Dutch Gymnastics ofwel de KNGU: wat doet zij allemaal?
28 juni 2020 
2 min. leestijd

Dutch Gymnastics ofwel de KNGU: wat doet zij allemaal?

Mensen die bekend zijn met turnen zullen vast wel eens van de KNGU gehoord hebben. Zoals je misschien al wel weet is de KNGU de turnbond in Nederland. Nu is het wel zo dat lang niet iedereen weet wat de turnbond precies doet. Mocht ook jij benieuwd zijn wat de KNGU eigenlijk doet en waar ze voor opgericht zijn dan moet je snel verder lezen. Wij van Beter Turnen zullen je in dit artikel meer over deze bekende bond laten zien!

kngu-beter turnen

Dutch Gymnastics – KNGU

kngu-beter turnen

Dutch Gymnastics – KNGU

Geschiedenis achter de KNGU

Voordat we ingaan op het doel van de KNGU is het van belang om even stil te staan bij de geschiedenis en de totstandkoming van deze bond. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie is een Nederlandse sportbond voor gymnastiek die lid is van de FIG. De bond ontstond op 1 januari 1999 uit een fusie tussen het KNCGV en de KNGB. Destijds was turnen nog niet zo groot in ons land, echter heeft de KNGU er echt voor gezorgd dat turnen steeds bekender is geworden in ons land. Door deze fusie hebben zij een stempel weten te drukken op de Nederlandse sportwereld. Door de jaren heen zijn er steeds meer leden bij deze turnbond aangesloten, dit laat wel zien dat turnen op dit moment echt in trek is in ons land.

kngu- beter-turnen.     kngu-beter-turnen

Een veilige sport creëren die voor iedereen leuk is

Er zijn meerdere doelen die de turnbond voor ogen heeft als het aankomt op turnen. Op de eerste plaats zetten zij zich in voor een veilige en gezellige sport. Dit houdt in dat zij onder andere proberen om de sport zo groot mogelijk te maken in ons land. Echter wordt er binnen de KNGU ook de aandacht gelegd op een doping vrije sport. Als organisatie zijn zij actief op alle mogelijke evenementen. Tijdens deze evenementen probeert het bestuur en de directie om de sport turnen naar de mensen toe te halen. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan bepaalde demonstraties of aan gratis open dagen bij de aangesloten turnscholen in Nederland. Je kan op de site van de KNGU een overzicht vinden van alles wat er nog op de planning staat voor de turnevents.

Samenwerking van Beter Turnen en KNGU

Je ziet dus wel dat de KNGU echt ontzettend belangrijk is als het aankomt op het turnen in Nederland. Wij van Beter Turnen werken samen met de turnbond om bijscholingen te organiseren voor alle turntrainers. Door deze bijscholingen zijn de trainers in staat om hun kennis bij te schaven en om optimaal les te geven. Dit zorgt ervoor dat mensen nog makkelijker, beter en veiliger aan de slag kunnen gaan met het turnen. Hier op de site kun je veel meer informatie vinden over Beter Turnen en over turnen in het algemeen. Lees dit zeker even goed door als je alles wil weten op het gebied van turnen.

Over de schrijver
Paul Verheul is oprichter van Beter Turnen. Hij doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar training. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde turn(st)ers (en trainers) met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren binnen het turnen, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen.Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen