de volgende wegen bewandeld, naast het lesgeven bij verschillende clubs. Meestal had ik meerdere functies tegelijk naast het lesgeven. Dat was sowieso iets dat ik zelf heel erg tof vond om gedurende de week verschillende werkzaamheden te kunnen doen! Dit zijn een aantal van de banen die ik heb gehad. Waarvan het grootste gedeelte turn of sport gerelateerd waren:

 • Diverse bijbaantjes
 • Meer turnkampen georganiseerd & begeleid
 • KNGU & NOC-NSF docent
 • Combinatiefunctionaris bij diverse gemeenten & stichtingen
 • Verenigingsadviseur bij diverse gemeenten & stichtingen
 • Gymsport Coördinator bij Gemeente Amsterdam

De ontvlamming van mijn turnpassie

3 Januari 2018 is de dag dat ik Beter Turnen heb opgericht. Een half jaar lang heb ik alle voorbereidingen getroffen om Beter Turnen in januari te kunnen lanceren. In de eerste instantie wilde ik het voor mezelf makkelijker maken om snel methodieken op video te kunnen vinden. Ik vond dat social media te groot en verspreid begonnen te worden om goed en snel methodieken te vinden. Hierdoor kon ik niet snel meer mijn lessen voorbereiden. Als trainer heb je meestal niet heel lang de tijd om je lessen voor te bereiden. Je wilt dus snel een methodiek vinden die ook uitvoerbaar is bij jou in de gymzaal. Zonder daarbij uren lang op Youtube rond te speuren. Daarom bedacht ik dat er een nieuwe turn app moest komen.

 

Beter Turnen app

Omdat ik zelf goed kon turnen was het makkelijk om mezelf te filmen voor methodieken. Maar in de afgelopen jaren voor Beter Turnen hadden ik al enorm veel videomateriaal verzameld. Steeds wanneer ik een nieuwe oefening bedacht in de turntrainingen die ik gaf dacht ik: “laat ik het maar filmen”. Want je weet maar nooit waar je het nog voor gaat gebruiken. Voordat ik Beter Turnen had opgezet had ik al een paar honderd methodische video’s verzameld! Deze gebruikte ik vaak tijdens de niveau 2 & 3 opleidingen die ik voor de KNGU gaf. Doordat ik zoveel leuke reacties van cursisten over de video’s kreeg, kreeg ik later het idee om daar een turn app van te maken.

Turnpassie baan turntrainer

Turn app community turntrainers

Workshops & bijscholingen

Na de turn app was ik ook al redelijk snel begonnen met het ontwikkelen van online bijscholingen en het organiseren van bijscholingen voor turntrainers. De eerste keer dat ik een bijscholing vanuit Beter Turnen gaf was wel heel erg spannend. Want je vraagt je natuurlijk af of andere trainers hier behoefte aan hebben. Maar de eerste twee bijscholingen die ik organiseerde waren al snel volledig uitverkocht! Eind 2018 zijn we erkend opleider van de KNGU geworden. Hiermee worden er licentiepunten door de KNGU toegekend aan de bijscholingen die wij organiseren. Ik weet niet de exacte cijfers maar het is toch wel heel gaaf om te weten dat we in slechts een paar jaar tijd al meer dan 500 turntrainers bijgeschoold hebben!

 

Turnpassie baan turntrainer

Hybride ondernemers in de gymsport

Naast Beter Turnen heb ik altijd met plezier fulltime gewerkt en daarnaast veel bijscholingen & opleidingen voor de KNGU / NOC-NSF gegeven. Ze noemen dit ook wel een “hybride ondernemer”. Iemand die naast zijn bedrijf nog steeds een vaste baan heeft. Dat is ook zeker iets wat ik zou aanraden aan andere trainers. Een combinatie van beide geeft je de mogelijkheden om je turnpassie na te streven. En geeft aan de andere kant toch de financiële zekerheid.

Omdat Beter Turnen zoveel groeide en ik er zelf zoveel energie uit haalde, heb ik in september 2019 de knoop doorgehakt. Ik ga mijzelf volledig focussen op Beter Turnen. En daarmee behaalde ik mijn ultieme doelstelling. Het is dus toch mogelijk om van mijn turnpassie mijn werk te maken!

Inmiddels werk ik bij Beter Turnen samen met steeds meer teamleden die allemaal een grote passie hebben voor turnen. Veel van de teamleden zijn sinds de samenwerking met Beter Turnen ook ondernemer geworden. Heel erg gaaf om te zien hoeveel impact dat kan maken op iemands leven wanneer iemand de mogelijkheid krijgt om zich volledig op zijn/haar passie te richten.

turnpassie-baan-turntrainer

Steeds meer ZZP-ers in de gymsport

Het valt het laatste jaar op dat er steeds meer ZZP-ers in de gymsport bijkomen. En dat is wat mij betreft een goede ontwikkeling voor de turnsport! Ik kan me goed voorstellen dat trainers daarbij wat meer keuzevrijheid hebben. Daarnaast is het voor turnverenigingen vaak ook financieel administratief makkelijker. De ZZP-er stuurt zelf een factuur naar de club en hoeft niet in “dienst” bij de club. Het is wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je minimaal drie opdrachtgevers hebt als je als ZZP-er aan de slag gaat in de gymsport. Dat is een voorwaarde vanuit de belastingdienst. Als ZZP-er is het ook verstandig om bij je facturatie rekening te houden met de BTW afdracht en winstbelasting. Anders moet je straks een stuk meer afdragen dan dat je van tevoren denkt en dat kan toch veel vervelend zijn.

 

Turnpassie baan turntrainer

Belangrijke learnings

Ik krijg van turntrainers regelmatig de vraag: welke dingen zou je mij adviseren als ik ook van mijn turnpassie mijn baan wil maken? Het verschilt natuurlijk voor een deel welke richting je op gaat binnen je turnpassie. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om bij meerdere gymverenigingen les te gaan geven. Een turnwinkel te starten, personal lessen geven of bijvoorbeeld turnkampen te organiseren. En zo heb je nog heel veel andere manieren. De ene methode zorgt voor net wat andere competenties dan de andere methode. Ik heb vooral als ondernemer een flinke zoektocht gehad. Ondernemen is niet iets wat ik in mijn studie leerde dus dat moest ik allemaal zelf uitzoeken. Gelukkig ben ik heel erg leergierig en autodidactisch ingesteld.

Het was niet altijd makkelijk om mijn doel na te streven om van mijn turnpassie mijn werk te kunnen maken. Ik heb ontzettend veel dingen geprobeerd en getest om te kijken wat werkte. Ik heb soms 80 uur per week gewerkt en financiële uitdagingen gehad om mijn bedrijf te laten groeien en te kunnen investeren in mezelf en mijn bedrijf. Maar als ik er naar terugkijk heb ik er nooit spijt van gehad dat ik voor mijn turnpassie gegaan ben. Daarbij hanteerde ik hetzelfde motto als dat ik gebruikte om mezelf te overtuigen om toch topsport te gaan doen op mijn 18e. “Je wilt later nooit tegen jezelf moeten zeggen: had ik toch maar..”.

Er zijn drie belangrijke punten die ik heb geleerd in mijn tijd als ondernemer:

1. Doe het niet alleen

Wanneer je wilt starten met het omtoveren van je turnpassie naar je droombaan. Dan is het belangrijk om niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Probeer te leren van andere ondernemers en laat je coachen door anderen. De meeste mensen in de gymsport zijn “doeners” en willen veel dingen zelf doen en vinden het lastig om “hulp” in te schakelen. Helaas zorgt dit vaak voor een veel langer traject en groeit je onderneming veel trager. Ondertussen blijf je maar nieuwe projecten opstarten in de hoop dat iets aanslaat. Maar zolang je niet weet welke concrete acties zorgen voor groei in jouw onderneming, zal het veel meer energie kosten dan dat het je op gaat leveren. Iemand die van buitenaf kan kijken kan je vaak in de juiste richting zetten waardoor je stap voor stap gaat groeien.

 

Turnpassie baan turntrainer

2. If you don’t pay, you don’t pay attention

Het lijkt op het Nederlandse spreekwoord: “goedkoop is duurkoop“.  Als ondernemer heb ik vaak gezocht naar gratis websites, gratis programma’s etc. Ik heb altijd gemerkt dat je dan concessies doet en je daardoor niet het maximale resultaat zult behalen. Sinds ik echt ben gaan investeren in mijzelf en mijn onderneming is Beter Turnen pas echt flink gaan groeien. Kun je tips gebruiken over welke tools je zou moeten gebruiken? Dan kun je me natuurlijk altijd even een berichtje sturen!

3. Ga je bijscholen op het gebied van marketing & ondernemen 

Helaas zijn er maar weinig ondernemers / ZZP-ers in de gymsport die het daadwerkelijk voor elkaar krijgen om volledig te kunnen leven van het inkomen uit de gymsport. Vaak denken we: “ik maak een website en een Facebook pagina en dan komen de klanten wel vanzelf“. Dat dacht ik toen ik begon als ondernemer ook. Helaas werkt dat niet zo in de praktijk. Vervolgens ga je dan met steeds meer aanbiedingen strooien om maar te hopen dat je alsnog klanten krijgt (dit wordt ook wel “outbound marketing” genoemd). Uiteindelijk daalt je winst en werk je meer uren in je eigen bedrijf dan het je uiteindelijk energie en inkomsten oplevert.

Het runnen van een onderneming kan alleen groeien wanneer je voldoende aandacht besteedt aan marketing. Gelukkig vindt ik marketing enorm interessant. Ik heb er ook voor gekozen om mijn kennis als verenigingsadviseur & marketeer te combineren om daarmee sportverenigingen te ondersteunen via ons Kickstart programma.

Ook van je turnpassie nastreven?

Zoals je hebt kunnen lezen heb ik dus een aardig route doorlopen om mijn doelstelling te kunnen behalen. Omdat het zonde is dezelfde zoektocht te doorlopen heb ik een speciale  online bijscholing voor turntrainers ontwikkeld. In deze scholing leren trainers welke opties er zijn om binnen de turnsport extra inkomsten binnen te halen (en wanneer je echt fanatiek bent, te leren hoe je van je turnpassie je werk kunt maken), op de manier die bij jou past. Bekijk hier de online bijscholing.

Bijscholing van je turnpassie je baan maken

Bijscholing van je turnpassie je baan maken

Als je er echt 100% voor wilt gaan om als ondernemer te starten in de gymsport dan is het zeker een aanrader om deel te nemen aan mijn 30-daagse Kickstart Cursus: De perfecte start-up in de gymsport. In deze cursus leer in 30 dagen, stap voor stap, om je eigen onderneming in de gymsport op te zetten. Iedere dag breng je de aangewezen stappen direct in de praktijk met behulp van video’s, voorbeelden, tools en tips. Dit scheelt je een hoop uitzoek werk, je weet precies wat de focuspunten zijn en kunt versneld een succesvolle start-up opzetten.

Turnpassie baan turntrainer

30-daagse kickstart cursus voor turntrainers

Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd hoe het staat met jouw turnpassie. Heb jij de wens om er je droombaan van te maken? Laat het me weten in de comments! Heel veel succes met het nastreven van je turnpassie!

Over de schrijver
Paul Verheul is oprichter van Beter Turnen. Hij doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar training. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde turn(st)ers (en trainers) met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren binnen het turnen, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen. Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen