Bewegend leren op de basisschool
25 april 2023 
in Gymles
4 min. leestijd

Bewegend leren op de basisschool

Bewegend leren is een populaire en effectieve methode die steeds meer scholen implementeren in hun leerplan. De methode combineert beweging en leren, en creëert zo een unieke manier van lesgeven die voordelen biedt voor zowel de leerlingen als de leraren. In deze blog zullen we uitgebreid ingaan op bewegend leren op de basisschool, waarom het belangrijk is, en waarom elke school hierin zou moeten investeren.

Wat is bewegend leren?

Bewegend leren is een methodologie die zich richt op het combineren van lichamelijke activiteit en cognitieve processen om zo de kwaliteit van leren te verbeteren. Het doel van bewegend leren is om kinderen actief te betrekken bij hun leerproces, waarbij hun lichaam en geest samenwerken. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld actieve pauzes in te lassen, staand te leren of actieve spellen en bewegende activiteiten te implementeren.


Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van bewegend leren is dat het kan helpen om de aandachtsspanne van kinderen te vergroten. Studies hebben aangetoond dat kinderen die betrokken zijn bij lichamelijke activiteit, zoals wandelen of rennen, hun aandacht beter kunnen vasthouden dan kinderen die alleen maar stilzitten. Bewegend leren kan daarom helpen om de concentratie van kinderen te verbeteren en hun betrokkenheid bij het leerproces te vergroten.

Een ander voordeel van bewegend leren is dat het kan helpen om de fysieke gezondheid van kinderen te verbeteren. Kinderen zitten vaak lang stil op school, waardoor ze een verhoogd risico lopen op gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes. Bewegend leren kan kinderen helpen om meer fysiek actief te zijn en zo hun algemene fysieke gezondheid verbeteren.

Hersen stimulans

Bovendien kan bewegend leren ook de cognitieve vaardigheden van kinderen verbeteren. Door middel van beweging en leren worden de hersenen gestimuleerd en kunnen kinderen betere cognitieve vaardigheden ontwikkelen, zoals geheugen, concentratie en probleemoplossing. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door actieve spellen te spelen waarbij kinderen moeten nadenken en samenwerken om problemen op te lossen.

Een ander belangrijk voordeel van bewegend leren is dat het kan helpen om stress te verminderen en het welzijn van kinderen te verbeteren. Kinderen ervaren vaak stress op school, vooral als het gaat om toetsen en examens. Bewegen kan helpen om deze stress te verminderen en kinderen te helpen ontspannen. Bovendien kan bewegend leren ook de sociale en emotionele vaardigheden van kinderen verbeteren, doordat veel bewegende activiteiten en spellen samenwerking en communicatie vereisen.


Ouderbetrokkenheid

Naast de voordelen voor de leerlingen, kan bewegend leren ook voordelen bieden voor de leraren en de school als geheel. Door bewegend leren te implementeren, kunnen scholen bijvoorbeeld de betrokkenheid van ouders vergroten. Ouders zijn vaak enthousiast over bewegend leren en kunnen gemakkelijk betrokken worden bij het implementeren ervan. Bovendien kan bewegend leren helpen om de sfeer op school te verbeteren en het gevoel van saamhorigheid te vergroten. Het kan ook helpen om de leerkrachten te motiveren en hun stress te verminderen, aangezien bewegend leren een leuke en creatieve manier biedt om les te geven.

Bewegend leren toepassen

Er zijn verschillende manieren waarop scholen bewegend leren kunnen implementeren in hun leerplan. Hieronder bespreken we een aantal voorbeelden van bewegend leren die scholen kunnen overwegen:

  • Actieve pauzes: Door korte pauzes in te lassen waarin kinderen zich kunnen bewegen, kunnen ze hun concentratie verbeteren en hun energie kwijtraken. Dit kan bijvoorbeeld door even buiten te spelen of door een korte bewegingsoefening te doen.
  •  Staand leren: Staand leren kan helpen om de bloedsomloop te verbeteren en de concentratie te verbeteren. Het kan bijvoorbeeld door middel van een sta-bureau of door te staan tijdens het lezen of het maken van opdrachten.
  • Actieve spellen: Actieve spellen zoals tikkertje, estafette of het gooien van een bal kunnen kinderen helpen om samen te werken en tegelijkertijd hun cognitieve vaardigheden te verbeteren.
  • Bewegende activiteiten: Activiteiten zoals yoga, dans of gymnastiek kunnen kinderen helpen om hun fysieke gezondheid te verbeteren en tegelijkertijd hun concentratie en cognitieve vaardigheden te verbeteren.

Voorbeelden van bewegend leren in de gymles op de basisschool

Er zijn veel manieren waarop bewegend leren kan worden geïmplementeerd in de gymles op de basisschool. Hier zijn enkele voorbeelden:

Rekenen: Maak een circuit met verschillende stations waar kinderen rekenoefeningen moeten uitvoeren, zoals het tellen van sprongen, het meten van afstanden of het berekenen van snelheden. Dit kan worden aangepast aan de leeftijd en vaardigheden van de kinderen.

Taal: Geef kinderen opdrachten waarbij ze bewegingen moeten maken die passen bij bepaalde woorden, zoals het maken van een sprong bij het woord "hoog" of het maken van een kruipbeweging bij het woord "laag". Dit kan worden uitgebreid naar het maken van korte zinnen of verhalen waarbij kinderen bepaalde bewegingen moeten maken.

Geschiedenis: Laat kinderen historische gebeurtenissen naspelen door middel van beweging. Bijvoorbeeld het naspelen van een veldslag of het bouwen van een piramide.

Natuuronderwijs: Laat kinderen bewegen als verschillende dieren of planten en leer hen over de eigenschappen en kenmerken van deze organismen.

Op het platform van Beter Turnen vind je voor kleuters een complete leerlijn bewegend leren voor kleuters. Met oefenvideo's bereid je zo snel een eenvoudig een leerzame gymles voor.  Hieronder enkele video's die je vind op het bewegend leren platform


Het is belangrijk om op te merken dat bewegend leren niet bedoeld is om traditioneel leren te vervangen. Het is een aanvullende methode die kan helpen om het leren te versterken en te verbeteren. Het is ook belangrijk om de veiligheid van kinderen te waarborgen bij het implementeren van bewegend leren. Scholen moeten ervoor zorgen dat de activiteiten en spellen veilig zijn en dat kinderen voldoende begeleiding krijgen.

Conclusie

Kortom, bewegend leren is een methode die steeds populairder wordt in het onderwijs en die veel voordelen biedt voor zowel leerlingen als leraren. Het kan helpen om de aandachtsspanne van kinderen te vergroten, hun fysieke gezondheid te verbeteren, hun cognitieve vaardigheden te ontwikkelen, stress te verminderen en sociale en emotionele vaardigheden te verbeteren. Scholen kunnen bewegend leren op verschillende manieren implementeren, zoals door actieve pauzes in te lassen, staand leren te bevorderen, actieve spellen te spelen en bewegende activiteiten te organiseren.

Elke school zou moeten overwegen om in bewegend leren te investeren om het leren te versterken en te verbeteren en de algehele gezondheid en welzijn van de leerlingen te bevorderen.

Interesse in een proefmaand op het beweegplatform voor kleuters van Beter Turnen? Bekijk het hier!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen