Growth en fixed mindset; wat kun je er als trainster of turnster mee?
06 juli 2020 
3 min. leestijd

Growth en fixed mindset; wat kun je er als trainster of turnster mee?

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van het woord ‘mindset’. Als je Facebook opent of het woord op Google intikt word je zelfs doodgegooid met manieren om je mindset te veranderen. In de sport schijnen growth en fixed mindset 2 belangrijke begrippen te zijn. Maar wat houden deze begrippen nou precies in? En nog belangrijker, wat kun jij er als train(st)er of turn(st)er mee?

growth-fixed-mindset

Onderzoek

Een lange tijd geleden heeft Carol Dweck een onderzoek uitgevoerd bij 2 groepen kinderen. Beide groepen moesten een makkelijke IQ test uitvoeren. De groepen werden, na het maken van de test, op 2 verschillende manieren benaderd. De ene groep kreeg te horen dat zij erg slim en intelligent zijn en het daarom waarschijnlijk erg goed is gegaan (de intelligentie groep). De andere groep kreeg te horen dat zij er erg hard voor hebben gewerkt en het resultaat een gevolg daarvan is (de effort groep). Vervolgens moesten beiden groepen kinderen een nieuwe test uitvoeren.

Ze kregen 2 opties; een moeilijke test waarvan je veel kunt leren en je mogelijkheden tot groeien geeft of een makkelijke test die sowieso goed zou gaan. Welke test denk je dat de intelligentie groep koos? En de effort groep? 67% van de intelligentie groep koos voor de makkelijke optie. 92% van de effort groep koos voor de moeilijke versie. Hierna kregen beide groepen een onmogelijk moeilijke test. Wat bleek? De effort groep werkte er langer aan, werkte er harder voor en hadden er meer plezier in. Als laatste afsluitende test kregen beide groepen nogmaals de makkelijke test aangeboden. De effort groep presteerde 30% beter op deze test dan helemaal aan het begin. De intelligentie groep presteerde 20% slechter.

Mindset doet ertoe!

Zoals hierboven te lezen maakt het dus uit hoe je over jezelf denkt of hoe anderen jou benaderen. Want in het voorbeeld van hierboven is de effort groep niet beter of slimmer dan de intelligentie groep, ze werden alleen maar anders benaderd en dachten daardoor op een andere manier over zichzelf. Dit kunnen we al zien als de 1e praktisch tip als het gaat over mindset: je turn(st)er haar/ zijn harde werk belonen kan soms effectievere gevolgen hebben dan aangeven hoe goed ze zijn.

Growth en fixed mindset

Met een fixed mindset denk je dat intelligentie vast staat. Je gaat uitdagingen niet aan omdat je bang bent om te falen. Met een growth mindset benader je problemen en uitdagingen juist als een mogelijkheid om te leren.

1. Doelen binnen een fixed mindset zijn bijvoorbeeld slim lijken (ten koste van alles), het beter willen doen dan anderen en uitdagingen vermijden. Doelen binnen een growth mindset zijn leren (ten koste van alles), willen verbeteren en uitdagingen aangaan.
2. Binnen een fixed mindset wordt er weinig moeite gedaan voor iets, het moet op een natuurlijke manier komen. Binnen een growth mindset is hard werken en moeite voor iets doen juist de sleutel.
3. Binnen en fixed mindset worden fouten weggestopt, wordt feedback genegeerd en wordt er snel opgegeven. Binnen een growth mindset wordt er geleerd van fouten, worden tekortkomingen geconfronteerd en wordt er keer op keer opnieuw geprobeerd.
4. Binnen een fixed mindset wordt succes van anderen als een bedreiging gezien. Binnen een growth mindset wordt er van succes van anderen geleerd en wordt er geïnspireerd.

Een growth mindset ontwikkelen

  • Geef complimenten gericht op het proces en op de groei in plaats van op de intelligentie (wauw, wat heb jij daar hard voor gewerkt, je maakt al veel mooie stappen in plaats van wat ben jij hier goed in)
  • De kracht van ‘NOG’ niet! Ik kan dit NOG niet, ik heb het geprobeerd maar het lukt NOG niet, ik ben hier NOG niet goed in…
  • Concentreer je op de toekomst; wat kun je nu doen om de volgende keer beter voorbereid te zijn?
  • Als train(st)er; leg je turn(st)er uit hoe leren eruit ziet
  • Introduceer een rolmodel. Dit kan bijvoorbeeld ook een oudere turn(st)er zijn van de club. Hoe is hij/ zij tot succes gekomen? Wat is hij/ zij allemaal tegengekomen als het gaat om tegenslagen?
  • Creëer een cultuur in de zaal waar het maken van fouten toegestaan is

Opdracht

Een opdracht, die je uiteraard vaker kunt uitvoeren:
Denk terug aan een moment waarin je een tegenslag had…
Denk nu eens na over dat moment als een uitdaging om te groeien, te leren en sterker te worden. Concentreer je op je gedachten en je gevoel wanneer je bedenkt hoe je kunt profiteren van deze ervaring.

Literatuur

Bovenstaande informatie is verkregen met behulp van een PowerPoint presentatie gegeven door Remco Koopmeiners (Universiteit van Amsterdam). Veel van zijn informatie komt uit onderstaand boek.

growth-fixed-mindset

Een interessant filmpje over mindset (wel in het Engels):

Bekijk meer tips over het creëren van een juiste mindset op het Beter Turnen Platform. Meer informatie is te vinden via deze link: platform

Over de schrijver
Hoi allemaal, ik ben Nienke Ekelenkamp en ik ben 27 jaar oud. Ik ben sinds mijn 3e al actief in de turnsport; van ouder en kind gym tot kleutergym, van selectie turnen tot assisteren en uiteindelijk training geven met een diploma op zak. Een echte turnfreak dus! In 9 jaar tijd heb ik met mijn collega trainsters (inmiddels beste vriendinnetjes) een turn selectie uit laten groeien tot een selectie die mee komt in de top van het district (en landelijk vrij actief is). We werden op 16-jarige leeftijd in het diepe gegooid maar hebben ons nooit laten tegen houden door kritiek. Na 9 jaar ben ik geswitcht van vereniging vanwege mijn verhuizing naar Brabant. Een enorme stap, maar ik heb gelukkig een nieuwe turn familie gevonden waar ik mijn passie voor de turnsport weer kon oppakken. Ik ben daarnaast assistent training gaan geven bij een topsport vereniging om mijzelf te ontwikkelen en ben de opleiding bewegingswetenschappen gaan doen. Dit om mijn passie voor de turnsport te kunnen combineren met wetenschap. In mijn functie als bewegingswetenschapper wil ik mijn opgedane kennis graag delen met anderen. Het platform van Beter Turnen leek mij daar een ideale plek voor. Nienke is gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen