Wat is de papegaaiengreep in je gymles?
24 april 2023 
in Gymles
1 min. leestijd

Wat is de papegaaiengreep in je gymles?

De papegaaiengreep is een veelgebruikte techniek bij gymnastiek. Deze greep is genoemd naar de manier waarop papegaaien takken vasthouden. Het is een essentiële techniek voor gymnasten die zich bezighouden met het turnen aan de ringen, de brug met ongelijke leggers en de rekstok. In dit artikel zullen we uitleggen wat de papegaaiengreep precies is en hoe deze toegepast wordt in de gymnastiek.

papegaaiengreep-gymnastiek

Hoe het eruit ziet

De papegaaiengreep is een techniek waarbij de vingers over de stok of ring worden geplaatst, terwijl de duim onder de stok of ring wordt geplaatst. Deze greep wordt gebruikt om een stevige en veilige grip op de stok of ring te krijgen, zodat de gymnast zijn lichaamsgewicht kan dragen en verschillende bewegingen kan uitvoeren.

Stevige grip

Om de papegaaiengreep goed uit te voeren, moeten de vingers van de gymnast in een gebogen positie worden geplaatst. Dit helpt om een stevige grip te krijgen en voorkomt dat de gymnast de stok of ring loslaat tijdens een oefening. De duim van de gymnast wordt onder de stok of ring geplaatst om extra ondersteuning te bieden en om te voorkomen dat de stok of ring uit de handen van de gymnast glijdt.

veiligheid-gymles-papegaaiengreep

Veiligheid

De papegaaiengreep is van cruciaal belang voor gymnasten die zich bezighouden met het turnen aan de ringen, de brug met ongelijke leggers en de rekstok. Bij deze toestellen moeten gymnasten verschillende bewegingen uitvoeren, zoals zwaaien, draaien en salto's maken. De papegaaiengreep helpt gymnasten om deze bewegingen op een veilige en efficiënte manier uit te voeren.

Het is belangrijk dat gymnasten de papegaaiengreep goed beheersen voordat ze de toestellen betreden. Het is ook belangrijk om te oefenen met het gebruik van deze greep, omdat het enige tijd kan duren voordat de gymnast volledige controle heeft over de stok of ring.

 In conclusie, de papegaaiengreep is een essentiële techniek voor gymnasten die zich bezighouden met het turnen aan de ringen, de brug met ongelijke leggers en de rekstok. Het biedt gymnasten een stevige en veilige grip op de stok of ring, waardoor ze verschillende bewegingen kunnen uitvoeren op een efficiënte en veilige manier. Als je interesse hebt in gymnastiek, is het belangrijk om deze techniek goed te beheersen om succesvol te zijn op deze toestellen.

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen