Tips voor het snel opbouwen van de toestellen in de gymzaal
02 juni 2021 
8 min. leestijd

Tips voor het snel opbouwen van de toestellen in de gymzaal

Hoe maak je het opbouwen van de toestellen en het turnmateriaal makkelijker tijdens de gym/turnlessen? Als je een gym docent bent of je bent een turnleraar zul je herkennen dat je een hoop materialen sleept gedurende de lessen die je geeft. Een hoop materiaal daarvan is ook zwaar en erg belastend voor je lichaam. Daarom is het altijd handig om te bedenken hoe je het opbouwen van de les met de materialen makkelijker kan maken. En voor jezelf kan versnellen. Dit is ook een vraag die vaak speelt bij mensen in de gymzaal. Ik zal je een paar tips geven om hiermee aan de slag te gaan. Waardoor het voor jou wat makkelijker wordt.

Het probleem met opbouwen

Je bent vaak alleen als docent in een gymzaal en je hebt een hoop materialen die je moet slepen, zoals dikke matten. Deze wegen nogal wat, zeker als je de matten van de ene naar de andere kant moet slepen. Het kan wel wat uitmaken hoeveel materiaal je moet slepen in een les. En waar je ze heen moet slepen en positioneert. Naast het materialen meeslepen in een les vang je ook heel veel over het algemeen. Je moet veel bij bewegingen helpen. Dat is ook vaak zwaar voor je lichaam. Ook sta je regelmatig meerdere uren achter elkaar in de zaal. Wat ook erg belastend voor je lichaam.

Het is dus heel verstandig hiernaar te kijken en te weten hoe je dingen aanpakt met opbouwen en hoe je het makkelijker voor jezelf kan maken. Daardoor zorg je ervoor dat er minder belasting op je lichaam komt. Dit is iets wat ik ook heb moeten leren. Ik heb zelf al heel wat turnlessen gegeven, maar ook als gymdocent en als combinatiefunctionaris ben ik actief geweest en heb ik een hoop lessen gegeven en in de zaal gestaan. Dus ik heb de nodige materialen wel heen en weer gesleept in de lessen.

Gedurende mijn carrière heb ik een beginnende hernia gehad waardoor ik dus ook snel last kreeg van mijn rug. Zeker na het sjouwen van bijvoorbeeld een dikke mat. Ik heb dus echt goed moeten nadenken over hoe ik mijn lessen kon inrichten om toch mijn lessen te kunnen geven en daar zo min mogelijk last van te ervaren. Dus daarin hoop ik wat dingen met je te kunnen delen hoe ik dat zelf aanpak.

opbouwen-turnmateriaal

Hoe maak je het opbouwen makkelijker?

Begin heel simpel: zorg ervoor dat je een lesvoorbereiding maakt. Dat hoeft niet per se eentje te zijn op papier, maar bereid je in ieder geval van tevoren goed voor. Het komt nogal vaak voor dat trainers in de auto naar de training nog even snel  bedenken wat ze gaan doen. Maar als je de zaken goed voor jezelf in kaart brengt met een lesvoorbereiding, kun je ook goed kijken naar waar je de materialen positioneert en hoe je ze neerzet. Daardoor maak je voor jezelf het opbouwen makkelijker. Kijk er ook naar hoe je de materialen voor jezelf neerzet voor je lessen. Dit staat  ook in relatie tot de indeling van de berging. Veel gymzalen hebben twee ingangen van een berging.

Stel dat er een brug staat die je wil gebruiken om bijvoorbeeld een borstwaartsom te oefenen, dan kan het wel uitmaken of je die brug een klein stukje sleept of dat je hem verder in de gymzaal neerzet. Terwijl dat misschien voor je les niet veel uitmaakt maar wel voor jou in hoeverre jij zelf die brug de les in moet gaan slepen.

Stel dat je er bijvoorbeeld nog een paar dikke matten wil bijhalen, dan kan het al heel veel tijd kosten. Voordat je het weet heb je dan misschien wel drie kwartier nodig om je les voor te bereiden als je geen hulp hebt. Dus daarmee kan je snel tijd winnen.

Indeling van de toestelberging

Het is natuurlijk ook altijd goed om naar de berging te kijken. Dus mocht je daarin invloed hebben om de berging aan te passen naar jouw wensen kan het verstandig zijn om te kijken of je bepaalde dingen misschien moet aanpassen. Toestellen die je altijd gebruikt, of bepaalde materialen die bij elkaar horen, kun je het beste voor aan zetten.  Op die manier kun je kijken naar de indeling van de berging en kan je kijken of je daaraan dingen kunt aanpassen.

Oefening

Dan gaan we door naar wat oefeningen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je de oefeningen gebruikt en hoeveel materialen je nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het ophurken kan je ervoor kiezen om een brug neer te zetten. Maar misschien heb je een paar rekstokken in je gymzaal staan. In dat geval kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld twee rekstokken neer te zetten of wellicht vier. Daarmee bepaal je met het aantal toestellen hoeveel turnsters kunnen oefenen. Ook kun je kiezen voor klein materiaal en voor nevenactiviteiten om meer turnsters aan de slag te zetten met een bepaald turnelement zonder dat je per se meer turnmateriaal nodig hebt.

Ophurken met klein materiaal

Ik zal je een paar voorbeelden laten zien voor het element ophurken. Een voorbeeld oefening is ophurken met behulp van een stok. Hiermee leert een turnster de positie waarin ze moet inhurken met de voeten en waar ze de voeten moet neerzetten. Het is iets wat in ieder geval een jonge turnster moet leren. In een gymzaal heb je vaak al stokken tot je beschikking, die kan je natuurlijk heel makkelijk pakken en verder heb je niks nodig om deze oefening te kunnen doen.

Verder heb je ook altijd wel banken in de gymzaal staan. Met een bank kun je ook ideaal ophurken. Het voordeel van een bank is dat je het makkelijk kan neerzetten, want er zijn wieltjes onder de bank, en daarnaast kunnen ook veel turnsters tegelijkertijd oefenen op een bank. Vier of vijf turnsters kunnen tegelijkertijd ophurken op een bank. Op die manier kun je een bank naast een brug zetten en kunnen er heel veel turnsters tegelijk oefenen met het ophurken. Het is daarnaast ook een hele fijne en veilige oefening voor turnsters om te doen.

Je hebt ook klein materiaal, bijvoorbeeld een frisbee en een lijn waarbij een turnster leert om op te hurken op een lijn. Hierbij zorgt de frisbee er ook voor dat de knieën bij elkaar gehouden worden op een impliciete wijze. Bij het ophurken hebben turnsters vaak de neiging om de knieën uit elkaar te doen, waarbij de knieën voorbij de armen gaan in plaats van de knieën netjes tussen de armen. Dit is een veelgemaakte fout bij het ophurken. Dit is dus een mooie oefening om dat meteen op een goede manier aan te leren.

Hoge lesintensiteit

Het gaat ook op een andere manier, bijvoorbeeld met een dikke mat. Een dikke mat kan je heel makkelijk neerleggen in een zaal. Het voordeel van een dikke mat is dat die heel groot is waardoor ook heel veel turnsters tegelijk deze oefening daarop kunnen doen. Hiermee kunnen misschien wel tien turnsters tegelijkertijd op één dikke mat het ophurken oefenen. Het ophurken op een dikke mat is ook meteen een mooie veilige oefening om turnsters te laten leren om te ophurken. Je kan hen ook veel herhalingen laten doen met al deze oefeningen.

Wellicht liggen er in je zaal wat klosjes. Klosjes kan je ook heel makkelijk neerzetten. Als je al deze oefeningen combineert kan je op die manier misschien wel 10-15 turnsters tegelijk aan de slag laten gaan met ophurken in plaats van dat je heel veel rekstokken moet gaan neerzetten.

Tips

  • Probeer je lessen op elkaar af te stemmen. Meestal geef je als turntrainer of als gymdocent meerdere lessen op één dag. Probeer dus de lessen op elkaar af te stemmen door te kijken naar welke materialen je gaat gebruiken en welke je allemaal nodig hebt voor je les kernen. Het kan zijn dat je als docent ervoor kiest om bijvoorbeeld elk uur een andere soort kern te kiezen of andere dingen aan te bieden. Maar als je daarvoor kiest, probeer dan in ieder geval de materialen die je hebt te blijven gebruiken, wellicht wil je die ook even aanpassen. Maar op die manier hoef je niet elke keer alles heen en weer te blijven slepen.
  • Regel assistenten. In deze video laat ik zien hoe je assistenten kunt werven en hoe je ze kunt behouden en aansturen. Het is in ieder geval een makkelijke manier die jou veel kan verlichten en helpen als docent met het slepen en opbouwen van materialen.
  • Laat ouders en/of turnsters helpen. Je kan de turnsters laten helpen in de les of eventueel ook vlak voor de les. Daarbij kunnen natuurlijk ook ouders helpen. Dat zie je niet bij elke vereniging gebeuren, op het moment dat je bijvoorbeeld ouders zou willen inschakelen als vrijwilliger om te gaan helpen bij het opbouwen van de materialen kan het vaak helpen om de ouders uit te leggen waarom je dat heel fijn vindt. Maar ook waarom het heel belangrijk is voor de ouders en ook bijvoorbeeld de turnsters, want stel dat je ervoor kiest om vlak voor de les te gaan opbouwen, dan kan het natuurlijk zijn dat je daardoor veel meer tijd hebt in de les zelf om de turnsters te helpen en beter te laten turnen. De ouders betalen natuurlijk voor die lessen dus als ze daar van tevoren mee helpen levert dat voor zichzelf en de turnsters ook direct heel veel voordelen op.

Denk ook aan:

  • Delegeren. Dit is iets waar veel trainers iets van kunnen leren. Dat merk ik bij mijzelf ook, dat kan een valkuil zijn. Soms sta je in de zaal heel veel materialen heen en weer te slepen. Terwijl er genoeg andere turnsters zijn die misschien staan te niksen en wat staan rond te kijken. Zeker als je een nieuwe trainer bent of een trainer in opleiding bent is het goed om er eerst voor te zorgen dat je gaat delegeren. Zorg er dus voor dat je eerst alle turnsters en assistenten aan de slag zet. Bij zowel het opbouwen en afbreken van de toestellen, voordat je zelf daarmee aan de slag gaat. Zorg er dus eerst voor dat je delegeert. Daarna kan je er eventueel zelf voor kiezen om nog wat dingen op te zetten.
  • Denk aan je eigen houding. Deze is ook voor mij persoonlijk belangrijk. Denk aan je rug, aan je houding, zeker als je zware dingen aan het tillen bent, bijvoorbeeld als je een dikke mat moet optillen. Mij helpt het altijd om mijn buik aan te spannen en het bekken. Op die manier krijg je minder belasting op je rug. Daardoor kan je de lessen veel beter volhouden en eventueel meer materiaal slepen. Op het moment dat ik dat niet deed merkte ik al heel snel dat ik last van mijn rug kreeg. Dat is niet heel fijn als je in de zaal staat en je wil heel veel turnsters helpen. Terwijl je ook heel veel last hebt van je rug. Dit is dus in ieder geval iets wat goed is om mee te nemen! (ook al heb je nu nog geen problemen met je rug.) De belasting is zo groot, dus het is wel verstandig om daarop te letten.

Tot slot

Mocht je nog meer tips kunnen gebruiken, dan hebben wij op onze website  veel verschillende downloads staan die je gratis kun downloaden. Dit zijn verschillende checklists en andere hulpmiddelen die je wellicht kunnen inspireren. Mocht je bij ons premium lid zijn hebben we verschillende tools op ons platform staan. We hebben verschillende modules en lessen daarop staan die je kunnen helpen om je les makkelijker te maken. En waarmee je in ieder geval een stuk sneller je lessen kunt voorbereiden en daarmee ook het niveau van je sporters omhoog kunt krijgen.

Ik hoop dat je dit waardevol vond en dat het je helpt in je lessen met het opbouwen van materialen. Veel succes met je lessen!

Over de schrijver
Paul Verheul is oprichter van Beter Turnen. Hij doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar training. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde turn(st)ers (en trainers) met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren binnen het turnen, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen.Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen