De lesgroepen van Alicia: les geven aan de selectie
01 september 2021 
2 min. leestijd

De lesgroepen van Alicia: les geven aan de selectie

Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Door corona had ik niet zoveel motivatie voor turnen en dus ook niet voor het schrijven van blogs. Daarnaast had ik het best druk met school, waardoor turnen op een laag pitje kwam. Maar nu is het weer wat rustiger en mijn motivatie voor turnen is weer heel hoog! In de komende blogs neem ik je mee in de groepen die ik lesgeef. Ik vertel je waarom ik deze groep zo leuk vind en de verschillen tussen de groepen. De eerste groep die ik bespreek is de selectie.

turnen-selectie

Trainingsuren selectie

Deze groep traint bij onze vereniging 5 uur per week, verdeeld over twee trainingen van 2,5 uur. We hebben een groep van ongeveer 35 meiden die verdeeld over vier momenten trainen. Door de weeks is er op maandag en donderdag training. Deze training is met gemixte leeftijden. Op zaterdag turnen alle meiden verdeeld over twee groepen op leeftijd. Een soort onderbouw en bovenbouw dus. Volgend seizoen gaan we de onderbouw en bovenbouw ook doordeweeks scheiden.

Het leukste van de selectie vind ik de moeilijkheid. Je kunt veel nieuwe dingen oefenen en er zijn veel trainsters op de groep, waardoor je makkelijk kunt overleggen in de zaal. Daarnaast vind ik het superleuk om de turnsters te zien stralen op wedstrijden, wat nu al te lang geleden is😉. Doordat de trainingen 2,5 uur zijn is er wat meer tijd per onderdeel, waardoor je in een les ook best veel stappen kunt maken met de turnsters.

Variatie in de selectie lessen

Ik vind het ook heel leuk om creatief om te gaan met de warming up of de toestellen. Zo probeer ik altijd meerdere stationnetjes per toestel te hebben, waardoor de turnsters niet veel stilstaan.

Het laatste pluspunt van de selectie is de band die je als trainster opbouwt met de turnsters. Doordat je de turnsters vaak 2 keer per week ziet heb je meer tijd om een band op te bouwen dan bijvoorbeeld met een kleutergroep. Ook vind ik het heel leuk om de turnsters te zien opgroeien. Ik heb een aantal turnsters die ik al lesgeef vanaf dat ze pre-instap waren. Deze meiden zijn dit jaar jeugd! Je ziet de turnsters echt groeien, niet alleen in het turnen, maar ook met bijvoorbeeld vriendschappen.

Nadeel van selectie turnen

Het nadeel van de selectie vind ik dat er, zeker in het wedstrijdseizoen, weinig tijd is om hele nieuwe dingen te leren. In het wedstrijdseizoen gaat het heel erg om de oefeningen perfectioneren en veel herhalen. Dit is zeker belangrijk, maar ik vind het niet heel leuk om per training 100 keer dezelfde oefening te zien 😉 Doordat je zoveel met wedstrijden bezig bent kunt je niet vaak iets anders tussendoor doen. Veel turnsters vinden bijvoorbeeld de grote trampolines heel leuk, maar die kunnen we niet vaak doen, omdat we niet genoeg ruimte in de zaal hebben voor vier toestellen en de grote trampolines.

Kortom, de selectie is een leuke groep! De volgende blog gaat over de springgroep. Een hele andere groep, maar zeker niet minder leuk! In welke groep turn jij? En welke groep lijkt jou het leukste om les te geven? Laat het mij weten in de reacties 😊

Over de schrijver
24 jaar, turnster en trainster bij GTV Argos. Naast turnen loop ik hard en doe ik aan fitness. Ik studeer aan de ALO in Nijmegen. Ik geef les aan de kleuters, de springgroep en de selectie. Ik schrijf over lesgeven, problemen die ik als trainster ervaar en het turnen zelf natuurlijk ;-) Alicia is gastblogger bij Beter Turnen.
Kaya
Door

Kaya

op 15 Aug 2022

Hoi ik heet Kaya ik wil meedoen en ik zit op turnen

Kaya
Door

Kaya

op 15 Aug 2022

hoi ik heet Kaya en ik zit op turnen

Reactie plaatsen