Doelen stellen, hoe helpt het de Corona tijd als turnster te overzien?
05 april 2020 
2 min. leestijd

Doelen stellen, hoe helpt het de Corona tijd als turnster te overzien?

Doelen stellen tijdens de Corona crisis, toch belangrijk als turnster. We zitten momenteel in een lastige en moeilijke periode. Een periode waarin onze gezondheid en de gezondheid van anderen voorop staat. Hierdoor moeten we veel laten. De turnzaal hebben we al 2 weken niet gezien en er is een grote kans dat dit nog een tijdje zal gaan duren. Maar wat nu? We leven in onzekerheid, we weten niet wanneer we weer mogen starten en de wedstrijden van dit seizoen zijn helaas ten einde. Een aantal dingen zijn daardoor voor nu erg belangrijk. Uiteraard moeten we onszelf fit (en gezond!) houden en gelukkig zijn er hééél erg veel challenges te vinden op Social Media en natuurlijk op de website van Beter Turnen. Echter geven deze niet altijd de juiste houvast.

Het maken van doelen

Het maken van doelen kan in deze periode dan erg handig zijn. Uiteraard is het altijd een belangrijk onderdeel binnen het turnen, maar in deze periode nog net een beetje extra. Lange termijn doelen zijn nu niet goed te overzien en kunnen meer spanning en/of onzekerheid geven (wat er overigens gewoon mag zijn, die spanning! Je mag best even balen en treuren, maar probeer het uiteindelijk weer om te zetten in iets positiefs). Wat zou jij in de komende periode graag willen bereiken? Je hebt in huis of in je tuin misschien niet zo veel materiaal, wat zou je kunnen/ willen leren zonder alle turntoestellen? Wat vraagt dit van je kracht en lenigheid? En hoe vaak zou je dit moeten oefenen?

doelen-stellen-turnsters

De wetenschap

Uit de wetenschap komt naar voren dat doelen voornamelijk gericht moeten zijn op het proces in plaats van op het resultaat of het succes. Vaak ben je met resultaten en succes afhankelijk van andere mensen, of wil je jezelf vergelijken met andere mensen, en daar heb je geen invloed op. Het is juist belangrijk dat je zelf controle kunt hebben over je eigen doelen en zelf beter wilt worden. Ook is het niet handig om de lat te hoog te leggen. Fouten maken en falen is niet erg, maar doe je dit keer op keer omdat je de lat te hoog legt, zal je uiteindelijk minder moeite gaan doen om je doel te bereiken.

Vervolgstappen

Als je bedacht hebt wat je in de komende we(e)k(en) of maand(en) wilt gaan oefenen, schrijf dit dan op! Zorg dat je doelen concreet en realistisch zijn (dus de lat niet te hoog of te laag leggen) en dat ze gericht zijn op het proces, dus de stapjes die je maakt, in plaats van op het (eind)resultaat. Als je het moeilijk vindt vraag dan hulp aan je train(st)er. Misschien is het sowieso handig om je doelen door hem/ haar te laten bekijken. Ik wens jullie voor nu in ieder geval heel erg veel succes met jullie doelen en hopelijk worden er veel behaald 😉

Beter Turnen Doelen kaarten

doelen-kaart-turnsters

Kun je wat hulp gebruiken bij het stellen van doelen voor jezelf? Bekijk dan deze PDF checklist.

En download onze doelen kaarten per toestel:

Bekijk ook de andere tools en gratis downloads van Beter Turnen.

De referentie naar het wetenschappelijke artikel over doelen: Pierce, B. E., & Burton, D. (1998). Scoring the Perfect 10: Investigating the Impact of Goal-Setting Styles on a Goal-Setting Program for Female Gymnasts. The Sport Psychologist, 12(2), 156–168. doi:10.1123/tsp.12.2.156

Over de schrijver
Hoi allemaal, ik ben Nienke Ekelenkamp en ik ben 27 jaar oud. Ik ben sinds mijn 3e al actief in de turnsport; van ouder en kind gym tot kleutergym, van selectie turnen tot assisteren en uiteindelijk training geven met een diploma op zak. Een echte turnfreak dus! In 9 jaar tijd heb ik met mijn collega trainsters (inmiddels beste vriendinnetjes) een turn selectie uit laten groeien tot een selectie die mee komt in de top van het district (en landelijk vrij actief is). We werden op 16-jarige leeftijd in het diepe gegooid maar hebben ons nooit laten tegen houden door kritiek. Na 9 jaar ben ik geswitcht van vereniging vanwege mijn verhuizing naar Brabant. Een enorme stap, maar ik heb gelukkig een nieuwe turn familie gevonden waar ik mijn passie voor de turnsport weer kon oppakken. Ik ben daarnaast assistent training gaan geven bij een topsport vereniging om mijzelf te ontwikkelen en ben de opleiding bewegingswetenschappen gaan doen. Dit om mijn passie voor de turnsport te kunnen combineren met wetenschap. In mijn functie als bewegingswetenschapper wil ik mijn opgedane kennis graag delen met anderen. Het platform van Beter Turnen leek mij daar een ideale plek voor. Nienke is gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen