Balanceren in de kleutergymles, hoe bied je voldoende variatie?
13 oktober 2020 
1 min. leestijd

Balanceren in de kleutergymles, hoe bied je voldoende variatie?

Een van de meest essentiële grondvormen van bewegen in je kleutergymles: balanceren!  Juist op de kleuterleeftijd een zeer belangrijk motorisch aspect van een goede gymles.

Hoe je ervoor zorgt dat je niet blijft hangen in bijvoorbeeld: lopen over een bank, kruipen over een hoge kast en op je tenen op een lijntje staan, lees je in dit artikel!

Variatie met balanceren

Het sleutelwoord om alle kinderen bij je balanceerles te betrekken: variatie!
Ieder kind is verschillend, en zo ook het niveau van ieder kind. Waar sommige kleuters het bijvoorbeeld al spannend genoeg vinden om over een bank te lopen, geldt voor het andere kind: hoe hoger en smalle, hoe beter! Zorg daarom voor een les met variatie in hoogte, in breedte en in toestellen, en daag kinderen extra uit door gebruik van klein materiaal. Hieronder nemen we enkele originele vormen van balanceren met je door, die jou hopelijk weer genoeg inspiratie geven om een paar leuke balanceer lessen in elkaar te zetten!

Samenwerken

Kleuters vinden het fantastisch om lekker samen te gymmen! Hieronder een aantal voorbeelden:

Samen balanceren over een bank met een bal tussen je in geklemd

balanceren-kleuters-kleutergym

Samen balanceren in de kleuterles

Overgooien met een bal, waarbij 1 kleuter op ballen zijn evenwicht houdt

balanceren-kleuterles-overgooien

Overgooien in de kleuterles

Balanceren op een touwbrug

Maak van je rekstok een heuse touwbrug! Bevestig een touw bovenaan de twee rekstokpalen, en gebruik de rekstok zelf om overheen te lopen.

touwbrug-balanceren-kleutergym

Touwbrug met spanbanden

Klein materiaal

Maak je balanceervlak schuin, én gebruik klein materiaal, zoals bijvoorbeeld op onderstaande afbeelding.

balanceren kleutergym bank

Balanceren met klein materiaal

Oefeningen

Als docent in het kleuteronderwijs is het belangrijk om je altijd voldoende bij te blijven scholen. Gelukkig is er tegenwoordig veel inspiratie online te vinden. Op dit kleuterplatform vind je meer dan 500 methodische stapjes, vertaald in korte filmpjes, om je kleuter op een leuke en leerzame manier de motorische basisvaardigheden bij te brengen! Of spar met andere docenten in het kleuteronderwijs in onze online community.

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen