Balk oefeningen, een aantal handige oefeningen voor thuis
11 mei 2020 
1 min. leestijd

Balk oefeningen, een aantal handige oefeningen voor thuis

Inmiddels zitten we alweer enkele weken thuis vanwege het corona virus. Geen school, geen werk, geen leuke uitjes, maar het allerergste: geen turnen! Je trainer heeft je in de zaal vast vaak verteld dat je 2x zoveel trainingsuren op de balk moet maken als op de rest van de toestellen. Help! Zal het dan ook zo zijn dat je straks 2x zo erg achter gaat lopen op dit toestel? In dit artikel geef ik je tips om je balk skills op peil te houden met verschillende balk oefeningen. Zodat je straks weer zonder angst en vrezen op dit o zo smalle toestel stapt!

balk oefeningen

Balans

Waar het allemaal om draait tijdens je balkoefening: balans! Door je lichaam in de juiste vorm en houding te zetten tijdens het uitvoeren van je elementen houd je balans. En zorg je dat je óp het toestel blijft staan, in plaats van er onder hangt. Belangrijk is dan ook nu, dat je veel balansoefeningen traint, en daar heb je gelukkig niet per se een balk voor nodig. Hieronder een paar simpele oefeningetjes die je dagelijks heel gemakkelijk aan je dag kunt toevoegen!

Balk oefeningen voor thuis

  • Op je tenen: Doe je aantal van je dagelijkse bezigheden op je tenen en probeer in balans te blijven. Denk aan: tandenpoetsen, brood smeren, je haar in een staart doen, jezelf aankleden, enz. Dit kost geen extra tijd, en toch ben je extra bezig met je balans!
  • Op 1 been: Ook kun je al deze bovenstaande oefeningen op 1 been uitvoeren! Net even iets lastiger, maar ook zeker effectief! Tandenpoetsen op 1 been is best leuk, helemaal als je het ook nog eens met je ogen dicht probeert! 😉
  • Over de lijntjes: Kijk buiten en binnen eens naar beneden. Je ziet vast lijntjes lopen, van de tegels, van de houten vloer, en lijnpatroontje in de vloerbedekking of een lijntje gras. Vanaf nu loop je niet meer ‘gewoon’ naar de keuken of naar buiten, maar gebruik je de lijntjes om jezelf te verplaatsen! Achterwaarts, voorwaarts, op je tenen, met je ogen dicht… Eindeloos variëren!

Baantjes balk oefeningen

Natuurlijk kunnen we het ook net even iets meer turnachtig maken! Met een paar meter ruimte in huis of in je tuin kun je de ‘baantjes’ die je normaal op de balk doet, ook thuis doen.

Inspiratie

Wil je graag wat doen om je balk skills te verbeteren, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Kijk dan eens op het turnsters platform van Beter Turnen en onze ledensite. Hier vind je vele trainingsschema’s, ook voor thuis, is er een online turncoach én kun je met andere turnsters kletsen en ideeën uitwisselen.

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen