Kleuters laten kruipen; hoe pas je het toe in de gymles?
14 oktober 2020 
1 min. leestijd

Kleuters laten kruipen; hoe pas je het toe in de gymles?

Gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden begin een baby met kruipen. Van alle baby’s slaat 5 tot 10% het kruipen over, en verplaatst zich door op de billen te schuiven, of gaan direct staan (en lopen) De beweging is goed voor de motorische ontwikkeling. Doordat een kind zijn armen en voeten tegelijk moet bewegen, worden er verbindingen gelegd tussen de linker- en rechterhersenhelft. En deze verbindingen zorgen er weer voor dat deze hersenhelften goed samenwerken. Dit zorgt dan weer voor een goede cognitieve ontwikkeling.

 Heel veel goede argumenten dus, om kruipen een onderdeel van je gymles te laten zijn. In deze blog krijg je leuke tips om het gevarieerd en methodisch aan te bieden!

Kruipen met klein materiaal

Door klein materiaal te gebruiken maak je het (saaie) kruipen net iets uitdagender. Laat de kinderen bij elkaar een pittenzakje op de rug leggen, en ga vervolgens een parcours af. Ook hoepels kunnen gebruikt worden om doorheen te gaan. Met stokjes, blokjes, en steps creëer je uitdagende obstakels om het allemaal wat lastiger te maken!

Verschillende richtingen, samen of alleen!

Kruipen hoeft natuurlijk niet altijd en alleen maar voorwaarts te gebeuren. Laat de kinderen eens een parcours volledig achteruit volgen, en vervolgens zijwaarts! En wat is er nu leuker om dit ook nog eens samen met een vriendje te doen. Laat ze elkaars voeten of handen vasthouden tijdens het parcours. Gegarandeerd plezier!

samen-kruipensamen-kruipen

 Toestelvariatie

Door te variëren in hoogte, lengte, breedte en stabiliteit van de toestellen, zorg je dat iedere kleuter uitdaging vindt in dezelfde basisbeweging. Denk hierbij aan:  op een bank, over een wipwap, door een tunnel, ga zo maar door! Door wekelijks te variëren in je aanbod, zal je alle kleuters gemotiveerd en actief houden!

Oefeningen

Op dit kleuterplatform vind je meer dan 500 methodische stapjes, vertaald in korte filmpjes, om je kleuter op een leuke en leerzame manier de motorische basisvaardigheden bij te brengen!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen