Ophurken, leer het in vijf stappen met deze handige oefeningen
Als turnster in de wedstrijdsport is het bij het onderdeel ongelijke brug ontzettend handig wanneer je het element ophurken beheerst. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat je van de lage ligger naar de hoge ligger van de brug kunt springen, en zo een volledige brugoefening kunt turnen. Voor sommige turnsters is het ophurken een lastig element, wat aardig wat tijd en energie kost om het te laten slagen. In dit artikel geven wij van Beter Turnen je tips voor het aanleren en laten slagen van het ophurken.
Hoe leer je ophurken op de brug?
Wat is ophurken?
Je begint in steun op je armen op de lage ligger. Je armen en benen zijn gestrekt, en je lichaam is een mooie rechte lijn. Ten opzichte van de ligger zijn je schouders vóór en je voeten achter de ligger.
Vervolgens zwaai je je benen zo ver mogelijk naar voren waarbij je je lichaam dubbelvouwt en in een hoek komt. Zorg dat je schouders nog steeds voor de ligger blijven.
Zwaai hierna je benen actief naar achter en hurk dan snel je benen, maak jezelf zo klein mogelijk. Zet je voeten tussen je handen op de stok, en spring vervolgens voor af.
Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je, als en kip op een stok, eerst rustig op de ligger blijven zitten waarbij je je handen ook aan de ligger vasthoudt. Een andere mogelijkheid is om direct met je handen af te zetten, en tot gehurkte stand op de ligger te komen. In beide gevallen is het nog steeds heel belangrijk om je schouders voor de ligger te houden.
Door onderstaande stapjes te doorlopen, gaat het ophurken je vast en zeker lukken!
Stap 1
Oefen ophurken op een lijn in de gymzaal. Zet je handen op de lijn en spring met je voeten er zo ver mogelijk tussen. Probeer vervolgens ophurken op een blok of lage kast te doen. Zet je handen op het blok en spring met je voeten tussen je handen op het blok. Zet ook hier je handen en voeten weer op 1 lijn. Lukt dit, klem dan een pittenzakje tussen je knieën en zorg dat het pittenzakje geklemd blijft.
Stap 2
Nu is het tijd om er een grondliggertje bij te pakken. Neem dezelfde stapjes als hierboven door, maar dan met het liggertje: Eerst op de grond, vervolgens met het liggertje op een blok of kast, en tenslotte met een pittenzakje tussen je knieën.
Stap 3
Op naar de brug of rekstok! Zet een blok of kastdeel voor de ligger, en oefen ophurken met voor afspringen. Nu je dit aan het doen bent, merk je misschien al of je voorkeur uitgaat naar de stok direct loslaten, of juist vasthouden met je handen.
Stap 4
Oefen het ‘echte’ ophurken in een situatie waarbij je je schouders voor kunt houden, zonder dat je bang hoeft te zijn om hard te vallen als je voorovervalt. De meeste turnsters zien dit namelijk als het engste en moeilijkste gedeelte van het ophurken. De angst om voorover te vallen weerhoudt ze dan ook van het voor de ligger houden van de schouders, wat juist een vereiste is om het element te laten slagen. Hieronder een voorbeeld situatie van hoe je dit op een veilige manier kunt oefenen.
Stap 5
Oefen je stap 4 uit zonder angst, en voel je goed wat je doet en wat je móet doen? Dan beheers jij het ophurken, en kun je hem op de ongelijke brug uitvoeren.
Wil je meer weten over het opbouwen van verschillende turnelementen? Bekijk dan onze videopagina.
Veel succes! Heb je wat aan onze tips en video`s gehad? Laat het ons weten in de opmerkingen!