arrow_drop_up arrow_drop_down
Hinkelen in de gymles; hoe leer je het kleuters aan?
9 juli 2020 
in Gym

Hinkelen in de gymles; hoe leer je het kleuters aan?

Misschien wel een van de meest lastige bewegingen om kleuters te leren: hinkelen. Waar de ene kleuter uit zichzelf zo een eind weg hinkelt, vind de andere kleuter het maar wat lastig om op 1 been te balanceren, laat staan er ook nog een eindje op te springen. In dit artikel lees je hoe je alle kleuters in jouw gymles aan het hinkelen krijgt!

hinkelen-kleuter

[[showindex]]

Evenwicht

Voordat je kleuters kunt laten hinkelen, moeten zij vertrouwd zijn met op 1 been staan. Dit kun je oefenen door leuke vormpjes van evenwicht toe te passen in je lessen, bijvoorbeeld in de inleiding. Speel tikkertje: als de kinderen getikt worden moeten zijn op 1 been staan totdat ze bevrijd worden door een vriendje.  Maak het nog moeilijker door de kinderen de ogen te laten sluiten.

Ook in de leskern, op de toestellen, kunnen balansoefeningen worden toegepast die bijdragen aan het leren van de beweging. Enkele ideeën:

  • Lopen over een smalle bank, met variaties als achteruit/vooruit/op de tenen
  • Op 1 been een bal gooien en vangen
  • Op 1 been een bal stuiten en vangen
  • Lopen over een bewegend object, bijvoorbeeld over een matje die op ballen ligt

Methodische oefeningen

Wanneer kleuters eenmaal vertrouwd zijn met de evenwichtsoefeningen kan er gestart worden met het hinkelen. Dit kan eerst op een methodische manier. Enkele voorbeelden:

  • Hinkelen met behulp van 2 stokken
  • Met behulp van een vriendje/juf, door deze een handje te geven
  • Op de plaats, met vasthouden van de muur of een toestel
  • In een minitramp, met vasthouden van touwen

methodisch-hinkelen

Hinkelen blijven herhalen

Bij het veelvuldig doen van deze oefeningen zal je merken dat alle kleuters vooruitgang boeken op hun eigen niveau. De opdracht ‘10x hinkelen met je ene been en 10x hinkelen met je andere been’ komt zo steeds dichterbij, en zal uiteindelijk door de meeste kleuters met gemak worden gehaald!

Oefeningen

Op dit kleuterplatform vind je meer dan 500 methodische stapjes, vertaald in korte filmpjes, om je kleuter op een leuke en leerzame manier de motorische basisvaardigheden bij te brengen!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen