Assistenten in de turntraining, hoe werkt dat precies?
Op social media zien we de ene naar de andere oproep voor turntrainers verschijnen. Turntrainers vinden is een terugkerend probleem bij het overgrote deel van de gymnastiekverenigingen in Nederland. Hoe zorg je er nu voor dat je de juiste leiding voor je club vindt? En hoe kom je aan enthousiaste en fanatieke assistenten? Dat laten we je in deze blog zien!
Turntrainers vinden -> doelgroep: turn(st)ers
Elke doelgroep heeft andere motieven om te helpen bij de vereniging. Turn(st)ers zijn belangrijke potentiële trainers voor de toekomst.
Benaderwijze turnsters
Verenigingen vergeten het vaak om de jeugd persoonlijk te vragen om te assisteren. Veel turn(st)ers voelen zich vereerd als ze mogen assisteren bij de vereniging. Ze zullen dit zelf niet snel kenbaar maken bij de vereniging. Het is dus belangrijk dat de vereniging (en trainers) hier zelf actief initiatief in nemen.
Tips die ervoor zorgen dat leden in de toekomst gaan assistenten en lesgeven:
- Laat turn(st)ers elkaar helpen en hulpverlenen in de les
- Leg aan de turn(st)ers uit hoe ze moeten hulpverlenen
- Laat turn(st)ers opdrachten uitleggen aan andere turn(st)ers
- Laat turn(st)ers tips aan elkaar geven.
Recreatieleden
Veel verenigingen hebben moeite met behouden van 12+ leden. Door recreatieleden op jonge leeftijd te betrekken als assistent, voelen ze zich meer verbonden met de vereniging wat bijdraagt aan ledenbehoud. Turntrainers vinden in de toekomst wordt hierdoor een stuk makkelijk, doordat je uit ‘je eigen vijver kunt vissen’.
Selectieleden
Selectieleden zijn (over het algemeen) meer en langer verbonden aan de vereniging. Daarnaast is vaak de technische kennis vanuit ervaring hoger dan de meeste leden.
Turntrainers vinden -> doelgroep: ouders
Ouders van leden worden meestal niet gezien als potentiële trainers, en turntrainers vinden onder de ouders van leden komt niet heel vaak voor. Toch zijn er genoeg praktijkvoorbeelden waarbij ouders op den duur opgeleid zijn tot goede trainers.
Benaderwijze ouders
Bij sommige lesgroepen zijn er ouders die goed in staat zijn om te assisteren bij lessen. Je weet alleen van tevoren meestal niet welke ouder hiervoor geschikt is. Of welke ouders hier interesse in hebben. Het is dus belangrijk om verbinding met ouders te maken. Toon interesse in ouders en probeer te achterhalen wat voor achtergrond de ouder heeft. Het kan ook voorkomen dat een ouder bijvoorbeeld in het verleden voetbaltrainingen heeft gegeven. Daarmee heeft het dus al wat ervaring heeft met training geven. Mooie kans om zo’n ouder te laten assisteren in de lessen! Gebruik intakegesprekken met nieuwe leden om ze te verwelkomen bij de vereniging. Het is dan een goed en duidelijk moment om meer over het lid en de ouders te weten te komen. En om meer over de vereniging te vertellen.
Tips
- Organiseer kijklessen (of zelfs nog liever meedoe lessen) om de ouders op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met turnen.
- Ouders zijn een belangrijke doelgroep voor andere vrijwilligerstaken.
- Ouders zijn vooral verbonden aan hun kind en minder aan de vereniging. Des te sterker je de verbinding met de vereniging weet te maken des te langer blijven de leden (en de ouders).
- Werk aan ledenbehoud om het verloop van leden en ouders te verminderen.
Doelgroep: assistenten
Assistenten zijn een belangrijke doelgroep voor de interne werving van trainers bij de vereniging. Zeker gezien interne werving op de langere termijn vaak beter werkt dan externe werving.
Benaderwijze assistenten
Probeer assistenten eerst laagdrempelig te laten “proeven” aan de rol als assistent. Vraag een assistent om één les te komen assisteren (het liefst door de trainer van de les zelf laten vragen). Evalueer vervolgens samen de les en ga vanuit daar het aanbod “het begeleidingstraject” verlengen. Vraag of de assistent de komende 6 weken wil komen assisteren. Ga daarbij ook langzaam de “verantwoordelijkheden” opschroeven. Laat de assistent bijv. een keer een spel bedenken en/of geven. Afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de assistent kun je het vervolgtraject bespreken. Turntrainers vinden wordt hierdoor een stuk makkelijk, en tevens weet je al wat de kwaliteiten van je potentiële leiding zijn!
Tips
- Als een assistent voor het eerst komt assisteren heeft hij/zij meestal geen of weinig ervaring met assisteren. Begeleiding van de assistenten is dus erg belangrijk! In de praktijk wordt dit soms vergeten door de trainers en vereniging.
- Assistenten zijn vaak jong en kunnen erg onzeker zijn. Geef ze dus vooral regelmatig complimenten waar ze meer zelfvertrouwen van krijgen.
- Persoonlijk vragen werkt het beste en laat ze ook extra assistenten vragen om te helpen.
- Veel (jonge) assistenten weten niet wat “assisteren” betekent of inhoudt. “Helpen” is duidelijker en klinkt laagdrempeliger.
Doelgroep: trainers
Trainers zijn een lastige doelgroep om te werven. Trainers moet je meestal intern opleiden of extern werven. Het is dus belangrijk om zuinig op de trainers te zijn. Waardering = key!
Motieven turntrainers
De motieven van trainers om bij een vereniging te blijven zijn vaak wisselend:
- De vereniging heeft een duidelijke visie.
- De visie van de vereniging past bij de ambities van de trainer.
- De vereniging heeft goede arbeidsvoorwaarden of legt goed uit waarom ze dit (nog) niet kunnen bieden.
- Er is voldoende groei mogelijk bij de vereniging of de trainer accepteert de huidige situatie.
- Er zijn weinig extra taken voor de trainer of de trainer heeft voldoende tijd om de taken uit te voeren. En ontvangt eventueel waardering voor de extra taken.
- Er is veel persoonlijke aandacht.
- Er is veel waardering vanuit de vereniging.
Tips
- Trainers worden meestal getriggerd als ze worden gevraagd naar hun ambities binnen het turnen. Het is dus belangrijk om te op de hoogte te zijn van de ambities van de trainers.
- Het is ook erg interessant om aan een trainer te vragen waarom hij/zij training geeft. Dit kan de passie van een trainer voor training geven flink aanwakkeren.
- Er wordt (onbewust) vaak veel van trainers gevraagd, let erop dat je ze niet overvraagd.
Verbondenheid
Verbondenheid met de vereniging en andere trainers is erg belangrijk. Bied trainers voldoende mogelijkheden om te kunnen sparren met andere trainers (ook van andere verenigingen).
- Maak een Whatsapp groep aan (of een ander medium) waar trainers van de vereniging met elkaar kunnen communiceren.
- Laat trainers regelmatig bijscholingen volgen.
- Laat trainers regelmatig met elkaar meelopen, benoem dit ook eventueel in de voorwaarden. Of laat ze sommige lessen samen verzorgen.
- Creëer eventueel een buddysysteem.
- Plan af en toe een trainersborrel.
- Laat trainers aansluiten bij een community. Bijvoorbeeld De Trainers Community van Beter Turnen.
Benaderingstips
Persoonlijk benaderen
De meeste mensen weten dat persoonlijk benaderen het allerbeste werkt. Toch zijn er een paar handige methoden die je kunt toepassen om de kans te vergroten, dat iemand ja zegt om de vereniging te helpen met assisteren of lessen te verzorgen.
De “empowerment” aanpak
De hersenen van mensen worden geactiveerd op het moment dat ze positieve feedback ontvangen. Het kan dus bijdragen door eerst iemand een compliment te geven voordat je direct ingaat op de trainerswerving., bijvoorbeeld. “ik zie dat je goed met kinderen om kunt gaan, zou je het niet leuk vinden om eens te assisteren bij de les?”.
De “wil je ons helpen?” aanpak
Mensen staan vaak open om iemand te helpen, als iemand daar om vraagt zonder dat het duidelijk is wat de hulpvraag precies is. Tevens is het een mooie opening om een potentiële vrijwilligers te informeren over de vereniging.
De “wederkerigheid” aanpak
Vanuit verschillende theorieën is bewezen dat je als persoon graag iets terug doet voor iemand, die iets voor jou heeft gedaan/ of iets aan jou heeft gegeven. Als vereniging kun je deze manier op verschillende manieren benutten. Dat kan door iets voor een lid te doen of door een lid/ouder een kleinigheidje te geven. Vanuit de theorieën blijkt de grootte van de attentie weinig uit te maken. Geef een nieuw lid dus een pen (met een logo van de vereniging erop) of een ander welkomst attentie, om deze theorie vanaf het begin af te implementeren.
De “gemeenschappelijk” aanpak
Mensen blijken meer vertrouwen in anderen te hebben op het moment dat er gemeenschappelijke overeenkomsten zijn tussen de personen. Het kan dus handig zijn om in een gesprek iets gemeenschappelijks te benoemen, zoals: “mijn kind zit ook op turnen bij de vereniging”.
De “koetjes en kalfjes” aanpak
Als Nederlander zijn we vaak erg direct. Zo ook als we op zoek zijn naar vrijwilligers en trainers. De nood is vaak hoog en we willen snel weten of iemand inzetbaar is voor de vereniging. Het is juist effectief (en heel gezellig) om eerst een praatje te maken en te vragen naar de interesses van de potentiële assistent/trainer.
Eigenaarschap creëren
Probeer leden (en ouders) vooral mee te laten denken over de vereniging i.p.v. enkel te vragen of iemand een vrijwilligerstaak in kan vullen. Op het moment dat mensen zelf ideeën of oplossingen verzinnen is de kans een stuk groter dat diegene bereid is om te helpen bij de uitvoering van het idee. Turntrainers vinden in de toekomst wordt hiermee wellicht een makkelijkere taak.
Extra tips om assistenten en turntrainers te vinden
Bij sommige gymnastiekverenigingen en met name bij selectiegroepen komt het voor dat ouders niet of gedeeltelijk mogen kijken bij trainingen van hun kind. Verenigingen hebben hier vaak goede onderbouwingen voor. Wel is het goed om ervan bewust te zijn dat je hierdoor als vereniging moeilijker contact maakt met de ouders van leden, lees: potentiële vrijwilligers/hulpouders. Zeker ouders van selectieleden kunnen erg betrokken zijn en bereid zijn om te helpen. Het is dus verstandig om regelmatig kijklessen/meedoe lessen te organiseren als ouders niet mogen blijven kijken tijdens de lessen.
Kun je meer tips gebruiken? Bekijk dan al onze tools & downloads voor gymverenigingen.
Assisteren bij turnlessen - ervaringsverhaal
Ismee Susebeek deelt haar ervaringen als assistent met je.
Twee keer in de week assisteer ik bij de selectie- en recreatieve lessen van YGV in IJzevoorde. Hierbij assisteer ik de trainster met verschillende taken.
Klaarzetten
De les begint met het opzetten van de toestellen samen met de turnsters. Hierbij vertelt de trainster mij wat we gaan doen en help ik de kinderen met het opzetten. Hierna begint de les met de warming-up, ondertussen zet ik vaak de laatste dingen klaar. Vervolgens vertelt de trainster aan de turnsters wat zij bij elk toestel mogen gaan doen.
Training
De turnsters zijn in kleine groepen gedeeld of mogen vrij turnen. Afhankelijk van wat de turnsters moeten doen sta ik bij één vast toestel of loop ik rond en kijk ik waar de turnsters kan helpen. Wanneer de turnsters ernaar vragen vang ik de kinderen of geef ik ze tips om de turnelementen te verbeteren. Ook wanneer er elementen geturnd worden welke met zijn tweeën gevangen moeten worden assisteer ik de trainster hierbij. Tijdens de selectietrainingen assisteer ik vooral bij de jongere turnsters.
Motivatie als assistent
Ik vind het erg leuk om de kinderen te kunnen helpen als assistent om steeds een stapje verder te komen en uiteindelijk om te zien als een element is gelukt!
Alicia over haar georganiseerde assistentendag
Bij onze vereniging hebben we een aantal assistenten waar we heel blij mee zijn. In de herfstvakantie heb ik een assistentendag voor ze georganiseerd. Hoe dat ging vertel ik jullie hieronder!
Eigen ervaring
Veel van onze assistenten turnen zelf nog of hebben geturnd, dus de kennis over turnen zit er goed in! Helaas is kennis over turnen niet het enige wat je nodig hebt tijdens het assisteren. Ook manieren van hulpverlenen, lessen aanpassen aan verschillende niveaus en losse stationnetjes vind ik erg belangrijk.
Prioriteit bij een assistentendag
Ik heb samen met de andere hoofdtrainsters gekeken wat wij belangrijk vonden om onze assistenten mee te geven. Hier kwamen een aantal belangrijke punten naar voren. Deze punten heb ik verwerkt in een word document en vanuit hier heb ik alle informatie geprobeerd te delen tijdens de assistentendag. Helaas was de dag iets te kort, maar ik vond het heel gezellig. Aan het begin van de dag was ik best zenuwachtig, want ik had zoiets nog nooit gedaan, maar zoals pipi langkous zegt: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!
Start van de assistentendag
We begonnen de dag met de verwachtingen van de assistenten. Iedere assistent kreeg 4 kleuren post-its waarop ze antwoord mochten geven op vragen zoals, wat vind je de taak van een assistent voor, tijdens en na de les. Er kwamen leuke en interessante opmerkingen uit, die ik ook mee kan nemen als ik zelf lesgeef, win-win dus!
Daarna begonnen we met het begin van een les, de warming-up. Waar let je op, waar moet een warming up aan voldoen? Nadat we dit besproken hadden mochten de assistenten aan de slag met het voorbereiden van een korte warming up in groepjes. Daarna gingen we uiteraard alle warming-ups proberen en bespreken. Wat zou je beter kunnen doen bij deze warming up, wat ging er al goed?
Warming up en de basis
Na de warming up gingen we verder met het opzetten, wat doe jijzelf en wat laat je de kinderen doen? Dit onderdeel was best kort tijdens de assistentendag, omdat veel dingen met opzetten al regelmatig wordt gedaan en de kennis er dus al is.
Vervolgens hebben we bij elk toestel de basisoefeningen gedaan en voorgedaan hoe er gevangen moet worden. Hier had ik wat meer tijd voor in moeten plannen, want een hoop assistenten gaven aan het einde aan dat ze dit wel langer hadden willen oefenen.
–> hoe geef je een goede warming?
Differentiatie en feedback geven
Nadat we alle toestellen hadden gehad wat hulpverlenen betreft zijn we verdergegaan. Weer een stukje theorie, dit keer over differentiatie en feedback geven. Hoe pas je een oefening aan, hoe maak je het moeilijker of juist makkelijker? En wat doe je als je een grote groep bij een toestel hebt? Dit soort vragen hebben we besproken tijdens de assistentendag. Ook hier heb ik de assistenten gevraagd wat zij ervan vinden. Daarnaast hebben we het gehad over feedback geven, hoe doe je dat? Geef je een tip die heel technisch is of een tip die gericht is op de omgeving? Dus bijvoorbeeld probeer je heupen boven je schouders te krijgen of wijs met je tenen naar het plafond. En hoe geef je een tip op een positieve manier?
–> hoe pas je dingen aan in de les?
Tijd voor actie
Daarna was het weer tijd voor wat actie. De assistenten werden opgedeeld in vier groepjes, per toestel een groepje. Bij elk toestel moesten de assistenten minimaal 3 oefeningen bedenken. Daarna gingen de assistenten om beurten lesgeven of meedoen. In deze lessen hebben we ook de mogelijkheid gehad om feedback op te schrijven over de oefeningen. Helaas hadden we maar een korte tijd, dus hebben we de feedback niet kunnen bespreken… Wel heb ik de feedback en alle info over deze dag in een documentje gezet en naar alle assistenten gestuurd na afloop van de assistentendag.
Als laatste hadden we nog een evaluatie, dit heb ik weer gedaan met de post-its die we aan het begin hadden gebruikt, met dit keer nieuwe vragen, zoals, wat neem je mee naar de lessen, heb je nog iets gemist op deze assistentendag?
Resultaat van de assistentendag
Ik vond het echt leuk om al de assistenten te zien lesgeven. Tijdens de lessen ben ik vaak zelf ook bezig met lesgeven en nu had ik ook de tijd om te kijken. Ook vond ik het superleuk dat een aantal meiden echt met creatieve lesideeën kwamen! Als ik nog een keer een assistentendag ga geven, zal ik meer tijd steken in het vangen en hulpverlenen en bij het bedenken en lesgeven bij een toestel, zodat de assistenten nog meer voorbeeldjes hebben voor in hun eigen les. Ook vond ik het heel anders om een assistentendag te geven dan om “gewoon” een les te geven.
Gelukkig heeft de KNGU ook goede cursussen. Een aantal van onze assistenten gaat cursus niveau 1 doen, ook zijn er al een aantal assistenten bezig met niveau 2 en in de toekomst willen er ook een paar assistenten niveau 3 gaan doen. Gelukkig maar, want het is superfijn om gemotiveerde en goede assistenten en trainsters te hebben! Hoe wordt dit bij jou vereniging gedaan, wordt er ook zoiets gegeven? Zou jij het fijn vinden om wat meer informatie te krijgen als assistent?
Het platform van Beter Turnen
Op het platform van Beter Turnen zijn inmiddels duizenden trainers en hun assistenten aangesloten. In de community sparren zijn over hun lessen en delen ze informatie. Hiermee motiveren en inspireren trainers en assistenten elkaar. Daarnaast heeft Beter Turnen vele leskaarten, video’s en ander oefenmateriaal om alle turntrainers in Nederland te ondersteunen.