Ritmische gymnastiek


Dit moet je weten over ritmische gymnastiek!

Ritmische gymnastiek is een populaire sport in onder andere Nederland. Maar wat is het precies? En wat voor kleding en attributen gebruik je bij ritmische gymnastiek? In dit artikel lees je alles over Ritmische gymnastiek!

ritmische-gymnastiek-hoepel 

Wat is ritmische gymnastiek?

Ritmische gymnastiek is een combinatie van dans, acrobatiekoefeningen en het volgen van een sierlijke choreografie. Het doel van ritmische gymnastiek is te laten zien hoe soepel je bent. Je hoeft daarbij geen gebruik te maken van allerlei toestellen, bij ritmische gymnastiek draait het met name om de dans en lenigheid die je laat zien. Het doel is dan ook om jouw acrobatische oefeningen zo perfect mogelijk uit te voeren. Tijdens ritmische gymnastiek maak je wel gebruik van accessoires die jouw dans en lenigheid kunnen versterken, je kunt daarbij kiezen uit een bal, hoepel, touw, lint of knotsen. 

 

Wat voor kleding draag je bij Ritmische gymnastiek?

De kleding die je gebruikt voor ritmische gymnastiek verschilt niet heel veel van die van turnen. Meestal worden er bij ritmische gymnastiek turnpakjes gedragen omdat deze uitvoerig zijn versiert met allerlei glitters en steentjes. Ook is het materiaal van turnpakjes erg geschikt voor ritmische gymnastiek omdat ze je vrij laten bewegen door de rekbare stof. De schoenen die bij ritmische gymnastiek worden ook wel ‘teentjes’ genoemd. Dit zijn speciale schoenen die om de tenen zitten en zorgen voor extra grip. Dit maakt het uitvoeren van elementen een stuk gemakkelijker én, door de extra grip, veiliger. De teentjes kun je eenvoudig bevestigen aan je voet met elastiek. 

 

Ritmische gymnastiek attributen

Zoals omschreven staat in de intro worden er bij ritmische gymnastiek attributen gebruikt die de sierlijkheid en lenigheid van de oefeningen en jouw lichaam benadrukken. Deze bestaan uit een vast aantal elementen, namelijk:

 

  1. De gymnastiekhoepel
  2. Een knots
  3. Touw 
  4. Een gymnastiekbal
  5. Lint 

ritmische-gymnastiek-lint 

De attributen die je gebruikt tijdens ritmische gymnastiek kun je in verschillende lengtes, maten en kleuren verkrijgen. Laat ze vooral matchen bij je outfit voor een top performance! 

 

Hoe ziet een Ritmische gymnastiek wedstrijd eruit?

Ook bij ritmische gymnastiek worden er wedstrijden gehouden. Deze vinden plaats op een 13 bij 13 meter podium. Het plafond van de wedstrijdruimtes is altijd extra hoog. De reden hiervoor is dat de attributen die je gebruikt tijdens ritmische gymnastiek omhoog gegooid moeten kunnen worden zonder dat ze het plafond raken. Tijdens de wedstrijd en de oefeningen moeten de attributen constant meebewegen. Op die manier versterken ze namelijk de sierlijk- en lenigheid van de deelnemer. Een individuele performance bij een ritmische gymnastiek wedstrijd duurt ongeveer anderhalve minuut. Mocht je in een groep meedoen aan de wedstrijd dan duurt de performance een minuut langer. 

 

Ritmische gymnastiek muziek

Bij ritmische gymnastiek laat je je lenigheid en flexibiliteit zien. De keuze van de juiste muziek is hierbij erg belangrijk. Het juiste nummer kan je performance maken of kraken. Kies vooral muziek die jouw acrobatische oefeningen en dans versterkt en jouw persoonlijkheid laat zien. 

Reactie plaatsen