De handstand; hoe leer je het kleuters in kleine stapjes aan?
02 juli 2020 
1 min. leestijd

De handstand; hoe leer je het kleuters in kleine stapjes aan?

De handstand…. Waar de jonge kleuter nog druk bezig is met het leren van kleine steun oefeningetjes, is de kleuter van bijna 6 misschien al wel toe aan de handstand. Tijd om dit aan te gaan bieden in de kleuterles! Hoe je dit aanpakt, lees je hieronder in dit artikel.

Steunen

Een voorwaarde voor het aanleren van de handstand: de kleuter moet al goed kunnen steunen op zijn armen. Steunoefeningen zijn dus een must in je kleuterles! Een aantal voorbeelden van steunoefeningen:

handstand-kleuters

  • Kruiwagen lopen in tweetallen. Dit kan in een spelvorm, of bij een gezamenlijke inleiding op de lange mat.
  • Wendsprongen over de bank. Let er hierbij op dat de hand volledig op de bank steunt, en dat de vingers niet aan de zijkant van de bank zijn, want hierdoor wordt er te veel belasting van de polsen gevraagd.
  • Hazensprongen, op handen en voeten lopen bij de inleiding of in een spelvorm
  • Klauteren over een ladder die (nagenoeg) horizontaal aan banken of een wandrek is bevestigd.

Methodische oefenvormpjes voor de handstand

Als het steunen beheerst wordt, kan er gestart worden met methodische oefenvormen voor het aanleren van de echte handstand.

Begin met het aanleren van de spinnenhandstand. Hierbij steunen je handen op de grond, je voeten tegen de muur en wijst je buik naar de muur.  Hoe hoger je voeten tegen de muur staan, hoe meer de echte handstand al wordt nagebootst. Deze vorm van handstand geeft bij de kleuters al snel een gevoel van succesbeleving. Ze staan immers al echt andersom, in de handstand! Meer turnmethodieken zijn te vinden op het platform van Beter Turnen.

Als de spinnenhandstand goed lukt, en de verticale houding is al nagenoeg bereikt, kan gestart worden met de echte handstand. Oefen in een omgeving waarbij de landing zacht is, bijvoorbeeld op een dikke mat. Pas hulpverlening toe indien gewenst. Dit kun je zelf doen, maar laat de kleuters ook elkaar eens vangen. De meeste kinderen vinden het geweldig om zelf juf of meester te spelen. Als de situatie veilig genoeg is, is dit leuk om een keer te proberen. Bijkomend voordeel is dat je zelf het overzicht van de les goed houdt, terwijl de kinderen lekker aan het werk zijn.

Meer oefenen

Heb jij nog leuke tips om kleuters de handstand te leren? Laat het me weten in de reacties! Op zoek naar meer inspiratie? Op dit kleuterplatform vind je meer dan 500 methodische stapjes, vertaald in korte filmpjes, om je kleuter op een leuke en leerzame manier de motorische basisvaardigheden bij te brengen!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen