We mogen naar buiten! Turnen onder de zon met Alicia
01 april 2021 
3 min. leestijd

We mogen naar buiten! Turnen onder de zon met Alicia

Zoals jullie in mijn vorige blog hebben kunnen lezen was ik heel enthousiast om in 2021 weer te gaan turnen. Helaas duurde dat langer dan gehoopt, want de lockdown duurt langer dan gedacht en vooral dan gehoopt. Het wedstrijdseizoen is definitief afgeblazen en we moesten weer een lange tijd online trainen. In deze blog vertel ik wat over de lessen die ik heb gegeven, zowel online als buiten. Daarnaast vertel ik jullie ook over een nieuwe ervaring die ik heb opgedaan!

buiten-turnen-gymzaal

Online trainingen

Allereerst de online trainingen. Zoals jullie weten geef ik verschillende groepen les. Bij de kleutergroep en de peuter-oudergym heb ik ervoor gekozen om geen online lessen te geven. Deze kids heb ik wekelijk een beweeg challenge gestuurd, in de vorm van een kort filmpje. Ook een van mijn assistenten heeft een filmpje gemaakt, wat ik echt superleuk vond!

Bij de springgroep waren de online trainingen 45 minuten. Veel lessen hebben we spellen gedaan. Zoals een bingo, 30 seconds en een kahoot-quiz. Vaak moesten de sporters door het huis heen om opdrachten uit te voeren of spulletjes op de zoeken, wat erg leuk was! Ik vond het ook heel leuk om te zijn dat broertjes, zusjes en ouders soms zelf mee gingen doen!
De selectietrainingen waren wat serieuzer. Deze trainingen werden afwisselend door verschillende trainsters gegeven, zodat de turnsters iedereen weer een keer zagen, maar ook omdat verschillende trainsters ook verschillende lesgeef stijlen hebben en op andere manieren feedback geven. Bij de trainingen van de selectie heb ik veel gewerkt aan houdingen en aan elementen die de meiden thuis makkelijk kunnen oefenen, zoals pirouettes, handstanden en verschillende sprongen. Natuurlijk was er ook genoeg tijd voor een spelletje en om even na te kletsen na een les bijvoorbeeld.

Naast de online trainingen hebben we ook een beweeg challenge opgezet. Wekelijks kregen alle turn(st)ers van de recreanten, springgroep en selectie 6 challenges opgestuurd. Deze challenges konden gedaan worden en door middel van een foto of filmpje als bewijs weer ingeleverd worden. Na een paar weken kwam er een ranglijst van turn(st)ers die in de top 5 kwamen. Als deze periode voorbij is hopen we de winnaars een prijsje te kunnen geven!

Buiten lesgeven

Sinds vorige week geven we weer buitenlessen! Dit is erg fijn, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. We mogen veel van het materiaal uit de zaal gebruiken, maar dat moeten we zelf heen en weer slepen. Daarnaast zijn we afhankelijk van het weer, want met regen mogen de materialen helaas niet mee naar buiten.
Ik begon vorige week met de kleuters. Veel ouders gaven aan dat ze het fijn vonden dat hun kind weer kon komen sporten. De kinderen zelf waren ook heel enthousiast! De les vloog voorbij 😊 Daarna mochten de peuters en hun ouders, zij hadden dezelfde les als de kleuters, dus dat was makkelijk. Wat bij deze groep belangrijk was, is het houden van de 1,5 meter afstand. Door veel kleine stationnetjes te maken hebben we ook deze uitdaging getackeld.

De laatste groep was de springgroep. Helaas kunnen we niet alle trampolines naar buiten halen, waardoor niet elk onderdeel een springonderdeel was. Ik vond het superfijn om deze kinderen weer in het echt te zien, dat is toch anders dan via een schermpje.

Zelf buiten turnen

Ook mocht ik zelf weer turnen! Ik ben in de lockdown wel een paar keer naar een rekstok geweest, waar ik met mijn lusjes aan kan. Ook heb ik gebruik gemaakt van de trampoline in de tuin, maar ik merkte wel dat mijn motivatie lager was om zelf een beetje te turnen. Gelukkig heb ik een aantal meiden van het Beter Turnen platform leren kennen, dat hielp wel om wat meer te doen! Ik vond het ook leuk om hun filmpjes en vooruitgang te zien! Maar goed, de eerste buitentraining ging eigenlijk prima! De airtrack lag er en eigenlijk ben ik daar heel de tijd op geweest😉. We mochten de laatste 15 minuten zelf kiezen waar we aan gingen werken, dus dat was ook heel fijn!

buiten-turnen-rekstok

Assisteren op school

Naast de turnlessen bij de turnvereniging heb ik de afgelopen periode ook geassisteerd bij de turnlessen bij mij op school. Ik zit op de ALO, waarbij turnen terugkomt in het eerste en tweede leerjaar. Samen met een docent van de ALO heb ik lessen gegeven. Ik heb veel tips gegeven en hulpmiddelen gebruikt, omdat hulpverlenen niet mocht. Op deze manier lesgeven maakt je wel creatiever! Ik hoop dat ik deze creativiteit ook na de corona tijd mag houden!

Hopelijk kunnen we snel de zaal weer in! Ook al zijn er geen wedstrijden, toch is het fijn om weer op echte toestellen te kunnen turnen. Wij hebben bijvoorbeeld geen brug die we buiten op kunnen zetten. En ook al hebben we dit seizoen geen wedstrijden, er zijn altijd elementen waar je aan kunt werken. Daarnaast gaan we alvast beginnen met het doornemen en aanleren van delen van de nieuwe oefenstof, zodat we daar meer tijd voor hebben.

Ik ben wel benieuwd, hoe gaat het bij jou vereniging? Kunnen jullie buiten trainen zoals jullie binnen turnden? Of moeten jullie net als bij onze club aanpassingen doen, omdat je niet al het materiaal kunt gebruiken? En wat zou je mee willen nemen van deze lockdown periode? Laat het mij weten!

Over de schrijver
24 jaar, turnster en trainster bij GTV Argos. Naast turnen loop ik hard en doe ik aan fitness. Ik studeer aan de ALO in Nijmegen. Ik geef les aan de kleuters, de springgroep en de selectie. Ik schrijf over lesgeven, problemen die ik als trainster ervaar en het turnen zelf natuurlijk ;-) Alicia is gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen