arrow_drop_up arrow_drop_down
Koprol: hoe kun je het kleuters aanleren in de kleuterles?
1 oktober 2020 

Koprol: hoe kun je het kleuters aanleren in de kleuterles?

Denk je aan kleutergym, dan denk je al snel aan rollen. Over een mat, op een schuin vlak, rollen als een pannenkoek, rollen als een potlood, en natuurlijk de echte koprol!

Voor sommige kleuters een makkie, voor anderen kan het eindeloos duren voordat zij het rollen onder de knie hebben. In dit artikel lees je over methodische stapjes die je kunt volgen, om het rollen bij de kleuters aan te leren.

Definitie van de koprol

Om te beginnen zullen we je uitleggen wat een koprol precies inhoudt. Eigenlijk is de benaming van dit turnelement niet helemaal juist. Bij het woord ‘koprol' zul je direct denken dat er gerold wordt op je kop, je hoofd dus. Dat is echter niet het geval. Bij een juist uitgevoerde koprol, maakt het hoofd niet tot nauwelijks contact met de grond of mat. Doordat je je kin op de borst moet houden, komt slechts de achterkant van je hoofd of eigenlijk je nek, in aanraking met de grond. Een ‘nekrol' of een ‘rol' zou dus een betere naam zijn geweest voor dit element.

Hoewel een koprol er relatief eenvoudig uitziet, is een technische goede rol maken, nog best een lastig klusje. Vooral jonge kinderen, waarbij het hoofd in verhouding tot het lichaam nog er groot is, hebben moeite met het maken van een goede koprol. Het is daarom ook erg belangrijk, om bij jonge kinderen te starten met methodishe rol oefeningen.  Bij deze oefening is het belangrijk dat er niet alleen over de breedte-, maar ook over de lengte as gedraaid wordt. Op deze manier wordt het rollen optimaal geoefend en wordt het een herkenbare beweging bij de kinderen.

Draaien om de lengte as

Verstandig is om met de kleuters te beginnen met rol oefeningen die om de lengte as draaien. In de gymnastiek noemen we zo'n rol vaak een ‘potlood-rol' of ‘pannenkoekenrol'.

Op een schuin vlak rol je als een pannenkoek, dus over je zij, van boven naar beneden. Je handpalmen plak je boven je hoofd tegen elkaar, en ook je voeten houd je samen. Op deze manier leert de kleuter al hoe het aanvoelt om te rollen, maar hoeft het nog niet over de kop. Zorg ervoor dat de kinderen zowel linksom als rechtsom naar beneden rollen. Het tweezijdig bewegen op deze leeftijd is erg belangrijk voor de motorische ontwikkeling.

Als kinderen het spannend vinden om op deze manier van een schuin vlak te rollen, is het eenvoudig om hierbij hulp te verlenen. Pak de handen of de voeten van het kind vast, en help het kind naar beneden te rollen.

 

Draaien om de lengte as met klein materiaal

Als het draaien om de lengte as goed gaat, kunnen de oefeningen met klein materiaal worden verzwaard. Het gebruik van pittenzakjes of lintjes is hierbij ideaal. Door het kleine materiaal tussen de voeten en/of handen te klemmen, worden de kinderen ‘gedwongen' hun armen en/of benen bij elkaar te houden. Hierdoor zal de rol steeds rechter en beter gaan.  Oefen ook deze oefeningen weer tweezijdig.

 

Samen rollen over de lengte as

Een leuke variatie in de pannenkoekenrol kan gemaakt worden door in tweetallen te rollen. Kinderen kunnen elkaars handen vasthouden, of het ene kind houdt de voeten van de ander vast. Ook dit kan worden verzwaard met het gebruik van klein materiaal.

 

 

Passief draaien om de breedte as

Als de kleuter gewend is aan het lengte as draaien, kan er worden gestart met het aanleren van de koprol, een draai om de breedte as. We beginnen hierbij met passief rollen. Passief rollen houdt in dat het kind nog niet daadwerkelijk over de kop gaat, maar al wel de beweging van het breedte-as rollen inzit. Dit kan bijvoorbeeld door het kind op de rug te laten liggen en een bolletje van zichzelf te maken. Vervolgens schommelt het kind zo hard als hij/zij durft heen en weer.

Ook kan het kind een kleine kaars maken en vervolgens tot stand of hurkzit op de voeten komen. Hiermee wordt het laatste deel van de koprol geoefend. Deze oefening kan weer met of zonder klein materiaal gedaan worden.

Een andere vorm van passief rollen is schommelen in een schommeltol. Hierin kan het kind zelf de snelheid bepalen.

koprol-kleutergym-kleuter

 

Actief draaien om de breedteas

Beheerst de kleuter het passief rollen, dan kan er gestart worden met de koprol. Een methodische oefening is rollen vanaf een schuin vlak. Hierdoor heeft het kind al vaart naar beneden en rolt het makkelijker over de kop. Door middel van pittenzakjes onder de kin kan gestimuleerd worden om de kin op de borst te houden. Door een pittenzakje tussen de knieën te houden, wordt het kind ‘gedwongen' de benen tegen elkaar te houden. Dit is ook wel een vorm van “impliciet leren”. Allemaal methodische oefeningen om de koprol op een juiste manier uit te voeren.

 

 

Tips bij het aanleren van de koprol

  1. begin met het rollen om de breedte-as
  2. maak gebruik van klein materiaal
  3. laat kinderen samen oefenen, werk in tweetallen
  4. bied veel variatie aan
  5. zorg voor een veilige en ‘zachte' leeromgeving

Oefeningen voor de koprol

Op dit kleuterplatform vind je meer dan 500 methodische stapjes, vertaald in korte filmpjes, om je kleuter op een leuke en leerzame manier de motorische basisvaardigheden bij te brengen! Abonneer je ook op het Youtube kanaal van Beter Turnen voor meer video`s en oefeningen.

Gebruik jij nog meer oefeningen om de koprol aan te leren? Laat het ons weten in de opmerkingen!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen