Zelfvertrouwen krijgen met turnen, hoe kun je dat leren?
29 januari 2020 
2 min. leestijd

Zelfvertrouwen krijgen met turnen, hoe kun je dat leren?

Gebrek aan zelfvertrouwen kan angstgevoelens, motivatie en concentratie beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om voldoende zelfvertrouwen te hebben. ‘’Voldoende’’ staat voor niet te veel, maar ook niet te weinig. Mensen met te weinig zelfvertrouwen ervaren sneller angst, zijn minder gemotiveerd en geconcentreerd. Als jij bang bent (angstgevoel) dat element x toch niet lukt zal je minder snel geneigd zijn het te oefenen (verminderde concentratie) en tijdens de uitvoering van het element gestoord worden in je concentratie door negatieve gedachtes.

zelfvertrouwen-turnster-met-turnen

Zelfvertrouwen kun je vergroten door onderstaande tactieken:

Houd je behaalde doelen en succeservaringen bij

Maak een lijst van trainingsdoelen die je graag wilt behalen. Ga na of deze doelen realistisch zijn en splits ze zo nodig op in subdoelstellingen zodat je op korte termijn ook successen behaalt. Beter Turnen ontwikkelde ook een handleiding ‘’doelen stellen’’ met een handige doelenkaart. Hang deze kaart bijvoorbeeld boven je bed zodat je dagelijks wordt herinnerd aan welke successen je hebt behaald.

Visualiseren en observeren

Voor een indirecte succeservaring kun je gebruik maken van visualisatie- of observatieoefeningen. Bij het visualiseren dat je element x turnt, neemt je zelfvertrouwen toe. Hetzelfde geld voor het observeren van de uitvoering van element x bij anderen. Dit kan bijvoorbeeld in de training of via een video.

Verbale overtuiging

Complimenten, positieve feedback en positieve self-talk vergroten je zelfvertrouwen. Complimenten kan je ontvangen van de coach, een mede turnster of je ouders. Nu je weet dat dit je zelfvertrouwen kan vergroten, geef als turnster ook eens een compliment aan een turnmaatje, of wees je als coach bewust dat je genoeg tops geeft.

Spreek jezelf ook eens positief toe. Veelal zijn we geneigd om ons te focussen op de dingen die niet goed gaan en onszelf hiervoor te straffen. ‘’Verdorie, die handstand op balk lukt me nog steeds niet. Wat ben ik toch een mislukking’’. Deze gedachte is niet werkend. Buig deze gedachte om naar ‘’het lukt me NOG niet’’. Dat is al veel vriendelijker. Geef jezelf ook eens een compliment als de handstand wel een keer lukt. Je mag daar best trots op zijn!

Blijf je bewust dat je fouten mag maken en dat het onderdeel is van je leerproces. Veelal veroorzaken fouten negatieve gedachtes. Draai ze om naar een leerpunt zoals het hiervoor genoemde voorbeeld. Dit boost je zelfvertrouwen ook nog eens als je dit leerpunt aanpakt, een doel voor stelt en behaalt.

Tips voor de train(st)er om meer zelfvertrouwen te geven

  • Besteed aandacht aan het stellen van (realistische) doelen. Gebruik bijvoorbeeld een doelenkaart in de lessen.
  • Turn(st)ers kunnen ook meer zelfvertrouwen krijgen door elkaar of anderen te observeren. Laat bijvoorbeeld turnster 1, die de handstand netjes kan, samen werken met turnster 2, die de handstand nog niet helemaal beheerst. Of laat filmpjes zien van element x dat je de turnster wilt aanleren.
  • Geef voldoende complimenten maar overdrijf niet.
  • Geef zowel tips als tops in verhouding.
  • Ga met een turn(st)er die zichzelf veelal afkraakt in gesprek. Leer de turn(st)er spreken met woorden als ‘’ik kan het nog niet’’.
  • Sluit je les af met het complimentenspel: laat de turnsters elkaar complimenten geven, de assistent of jijzelf.
  • Laat de turn(st)er een complimenten schriftje bijhouden waarin complimenten naar jezelf of complimenten van anderen worden bijgehouden.

Spar met andere trainers en turn(st)ers op het Beter Turnen Platform verder hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen. En bekijk de oefeningen en tools die je kunnen helpen op het Platform

Over de schrijver
Ik ben Roxanne Boersma en werk binnen Beter Turnen als content ontwikkelaar, docent en coach. Ik turn zelf sinds mijn 12e en geef sinds 2012 turnlessen aan verschillende selectie turngroepen. Naast mijn passie voor turnen ben ik actief met fitness en gezondheid (lifestyle en voeding). Ik ben momenteel werkzaam als fysiotherapeut in een eerstelijns praktijk.Quote: "Never give up on what you really want to do. The person with big dreams is more powerful than one with all the facts."
Reactie plaatsen