Turnkennis op peil houden tijdens Corona, hoe doe je dat?
16 mei 2020 
2 min. leestijd

Turnkennis op peil houden tijdens Corona, hoe doe je dat?

Turntrainers en trainsters in de turnsport zullen het herkennen: het ‘gevaar’ van in herhaling vallen tijdens de lessen. Vooral voor de docenten met jarenlange ervaring en wekelijks veel lesuren, is het soms lastig om elke training weer iets nieuws te verzinnen. Even sparren met collega’s of een verfrissende bijscholing volgen om je turnkennis op peil te houden, is dan erg fijn.

turnkennis op peil

Corona

Maar wat als je je in een situatie bevindt, waarin het volgen van bijscholingen niet mogelijk is? En waarin je niet even bij een collega trainer in de zaal kan komen kijken? Dat is de situatie waarin we ons nu bevinden. De corona crisis legt ons leven plat. En zo ook het sportieve leventje in de gymzaal, de turnhal,  en op wedstrijden. Maar ook turnkampen, regionale trainingen, bijscholingen, ga zo maar door. Je turnkennis op peil houden, wordt ons nu wel erg lastig gemaakt.

Inspiratie

Al deze nu afgelaste momenten, zijn voor trainers gewoonlijk inspirerende dagen. Op wedstrijden wordt turnkennis met andere trainers uitgewisseld. Ook zijn de wedstrijdoefeningen van de turnsters een goede inspiratiebron. Tijdens regionale trainingen komt er weer een vernieuwde kijk op het aanleren van de turnelementen. Na afloop van een bijscholing ga je vaak naar huis met een pakket aan nieuwe en inspirerende ideeën voor in je eigen gymles.

Creatieve turnkennis

Ook de leden van de groepen zelf zorgen dikwijls voor een dosis leuke en creatieve ideeën. Zij hebben meer turnkennis in huis dan je denkt! Waar jij bedacht een aantal evenwichtsoefeningen op de balk te gaan doen, gebruiken zij het liever als obstakel om vanuit de minitramp overheen te springen. Een dikke mat neerleggen om op te landen? Nee hoor, de kinderen gebruiken het liever als rechtopstaande schuilplaats tijdens een spannend spelletje verstoppertje!

En nu?

Is het dan nu vette pech voor alle turntrainers in Nederland? Gaat het niveau van lesgeven straks achteruit, door gebrek aan nieuwe  turnkennis? Of is er een andere manier om aan nieuwe inspiratie te komen? Dat is er zeker wel! Nu we op fysiek vlak niet erg actief kunnen zijn, kunnen we onze hersenen wel een flinke boost geven. Voornamelijk door online informatie tot ons te nemen. Denk aan het lezen van artikelen, het volgen van webinars en het beluisteren van podcasts. Daarnaast zijn er ook steeds meer mogelijkheden om in je eigen vakgebied online bijscholingen te volgen. Ook in de gym- en turnwereld zijn hier diverse aanbieders.

Online bijscholingen

Beter Turnen heeft het aantal online bijscholingen de afgelopen tijd flink opgeschroefd.  Om trainers te blijven inspireren en uitdagen, juist in deze tijd! Ook leveren de online bijscholingen van Beter Turnen licentiepunten op. Trainers kunnen op deze manier hun licentie straks op tijd weer verlengen.

Ook een online bijscholing volgen? Bekijk het bijscholingsaanbod van Beter Turnen!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen