Turnleertjes zijn één van de attributen binnen het turnenEen turnleertje is een soort polsbandje met daaraan een lapje leer. Je maakt het vast aan je pols door de middelvinger en wijsvinger in de ronde gaatjes te steken. Het zorgt daarnaast voor extra grip en minder pijnlijke handen. Vandaag de dag draagt vrijwel elke turn(st)er leertjes. Mannen dragen leertjes op rekstok en ringen, en vrouwen op brug ongelijk. Leertjes worden veelal gedragen om de handen te beschermen tegen de wrijvingskrachten van de brug. Op blote handen ontwikkel je snel blaren, leertjes beschermen de handen hiertegen. Magnesium vermindert deze wrijving ook, en wordt vaak in combinatie gebruikt bij het dragen van leertjes.

Hoe ziet een leertje eruit?

Turnleertjes worden met een band (klittenband of een gesp) bevestigd aan de pols. Onder deze bevestiging aan de pols wordt vaak een polsbandje gedragen. De lap leer valt over de handpalm en kun je bevestigen aan de vingers met de vingergaten aan het einde van het leertje. Het verschil in de mannen- en vrouwen leertjes zit het ‘m in de breedte van het lapje leer, de lengte en het aantal vingergaten. Vlak onder de vingergaten zit een rolletje. Hiermee kun je de legger nog meer in je handpalm ‘’locken’’. Dit rolletje zorgt er ook voor dat je minder grijpkracht nodig hebt om te blijven hangen aan de legger. De leertjes voor beginners bevatten geen rolletje en dienen puur voor bescherming van de handen.

De verschillende leertjes

Dames turnleertjes

Dames leertjes zijn er in verschillende vormen. Zo heb je beginner leertjes voor als je niet zo vaak traint. Deze bevat geen rolletje en het leer is dunner waardoor je meer gevoel houdt met de brug. Het dames leertje bevat altijd twee vingergaten. De vorm van de lap leer is bij de meeste merken ‘’recht’’. Er zijn ook merken die extra smalle leertjes maken of een gecurved model. Dit bepaalt de grootte van het handoppervlak dat beschermd wordt door het leertje. Het ene leertje is niet beter dan het andere, de vorm is je persoonlijke voorkeur. De leertjes die een rolletje bevatten worden wel aanbevolen voor de turnster die op hoger niveau turnt omdat deze meer ondersteuning geeft bij het uitvoeren van de elementen.

Heren turnleertjes

Heren hebben twee soorten turnleertjes, voor ringen en voor rekstok. De leertjes voor de ringen bevatten twee vingergaten, net als bij de damesleertjes voor de middel- en ringvinger. Meestal bevatten deze leertjes een rechte lap leer. De leertjes voor de rekstok bevatten drie vingergaten voor de wijs-, middel- en ringvinger. De lap leer is vaak ‘’gecurved’’. De rekstok is dunner dan de ringen en de damesbrug waardoor er nog meer gripkracht nodig is. De hand maakt hierdoor nog meer contract met de rekstok waardoor er een bredere lap leer nodig is om de hand te beschermen. Zowel bij mannen- als bij vrouwenleertjes heb je een polsbevestiging van klittenband of met gespen. Vaak geeft de gesp meer fixatie dan klittenband, dat sneller kan los schieten.

Welke maat heb ik nodig?

Maten verschillen vaak per merk. Veelal wordt de afstand van het polsgewricht tot het eerste of tweede vingerkootje gemeten. Hieronder staat een beschrijving van de meting. Over het algemeen gelden de volgende regels voor damesleertjes en mannen leertjes voor de ringen:
 1. De bovenkant van de polsband zit ter hoogte van het polsgewrichten
 2. Het midden van het vingergaatje van het leertje bevindt zich ter hoogte van het streepje van het laatste vingerkootje van de middelvinger
 3. Meet de afstand hiertussen
turnleertjes-turnen Omdat de rekstok legger dunner is dan de brug met ongelijke leggers en de ringen geldt er een andere afmeting voor deze leertjes
 1. De bovenkant van de polsband zit ter hoogte van het polsgewrichten
 2. Het midden van het vingergaatje van het leertje bevindt zich ter hoogte van het streepje van het eerste vingerkootje van de middelvinger
 3. Meet de afstand hiertussen.
Turnleertjes-info

Welke merken zijn er?

 • Reisport
 • GK
 • Morreau
 • Reichel

Tips voor het gebruik van leertjes

 • Rol de leertjes op bij het opbergen zodat het leertje zo veel mogelijk in een bolling blijft staan. Deze vorm van het leertje is benodigd om contact te maken met de brug. Zo blijft hij naar je hand staan.
 • Maak de vingergaten groter m.b.v. schuurpapier zodat het leertje ter hoogte van het juiste kootje blijft zitten.
 • Voor het gemak kun je elastiekjes bevestigen vlak boven de vingergaten zodat het leertje niet van je vingers af schiet.
 • Gebruik een extra polsbandje of elastiek om de polsbevestiging stevig vast te laten zitten

Wanneer moet je de leertjes vervangen?

 • Als het leer te dun is kan het leertje scheuren. Vaak is het leertje dan ook erg glad waardoor het minder grip geeft.
 • Als het klittenband niet meer goed vast blijft zitten.
 • Het advies is om de leertjes sowieso na een jaar te vervangen bij intensief gebruik om de veiligheid te waarborgen.
Wil je meer weten over turnen? Lees dan ook onze andere turnblogs.

Artikelen in Turnleertjes