Turnen in de turnhal na 3 1/2 maand; hoe voelt dat?
21 juli 2020 
5 min. leestijd

Turnen in de turnhal na 3 1/2 maand; hoe voelt dat?

Op woensdag 11 maart 2020 was mijn laatste training voor de corona-stop. Zonder dat ik het wist. Vrijdagochtend kreeg ik een berichtje: “Het bestuur heet besloten om alle activiteiten t/m 31 maart te annuleren, dat betekent dat alle lessen zullen komen te vervallen vanaf vandaag.” Ik weet nog dat ik gelijk dacht: En nu dan? 2.5 week zonder turnen is echt veel te lang! Maar wat ik nog niet wist, was dat het uiteindelijk 3.5 maand zou duren. In deze blog lees je hoe ik de corona periode als turnster heb ervaren, en hoe het was om weer terug in de turnhal te zijn!

merle-turnen

Trainingsschema

Dezelfde dag nog begon ik al met het bedenken van een trainingsschema want ik wilde heel graag fit blijven voor de finale die er aan kwam. Ik was namelijk heel trots dat ik die had gehaald en wilde het beste uit mezelf naar boven halen. Vervolgens ook die dag fanatiek begonnen met het schema.

Ik was uiteindelijk ontzettend blij met mijn laatste training. Ik had 2 nieuwe elementen op de wedstrijdsituatie gedaan en in totaal 7 nieuwe stappen gezet met elementen die ik al heel lang niet durfde!

De knop om

Op 20 maart kregen we opnieuw een berichtje. “De annulering van alle activiteiten is verlengd t/m 6 april.” Onze groepsapp begon vol te stromen met berichtjes van al mijn teamgenootjes dat ze het zo jammer vonden en het turnen nu al misten. Een paar minuten later werd de knop omgedraaid en kwam er een kleine brainstorm over wat we wel konden doen om fit te blijven en om elkaar toch te zien. Toen hebben we met zijn allen besloten om online te gaan trainen en mijn trainsters gingen aan de slag met een training bedenken.

Maar helaas kwam diezelfde middag ook bericht van de KNGU dat alle wedstrijden voor het hele seizoen afgelast werden. Wij zouden als vereniging de halve finale voor de 2e divisie organiseren en waren al meerdere maanden druk geweest met de voorbereidingen. Jammer genoeg ging deze wedstrijd ook niet door.

Online training op 27 maart 2020

Eindelijk was het dan zover, onze eerste online training! Ik had er heel veel zin in. Een half uur kracht en veel bijkletsen was hoe onze training ging. Ik genoot ervan en had alweer zin in de volgende training. Ik weet nog goed dat we na de training met een aantal meiden samen aan het appen waren en we het erover hadden hoe bizar deze tijd eigenlijk is en dat we heel blij zijn met de online training, en dat we de turnhal toch ook echt wel heel erg missen.

De dag van mijn finale 

4 april 2020. Dit had mijn dag moeten worden. Ik zou de finale turnen. Helaas ging dat niet door en dat vond ik ontzettend jammer. Ik baalde enorm want ik had er zo mijn best op gedaan en naar uitgekeken.

Die middag kregen alle turnsters die zich hadden geplaatst voor de finale een persoonlijk berichtje van de trainsters en er was een super leuk filmpje in elkaar gezet. Dat was echt een hele leuke verrassing en nog steeds kan ik daarvan genieten als ik er aan terugdenk of het filmpje weer zie.

turnhal-merle-turnwedstrijd

Workouts en basistraining

Onze trainsters kwamen met een heel leuk idee. Iedere week zouden ze om de beurt een filmpje opnemen met een workout en basisprogramma zodat we die meerdere keren per week konden doen naast de online trainingen. Het werd heel goed ontvangen door mijn teamgenootjes en ik vond het ook heel leuk om te doen. Op deze manier konden we de trainingen die we normaal in de turnhal uitvoeren, toch op een alternatieve manier doen. We hebben veel verschillende dingen gedaan en ik merkte ook dat ik er leniger en sterker van werd.

Naar buiten!

Het bericht dat we eindelijk buiten mochten trainen kregen we op 7 mei. Ondanks alle regels had iedereen er heel veel zin. We konden elkaar eindelijk allemaal weer zien en ook echt weer een beetje turnen met een aantal materialen. Ik weet nog dat ik het zelfs een beetje spannend vond. Hoe zit dat nou met alle regels en is het wel net zo leuk als in de turnhal?

buiten-turnen

De eerste buitentraining

De eerste buiten trainen was een groot succes! Het was even wennen en toch best spannend in het begin, maar wat was het leuk en toch ook wel zwaar. We hadden niet zo veel materiaal tot onze beschikking als dat we gehoopt hadden, toch hebben we goed kunnen trainen. Ook mocht ik weer lesgeven. Dat doe ik normaal gesproken 6 uur in de week in de turnhal. Ik had alle meiden gemist en het lesgeven natuurlijk ook. Het is als turnster zijnde super leuk om de kennis die je hebt aan de jongere meiden van je vereniging te geven.

Terug in de turnhal

Voor de turnhal training:

We mogen de turnhal weer in! Na 3.5 maand online- en buitentrainingen in de zon, regen, hagel, miezer, wind, 30°C, met truien, jassen, korte broeken en met verschillende trainingsroosters zijn we er klaar mee. We mogen weer de turnhal in met alle toestellen, matten en de magnesiumgeur die we zo gemist hebben. Wat heb ik er veel zin in, maar tegelijkertijd is het ook allemaal wel weer gek. Allerlei regels waar we ons nog steeds aan moeten houden en nog maar een paar weken en dan is het al zomervakantie. Hoe zal de training in de turnhal er uit zien? Wat gaan we doen? Kan ik dit nog wel? Allerlei vragen die door mijn hoofd spoken. Ook hoor ik van veel andere meiden dat ze pas na de zomervakantie weer in de zaal mogen, dus ik ben heel blij en dankbaar dat wij vandaag weer mogen beginnen.

Na de turnhal training:

Wauw! Wat was dit een leuke training! De warming-up was best zwaar en ik merkte dat mijn conditie achteruit is gegaan. Het voelde wel heel fijn om gewoon weer over de vloer heen te rennen en te springen, en weer lekker in de turnhal te zijn.  Nog even goed stretchen en toen mochten we naar brug. Brug is altijd mijn minst goede toestel geweest en ik had er ook best wel weer moeite mee. Mijn handen waren ook niks meer gewend en al snel had ik de eerste blaar. Ondanks dat was het wel een goede eerste brugtraining waarin ik zelfs mijn wippertje voor het eerst heb door geturnd. Na brug gingen we naar vloer en daar zijn we aan de slag geweest met basis.

Ik vind basis nooit erg om te doen en je kan het soms ook net even iets rustiger aan doen. Ik merkte dat ik door de buitentrainingen veel meer kracht in mijn benen had gekregen waardoor ik dus nu behoorlijk hoog kwam met de gymnastische sprongen. Na vloer mochten we eindelijk naar mijn lievelingstoestel: de balk. Begonnen met de basis en uiteindelijk een nieuwe pirouette gedaan. Het was even zoeken met mijn evenwicht wat dat was ook een stuk minder geworden, maar na een aantal minuten wende dat ook al snel weer.

In plaats van sprong gingen wij naar de tumblingbaan. Daar even ingesprongen met arabier strekssalto’s en uiteindelijk ook een aantal schroeven gedaan.
Al met al was het een super geslaagde training en ik was erg verbaasd over hoe goed het ging. Ik kijk nu al uit naar de volgende training!

tunrhal-merle-turnen

Ervaring en leermomenten

Ondanks dat de coronatijd een hele gekke tijd is geweest heb ik er ontzettend veel van geleerd. Je leert nieuwe doelen stellen, hoe je moet accepteren dat het niet altijd gaat zoals je verwacht, hoe belangrijk plezier is en hoeveel je eigenlijk over hebt voor de sport. Ik zal nog harder werken dan eerst en nog meer van iedere training genieten.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Merle Eekelder en ik ben 16 jaar oud. Ik turn in de 4e divisie bij Penta Winterswijk
Reactie plaatsen