Wedstrijd turnen, de ervaring van Robine in een turnblog
02 juni 2020 
10 min. leestijd

Wedstrijd turnen, de ervaring van Robine in een turnblog

Hallo, Ik ben Robine en ga jullie meenemen door mijn turnjaren. Ik ben 16 jaar en turn bij SV Pax Haarlemmermeer. Dit seizoen was ik 2de jaars senior 1ste divisie. Helaas was er een abrupt eind aan dit seizoen. Ik heb één wedstrijd geturnd. Als het seizoen door was gegaan, was voor mij alsnog het wedstrijdseizoen waarschijnlijk afgelopen, omdat ik reserve zou zijn geweest voor de halve finale.

handstand-turnen-wedstrijd

Beginnen met turnen

Laten we bij het begin beginnen. Toen ik vijf jaar was ben ik begonnen met turnen bij de recreatie bij SV Pax. Na een tijdje ben ik geselecteerd voor de selectie en mocht ik naar de eredivisie. Hier heb ik drie trainingen mee getraind, omdat ik altijd huilend naar de training ging en ik het te zwaar vond. Ik ben toen weer naar de recreatie gegaan. Ik weet niet hoelang ik precies recreatie heb gedaan.

Begin 2011 ging het helaas mis. Mijn elleboog was uit de kom en gebroken. Je zou denken dat dit met turnen gebeurde, maar nee het was met gym. Ik zat in groep 4 en had gymles. We gingen touwzwaaien, maar er lag een hoepel op een dikke mat. Ik zwaaide een paar keer heen en weer in het touw en toen gleed ik weg. Waarschijnlijk kwam ik met mijn elleboog op de hoepel, waardoor deze uit te kom schoot en brak.

Naar het ziekenhuis

Ik ging naar het ziekenhuis en werd geopereerd. Er kwam een pin in mijn elleboog. Deze pin is er uiteindelijk wel uitgehaald. Na het herstel van mijn elleboog ben ik weer gaan turnen. De artsen hadden niet gedacht dat ik mijn elleboog weer helemaal kon strekken, maar in tegenstelling tot dat kan ik mijn elleboog nu een beetje overstrekken. Ook dachten ze dat ik nooit meer kon turnen zonder pijn. Uiteindelijk ben ik weer geselecteerd voor de selectie dit keer ben ik in de selectie 4de divisie gaan doen.

Turnen-amersfoort-gymxl-wedstrijd

Eerste jaar met wedstrijd turnen

Het seizoen 2011/2012 werd mijn eerste jaar met wedstrijden. Ik was toen instap 4de divisie. Er was toen nog niet dat je bijvoorbeeld n3 of d2 deed. Je noemde dat gewoon 4de divisie. Ik kan me niet zo veel meer herinneren van dat seizoen. Wel weet ik dat ik 2de ben geworden bij de toestelkampioenschappen vloer. Ook werd ik tweede samen met een clubgenootje op de clubkampioenschappen.

Het volgende seizoen 2012/2013 werd ik pupil 1. Ik heb een jaar in de 4de divisie gezeten en ben toen 3de divisie gaan doen. In 2013 ben ik weer 2de geworden op de toestelkampioenschappen vloer. Ook ben ik toestel kampioen geworden op sprong! Bij de 1e rayonwedstrijd werd ik 4de. Ik kreeg toen een bronzen medaille, omdat er 5 medailles waren. Voor de rest weet ik eigenlijk niet meer wat voor wedstrijden ik nog meer heb gedaan.

Nieuwe turnniveau`s

Het seizoen 2013/2014 was het eerste jaar dat er de n en d niveaus kwamen. Ik was toen pupil 2 n3. Dit is 2de divisie. Ik heb dus ook maar een jaar 3de divisie gedaan. Ik kreeg ook een nieuwe trainster. Gelukkig kon ik het erg goed vinden met haar. Dit seizoen weet ik alleen dat ik 2 toernooien heb mee gedaan. De 1ste was sports2visuals toernooi. Ik werd toen 2de en mijn turn vriendin werd 3de.

Het andere toernooi dat ik heb gedaan is het OBTK. Deze wedstrijd was erg laat in de avond. We waren met z’n drieën van mijn club. Een van ons vond het te laat en kon de wedstrijd niet doen. Ze ging naar huis. Ik en het andere meisje gingen wel de wedstrijd doen alleen we waren echt heel erg druk. Onze trainster zei uiteindelijk dat ze ons vast ging plakken aan het bankje als we niet rustig werden 🙂 Ik ben toen 3de geworden!

Turnen-wedstrijd-robine

Van het seizoen 2014/2015 weet ik eigenlijk niets meer. Ik was jeugd 1 n3. Dit seizoen heb ik geen medailles gewonnen. Dus aan de hand daarvan kan ik ook niets vertellen.

Steeds beter leren turnen

Vanaf seizoen 2015/2016 begon ik echt beter te worden. Ik was jeugd 2 divisie 2. Dit seizoen was het eerste seizoen vrije oefenstof. Het was even wennen met een eigen vloeroefening. Bij de eerste voorronde werd ik 4de, maar er waren 5 medailles dus ik kreeg een bronzen medaille! Ik stroomde door naar de kwartfinale. Die wedstrijd ging wel oké en haalde de halve finale. De halve finale was er belangrijk want je kon je niet alleen plaatsen voor het NK allround maar ook voor toestelfinales. De wedstrijd ging goed en ik haalde voor het eerst een NK! Niet alleen allround maar plaatste me ook voor toestelfinale brug. Brug is altijd al mijn favoriete toestel geweest samen met vloer. Toen was het tijd voor het NK.

Zenuwachtig voor het NK

Ik was erg zenuwachtig want het was mijn eerste NK. Ik begon op balk en dit was mijn minst favoriete toestel. Helaas ging mijn balkoefening niet goed. Ik viel al aan het begin van mijn balkoefening toen ik op mijn buik ging liggen. OEPS 🙁 Ik viel helaas daarna nog een keer van de balk. De rest van de toestellen gingen wel goed. Ik werd 33ste op mijn eerste NK. De volgende dag had ik toestelfinale brug. Ik was als eerste aan de beurt. Mijn brugoefening ging erg goed. Het duurde erg lang tot iedereen was geweest. Mijn trainster en ik wachtte gespannen af en na elke oefening zeiden we dat deze er misschien overheen ging of niet. Ik werd uiteindelijk 3de!!! Doordat ik 3de werd kreeg ik van de gemeente ook een medaille.

Turnwedstrijd-turnen-turnster

Seizoen 2016/2017. Ik was eerstejaars junior 2de divisie. Dit is een lastige categorie omdat je tegen meisjes moet die een jaar ouder zijn dan dat jij bent. Op de 2de voorwedstrijd werd ik 4de. Ik stroomde door naar de kwartfinale. Deze ging wel prima en mocht naar de halve finale. Ik hoopte me te kwalificeren voor het NK. Ik deed op die wedstrijd 2 verschillende sprongen (tsuki hoek en tsuki hurk), zodat ik misschien een toestelfinale sprong kon halen. Helaas werd mijn tsuki hurk als hoek gerekend. Mijn brugoefening ging niet heel goed, maar werd toch reserve voor toestelfinale brug. Ook werd ik reserve voor toestelfinale vloer. Beide had ik niet verwacht. Ik haalde gelukkig wel het NK. Het NK ging beter dan vorig seizoen, maar er waren nog wel wat verbeter puntjes. De dag daarna mocht ik helaas niet in actie komen op brug of vloer.

Junior 2

Toen ik junior 2 werd in 2017/2018 stond ik voor een keuze. Zou ik naar de 1ste divisie gaan wat ik graag wilde of zou ik nog een jaar 2de divisie doen, zodat ik misschien wel wat medailles kon halen. Niet dat ik geen medailles in de 1ste divisie kon halen, maar dat zou dan wel lastiger zijn. Ik koos voor nog een jaar 2de divisie. Dit was de beste keuze die ik had kunnen maken.

Eerste voorronde

De 1ste voorronde was in Amersfoort. Ik begon op vloer en ik had een nieuwe oefening. Vloer kan ik op zich wel goed, alleen de vloer sprong niet echt fijn. Uiteindelijk een 10.600 gehaald. Daarna ging ik naar sprong. Met sprong deed ik tsuki gehoekt. Ik zetten daarna wel een paar stapjes. Maar uiteindelijk de hoogste score een 12.150. Toen ging ik naar brug. Brug is mijn favoriete toestel en dat moest wel lukken. Mijn brugoefening ging erg goed ik had een 11.750. Ook de hoogste score. Het laatste toestel was balk. Balk is niet mijn sterkste toestel. Met een val met pirouette toch nog een mooie 10.250. Toen was het afwachten. Ik werd uiteindelijk 3de met een puntentotaal van 44.750.

Ik begon weer op vloer. Had een 11.900. Toen ging ik naar sprong. Wat wel wat laag werd beoordeeld: 11.750. Als 3de toestel brug. Brug ging goed en ik had net als op sprong een 11.750. Als laatste toestel balk. Balk is niet mijn beste toestel, maar mijn doel was om te blijven staan. Ik had wel een paar wiebels en een grote wiebel, maar ik bleef staan. Uiteindelijk een 10.800. Toen was het de uitslag afwachten. Iedereen wist de uitslag al, maar ik wilde het niet weten. We stonden uiteindelijk in de rij voor de prijsuitreiking. Toen werd er omgeroepen: en op de 1ste plaats…..Robin Geerts. Ik was dus 1ste met een puntentotaal van 46.200!! En ik was door naar de kwartfinale.

Turnwedstrijden-turnen-wedstrijd

De kwartfinale

De kwartfinale was in Roden. Dit was niet bepaald dichtbij. Helaas viel ik met balk, maar werd alsnog 5de en ik was door naar de halve finale in Leek. Wel had ik mijn hoogste brug score van dat seizoen een 12.100!
De halve finale ging goed alleen viel ik met sprong. Dit keer bleef ik wel op balk staan. Ik werd uiteindelijk 7de. Dit was genoeg voor een plekje op het NK en ik had een toestelfinale brug en reserve voor vloer.

Het NK turnen

Het NK was in Tilburg. Zaterdag had ik allround en zondag toestelfinale. Ik had niet heel veel verwachtingen voor het NK. Ik wilde gewoon goed turnen voor mezelf en dat lukte ik werd uiteindelijk 3de!! Toen ik dacht dat mijn dag niet meer stuk kon mocht ik ook nog in AHOY turnen. De volgende dag had ik toestelfinale brug en misschien vloer. Ik was als 1ste aan de beurt op brug net zoals in 2016 toen ik 3de werd.

Op alle wedstrijden behalve het NK allround (toen was ik 2de) was ik 1ste op brug. Op de toestelfinale brug haalde ik een 11.750 net zoals bij de 1ste en 2de voorwedstrijd. Met deze punten werd ik NEDERLANDS KAMPIOEN op brug!! Er was iemand uitgevallen tijdens brug, dus mocht toen ook nog vloer finale turnen. Helaas ging die niet helemaal goed. Bij mijn laatste serie (arabier flikflak anderhalve schroef ao) landen ik in een diepe hurkzit. Ik werd 7de.

Laatste wedstrijd van het seizoen

Mijn laatste wedstrijd in de 2de divisie was de ahoy cup c. Ik vond dit echt een super leuke ervaring. Op vrijdag had ik podiumtraining. Zo kon je wennen aan de toestellen en aan het felle licht. Alles ging best wel goed. Alleen sprong niet. Ik had geen een sprong gestaan. Op zondag had ik mijn wedstrijd. Ik begon op brug dit ging goed alleen er werd streng gejureerd. Daarna ging ik naar balk ik bleef staan! Als 3de had ik vloer. Dit ging ook goed. Als laatste had ik sprong. Ik was erg zenuwachtig, omdat ik nog geen een sprong had gestaan. Helaas viel ik bij mijn wedstrijd sprong ook. Ik werd uiteindelijk 16de.

turnen-robine-turnster

Dit seizoen was ook het laatste seizoen met mijn trainsters. Ze gingen weg 🙁 Dit vond ik erg jammer, omdat ik een hele goede band met ze had.

Seizoen 2018/2019

Seizoen 2018/2019. Mijn 1ste jaar als senior. We hadden een nieuwe trainster gekregen. Ze had al eerder training gegeven bij Pax maar is toen weggegaan. Ik ging dit seizoen 1ste divisie doen. Het begin van dit seizoen ging nog wel goed. Ik had niet zo’n hele goede band met mijn trainster, maar het was ook niet dat we elkaar niet mochten. In het begin van het seizoen was de kwalificatie teams. Ik zou in een team van 4 zitten, maar het bleek dat iemand te jong was. We zaten uiteindelijk dus met z’n drieën in het team. Deze wedstrijd ging echt super goed. Ik deed 2 nieuwe elementen. Zolendraai Handstand op brug en overslag hele schroef op vloer.

Punten record verbroken

Ik heb toen ook mijn puntenrecord op brug gehaald (12.267). We hebben ons toen geplaatst voor het NK teams in Nijmegen. Op de kwalificatie teams hoorde we dat er bij het NK teams iemand bij zou komen zodat we weer met z’n vieren waren. Het NK teams ging alleen anders dan verwacht. In totaal hadden we 5 vallen, maar zijn toen alsnog 2de geworden!!

Turnwedstrijd-amersfoort-gymxl-turnsters

De 1ste kwalificatie individueel was in Reuver. Ik had met overvliegen een tik op de grond en ik viel met sprong. Ik werd 14de.
De 2de kwalificatie was in Helmond. Deze wedstrijd ging erg goed. Ik was niet gevallen. Alleen had een paar weken voor de wedstrijd een achillespeesblessure opgelopen. Ik werd uiteindelijk 10de en plaatste me voor de halve finale. Deze halve finale ging alleen niet helemaal goed. Ik had nog steeds last van mijn achillespees en viel 2x op vloer. Ik plaatste me met een 19de plaats niet voor het NK.

Ook ging het niet zo goed tussen de groep en onze trainster. Haar manier van training geven vonden wij niet prettig en we konden het gewoon niet zo goed vinden met haar. Gelukkig hadden wij op zondag een andere trainer waar we het wel goed mee konden vinden.

Seizoen 2019/2020

Seizoen 2019/2020 liep helemaal anders dan gedacht. De trainingen waar niet echt bepaald meer leuk en liep nog steeds met een achillespeesblessure. Ik kon geen sprong en vloer doen, omdat mijn blessure maar niet wegging. Eind 2019 zag het er naar uit dat ik geen wedstrijden zou gaan turnen. De 1ste kwalificatie was in Februari. Deze heb ik niet meegedaan, maar het ging weer beter met mijn achillespees. We wilde kijken of ik de 2de kwalificatie misschien mee kon doen. Met mijn trainster ging het nog steeds niet goed. Uiteindelijk is ze weggegaan en hadden we geen trainster meer.

Tekort aan turntrainers

Alleen op zondag hadden we nog een trainer. Andere trainsters van andere groepen hebben ons toen training gegeven. Een van die trainster ging ook mee naar de 2de kwalificatie. De 1ste wedstrijd na mijn blessure. Tijdens de wedstrijd had ik wel last van mijn achillespees en ik had ook last van mijn knieën. De wedstrijd ging voor mij doen goed. Ik werd 18de en door corona werd de doorstroming nog niet bekend gemaakt. Uiteindelijk is die doorstroming nooit bekend gemaakt, maar ik ben zelf de doorstroming gaan maken. Hoe ik het had gemaakt zou ik reserve zijn geworden. Dus als corona er niet was geweest was ik alsnog niet door naar de halve finale.

Nu hopen dat corona snel voorbij is zodat we weer in de turnhal kunnen trainen. Volgend seizoen zal ik sterker terugkomen dan ooit!

“If you can dream it you can do it”

Bedankt voor het lezen van mijn turnblog!! Hoe gaat het bij jou met turnen? Laat het me weten in de opmerkingen! xx Robine

Wil jij ook een turnblog schrijven voor op de site van Beter Turnen mail dan naar info@beterturnen.nl voor de mogelijkheden.

Over de schrijver
Ik ben Robine Geerts en ben 16 jaar. Ik turn in de 1ste divisie bij SV Pax en ik ben gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen