Huppelen, hoe leer je het kleuters tijdens de lessen kleutergym?
31 mei 2020 
2 min. leestijd

Huppelen, hoe leer je het kleuters tijdens de lessen kleutergym?

Een struggle voor (bijna) elke kleuterjuf; de kinderen leren huppelen. Valt dit wel aan te leren? En huppelt ieder kind?  Uit onderzoek is gebleken dat doelgericht huppelen aanleren niet heel effectief is. Het grootste deel van de kleuters leert het ‘vanzelf’. Uiteraard dragen goed opgebouwde beweeglessen bij aan het onder de knie krijgen van de motorische basisvaardigheden. Dat lees je in dit artikel!

huppelen-kleutergym-kleuter

Huppelen

De beweging huppelen ( een manier van voortbewegen met kleine sprongen) is eigenlijk een combinatie van de bewegingen ‘hinkelen’ en ‘aansluitpas’. Als deze twee motorische basisvaardigheden vertrouwd zijn bij de kleuter, volgt het huppelen in zekere mate vanzelf. Uiteraard is ieder kind anders. De ene kleuters zal eerst huppelen, en deze beweging ‘gebruiken’ om zich het hinkelen aan te leren. En de andere kleuter leert juist andersom. Eerst lukt het hinkelen, vervolgens het huppelen. Het grootste deel van de kleuters vindt echter de beweging ‘ aansluitpas’ de eenvoudigste van deze drie.

We zullen je nu eerst wat meer vertellen over het hinkelen en de aansluitpas. Hoe ziet de beweging er uit, en wat kun je kleuters voor oefeningen aanbieden om het hinkelen en de aansluitpas onder de knie te krijgen?

Hinkelen

Bij hinkelen wordt er een afstand afgelegd, springend op 1 been. Het ander been is opgetrokken. De armen zijn vaak zijwaarts om balans tijdens de oefening te houden. Waar de ene kleuter uit zichzelf zo een eind weg hinkelt, vindt de andere kleuter het maar wat lastig om op 1 been te balanceren, laat staan er ook nog een eindje op te springen. Met onderstaande balansoefeningen leer je de kleuter om op 1 been te staan, wat een voorwaarde is voor het uiteindelijke hinkelen.

Aansluitpas

De aansluitpas wordt in het turnen ook wel chassée genoemd. Bij de aansluitpas houd je telkens hetzelfde been voor, en schop je als het ware met je achterste been je voorste weg. Dit kun je zowel met je linkerbeen als met je rechterbeen voor oefenen. Onderstaand filmpje laat zien hoe de aansluitpas er uit ziet. Als je ziet hoe de beweging gaat, dan weet je nu dat het eigenlijk een soort halve/ niet afgemaakte huppel is!

Herhaling

Het sleutelwoord voor het aanleren van bewegingen als huppelen blijft toch wel: herhalen

Gelukkig kun je dit soort bewegingen altijd en overal oefenen. Zowel in je gymles, bij de inleiding, in de leskern én in je afsluiting, maar ook thuis, tijdens het buitenspelen, en op school!

Klein materiaal

Het gebruik van klein materiaal in methodische oefeningen, stimuleert de kleuter bij het aanleren van motorische bewegingen. Door oefeningen op diverse manieren aan te bieden, wordt het kind veelzijdig gestimuleerd. Gebruik hoepels, pittenzakjes, blokjes, touwtjes en pionnen om je lessen leuk en uitdagend te maken!

Oefeningen

Op dit kleuterplatform vind je meer dan 500 methodische stapjes, vertaald in korte filmpjes, om je kleuter op een leuke en leerzame manier de motorische basisvaardigheden bij te brengen!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen