Rollen in de gymles van de kleuters; variaties op de koprol
03 oktober 2020 
2 min. leestijd

Rollen in de gymles van de kleuters; variaties op de koprol

In de blog ‘ Hoe leer je kleuters de koprol’ hebben jullie al alles kunnen lezen over het aanleren van de koprol. Uiteraard zijn er nog veel meer vormen van rollen, toepasbaar in je kleutergymles! In deze blog laten we kennis maken met andere leuke vormen van rollen. Ze zijn eenvoudig en laagdrempelig toe passen in iedere kleutergym les. Zowel in het basisonderwijs, als bij de gymnastiekvereniging. We gaan dieper in op alle vormen van rollen zoals rollen om de breedte as en rollen om de lengte asVeel leesplezier!

Koprol

Laten we de huis- tuin en keukenkoprol vooral niet vergeten, juist omdat deze koprol op veel leuke manieren kan worden uitgevoerd. Koprol van een schuin vlak af hebben jullie vast allemaal al eens gedaan, maar heb je de kleuters ook wel eens omhóóg laten rollen? Een uitdaging voor de kinderen die de koprol al onder de knie hebben!

Pannenkoekenrol

Ook wel ‘potloodje rollen’ genoemd. Op een schuin vlak rol je als een pannenkoek, dus over je zij, van boven naar beneden. Je handpalmen plak je boven je hoofd tegen elkaar, en ook je voeten houd je samen. Varieer met een schuin en recht vlak, van links naar rechts, omlaag en omhoog.

Maak het moeilijker door alleen de romp van de kleuter te ondersteunen met een toestel. Een voorbeeld hiervan is de pannenkoekenrol op 2 banken naast elkaar, met matjes erop.

Achterwaarts rollen

Ook bij het achterwaarts rollen geldt dat het gewenst is te beginnen op een schuin vlak. Hierdoor rolt het kind makkelijker over de breedte-as. Begin in hurkzit of in langzit. Buig licht voorover en laat je vervolgens achterover vallen. Je kin breng je naar de borst en je handen plaats je op de grond. Door klein te blijven, vaart te maken en te duwen op de handen rol je achterover, waarna je vervolgens weer in hurkzit of kniezit uitkomt.

 

Handstand doorrol

Dit klinkt wellicht nog wat moeilijk voor een kleuter, maar er kan op een eenvoudige manier al gestart worden met methodische oefeningen voor de handstand doorrol. Laat de kinderen in buiklig beginnen op een verhoogd vlak, bijvoorbeeld een kastdeel of blok. Vervolgens zetten ze de handen op de mat er onder neer, waarbij ze al een kleine handstand aan het oefenen zijn. Hierna rollen ze door en komen ze tot hurkzit.

Hoe hoger het vlak, hoe meer de handstand al wordt nagebootst. Tips voor het aanleren van de handstand bij kleuters lees je hier.

 Oefeningen

Op dit kleuterplatform vind je meer dan 500 methodische stapjes, vertaald in korte filmpjes, om je kleuter op een leuke en leerzame manier de motorische basisvaardigheden bij te brengen! Abonneer je ook op het Youtube kanaal van Beter Turnen voor meer video’s en oefeningen.

 

rollen-kleutergym

 

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen