Welke vangtechniek(en) zijn er voor de salto achterover?
19 december 2020 
1 min. leestijd

Welke vangtechniek(en) zijn er voor de salto achterover?

Het hulpverlenen en vangen van een salto is iets dat de meeste turntrainers wel kunnen. Toch gebruiken ze niet allemaal dezelfde manier om het te vangen, dus dezelfde vangtechniek. Er zijn namelijk veel manieren om dit te kunnen doen. In dit artikel laten we je zien welke manieren er zijn en wat de voor en nadelen van de vangtechniek zijn.

vangtechniek

Vangtechniek: De steungreep

De steungreep is een van de meest gebruikte methodes om een salto achterover te vangen. Het voordeel van deze vangtechniek is dat je als trainer goed kracht kunt zetten om de turnster een zetje mee te geven en tegelijkertijd tijd kun helpen bij de rotatie in de salto. Het nadeel van deze methode is dat je de turnsters moet kunnen “opvangen” na het geven van het zetje kom de turnster namelijk los en moet ze vervolgens opgevangen worden. Dit vraagt meer ervaring van de trainer, zeker als de salto bijvoorbeeld op een balk gedaan wordt.

Vangtechniek: De sandwich methode

Bij de sandwich methode heeft de train(st)er één hand op de buik en één hand op de rug van de turnster. Het voordeel is dat de trainer de volledige salto mee kan vangen. Het nadeel van deze vangtechniek is dat het voor sommige trainers een lastige methode is. De hand op de buik blijft namelijk bij de buik, terwijl de andere hand een zetje bij de rug geeft, los komt en vervolgens weer terug gaat naar de rug.

Vangtechniek: De mix-greep

De mix-greep lijkt erg op de sandwich greep alleen zijn de handen omgewisseld waardoor de armen van de trainer gekruist zijn. Het voordeel hiervan is dat de trainer de hele salto mee kan helpen zonder de turnster los te hoeven laten. Voor de trainer en turnster kan dit als veilige methode voelen. Het nadeel van deze vangtechniek is dat je als trainer minder sterk bent in deze positie. Hierdoor is het lastig om oudere en/of zwaardere turnsters op deze manier te helpen.

Vangtechniek: De klemgreep

De klemgreep is een weinig gebruikte methode binnen de gymsport. Bij de klemgreep heb je als trainer met twee handen de bovenarm van de turn(st)er vast. Dit is een methode die gebruikt wordt bij het vangen van een muursalto, ook wel “wallflip” genoemd in de freerun wereld.

Over de schrijver
Paul Verheul is oprichter van Beter Turnen. Hij doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar training. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde turn(st)ers (en trainers) met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren binnen het turnen, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen.Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Reactie plaatsen