Zwaaien, hoe leer je het kleuters tijdens kleutergym?
10 juni 2020 
1 min. leestijd

Zwaaien, hoe leer je het kleuters tijdens kleutergym?

Bij zwaaien in de gymles, denk je misschien niet direct aan kleutergym. Vooral bij het turnen, zowel bij meisjes als jongens, wordt het veel aangeboden in de lessen. Denk aan aan de rekstok, op de ongelijke brug of op de herenbrug. Goed zwaaien is een voorwaarde om uiteindelijk die kip, de zwaaisalto of misschien wel de reuzenzwaai onder de knie te krijgen.

Hoe je je hier al in de kleutergymles op kunt voorbereiden, lees je in dit artikel!

Zwaaien-kleuterles

Touwzwaaien

Niet zozeer om technisch goed te leren zwaaien, maar vooral om je gripkracht te oefenen en te verhogen. Een goede gripkracht is erg belangrijk om uiteindelijk goed te kunnen zwaaien aan die brug of rekstok.

Een simpele maar goede manier van touwzwaaien is het toewerken van de ene bank naar de andere bank, waarbij de banken als een V-vorm worden neergezet. De kinderen die het nog lastig vinden gaan staan op het punt waar de banken het dichtst bij elkaar staan. Voor meer uitdaging kies je juist de plek waar de banken op zijn verst uit elkaar staan.

Ringzwaaien

De ringen zijn een van de relatief makkelijke toestellen om technisch goed te leren zwaaien. Doordat het toestel bewegend is, is het voor kinderen makkelijker de juiste houding aan te nemen. Vaart maken in de ringen lukt alleen door de kurbet bewegen uit te voeren. De beweging wordt vergemakkelijkt doordat de kinderen halverwege kunnen afzetten op de grond met de ‘stap-stap’ beweging.

Trapeze zwaaien

Een andere manier om het zwaaien goed onder de knie te krijgen is het trapeze zwaaien. De beweging is hetzelfde als bij de ringen, alleen krijgen de kinderen al meer een ‘brug gevoel’ omdat ze hun handen naast elkaar op een stok moeten plaatsen. Ook kan er al laagdrempelig het ‘ompakken’ worden geoefend op de trapeze stok.

Rekstok

Natuurlijk zijn er ook al heel veel kleuters die een start kunnen maken met zwaaien aan de brug of rekstok. Zorg dat ze weten hoe ze moeten ‘ompakken’, en vertel ze altijd achter af te springen. En tot slot: duimen om de stok bij de rekstok! J

Oefeningen

Welke oefeningen gebruik jij in je lessen? Laat het ons weten in de reacties. Bekijk meer oefeningen op het kleuterplatform.

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen