Starten met turnen; hoe weet je of de sport bij je past?
Starten met turnen. Turnen een superleuke sport, maar hoe weet je nou of jij het ook zo leuk vindt? Past deze sport wel bij je? En hoe kan je starten met turnen? Allemaal vragen die best toepasselijk zijn bij het zoeken naar de juiste sport. We gaan je hier meer duidelijkheid over geven en zullen ook meteen uitleggen wat je nou eigenlijk op turnen zoal gaat doen.
Starten met turnen bij de juiste vereniging
Turnen is een sport die steeds populairder aan het worden is. Je ziet dan ook steeds meet turnverenigingen ontstaan binnen een bepaalde stad/ dorp of gemeente. Hoe weet je nou welke vereniging bij jou past? Je kan het beste eens gaan kijken bij de verschillende soorten verengingen. De eerste vereniging daar kan je namelijk al een heel goed gevoel bij hebben, maar het kan ook het omgekeerde zijn. Als de vereniging jou niet aanspreekt, hoeft dat niet meteen te betekenen dat de sport niet bij jou past. Daarom is het erg belangrijk om op zoek te gaan naar de turnvereniging die bij jou past.
De eerste les
Om echt te kijken of turnen een sport is die bij je past kan je het beste gewoon een keertje een les meedoen. Bij vrijwel alle turnverenigingen heb je een kijk – of proefles. Deze zijn meestal gratis en zijn er om ervoor te zorgen dat je wel een juiste keuze is sport maakt. Mocht de proefles je goed bevallen zijn, dan kan je je gaan inschrijven en word je officieel lid van de vereniging. Dit houdt in dat je kan starten met turnen op een vaste dag in de week. Bij sommige verenigingen komen er naast de turnlessen, ook nog wel eens activiteitendagen bij kijken.
Wat doe je op turnen
Waarschijnlijk is dit een vraag die je vast wel hebt op het moment dat je wilt gaan beginnen met turnen, want wat doe je nou eigenlijk op turnen? Een hele goede vraag, maar het antwoord kan heel erg veel verschillen. De basisdingen die je vrijwel bij elke turnvereniging doet zijn: De rekstok/brug, de balk, de vloer/airtrack en springen. Daarnaast heb je ook nog allerlei andere dingen zoals de ringen, de trapeze en een grote trampoline. Wat je leert is afhankelijk van je eigen niveau, maar meestal word je op elk onderdeel voldoende uitgedaagd om nieuwe dingen te leren. Door te starten met turnen ontdek je vanzelf wat je het leukst vindt en waar voor jou de uitdaging ligt.
Is turnen voor jongens of meisjes?
Als je denkt aan turnen, dan denken de meeste mensen aan een meisjessport, maar in tegendeel. Turnen is ook zeker een jongenssport en het is iets wat onder de jongens steeds populairder wordt. Zo heb je vast wel eens gehoord van Sanne en Lieke Wevers, maar denk eens aan Epke Zonderland en Casimir Schmidt. De kans dat je die namen wel eens voorbij hebt horen komen is ook erg groot. Dit bewijst maar weer dat turnen niet alleen voor meisjes is. Op een turnverenigingen zijn er vaak apart groepen voor jongens en meiden, want de jongens trainen vaak weer andere dingen dan de meiden doen. Zo trainen de jongens geen balk, maar wel standaard de ringen en voltige.
Turnen is een sport waarmee je op jonge leeftijd al kan beginnen, maar je zou ook op oudere leeftijd nog kunnen starten met turnen. Dan is er wel een kans dat je iets minder dingen leert, maar het plezier van het turnen wordt zeker niet minder. Je bent gezellig onder andere turners en turnsters en blijft ook nog eens lekker in beweging, wat natuurlijk nooit kwaad kan.
Wedstrijden turnen in de selectie
Wat is nou eigenlijk het verschil? Als je wel eens op tv naar turnen kijkt zie je allerlei moeilijke en stoere dingen die de turners en turnsters doen. Dit is een voorbeeld van het wedstrijd turnen op hoog niveau. De dingen die je daar ziet, zijn meestal geen elementen die je op je eerste les of die lessen daarna leert. Die dingen leer je door steeds meer te blijven oefenen. Bij de meeste turnverenigingen heb je recreatieve en wedstrijd groepen. Het verschil is dat je bij de wedstrijdgroepen meer wedstrijden doet, vaak meer uur in de week traint en nieuwe/ moeilijkere elementen leert.
Vaak word je gevraagd om deel te nemen aan de wedstrijdgroep en is het niet iets waar je zelf voor kan kiezen. De trainster ziet dan iets in je en op die manier word je doorgestuurd naar de (opstap)selectie. Wat je steeds vaker ziet is dat er turnverenigingen zijn die talentendagen organiseren. Dit zijn dagen waarop kinderen van een bepaald geboortejaar kunnen komen en kunnen laten zien wat ze al kunnen. Dan is er ook een kans dat je bij de selectie mag.
Thuis alvast beginnen met turnen
Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geraakt om wellicht te starten met turnen? En wil je misschien meteen al wat turn elementen uitproberen? Kijk dan eens op het Youtube Kanaal van Beter Turnen. Hier staan diverse stap-voor-stap oefeningen die je relatief eenvoudig kunt trainen! Ook zou je vast kunnen starten met het spagaatprogramma. Want lenigheid is zeker handig bij deze sport!
Welke sporten lijken op turnen?
Mocht je na een aantal lessen toch merken dat turnen niet de sport is die bij jou past, maar sommige dingen van het turnen wel heel leuk vond. Dan is er altijd nog een keuze om eens een kijkje te nemen bij de onderstaande sporten. Bij deze sporten komt bijvoorbeeld de lenigheid, maar ook andere elementen van het turnen terug:
- Acrogym: in duo’s of trio’s
- Twirlen: dansen/turnen op muziek en hierbij een baton in de lucht houden
- Ballet: een sport waarbij lenigheid goed van pas komt
- Ritmisch gymnastiek
- Springen / springgroep: hier train je voornamelijk op trampolines en airtracks/tumblingbanen
- Voltige: vind je paardrijden ook leuk, neem dan eens ene kijkje bij een voltige les
- Synchroonzwemmen: houd je van zwemmen en turnen, dan is dit een goede sportkeuze