Jureren binnen het turnen, waar let een jurylid op?
11 april 2020 
5 min. leestijd

Jureren binnen het turnen, waar let een jurylid op?

Inmiddels alweer 5 jaar geleden had ik mijn eerste jurycursus binnen de turnsport. Hoe komt je cijfer van je geturnde oefening tot stand? Waar let de jury op tijdens het jureren? Welke onderdelen kan ik met turnen het beste doen om een zo hoog mogelijk cijfer te behalen? Dit waren de vragen waar ik antwoord op wilde hebben en zodoende ben ik begonnen als jurylid.

turnwedstrijd-wedstrijdoefening-turnster

Wedstrijdoefening turnwedstrijd

Jurycursus

Voordat je het brevet hebt om te mogen jureren, gaan er een aantal cursusavonden en examens aan vooraf. Met een turnachtergrond heb je in het begin een voordeel, want de herkenning van elementen gaat dan wat makkelijker. In Nederland kan je op verschillende niveaus jureren, maar daar zijn dan ook verschillende brevetten voor nodig. Voor elke brevet bestaat een nieuwe cursus en opnieuw examen doen. Als jij je examen gehaald hebt, ben je bevoegd om op de bijbehorende niveaus te jureren.

De eerste keer jureren

De eerste keer jureren was een spannende dag. Wat kan ik ervan verwachten? Kan ik het eigenlijk wel? Gelukkig waren er meerdere juryleden die dag die voor het eerst een officiële wedstrijd gingen jureren. Het was een superleuke en interessante dag, ik wist meteen, dit wil ik vaker doen!

Voorafgaand het jureren

Voor dat het wedstrijdseizoen start krijg je vanuit de vereniging waarvoor je jureert en de turnbond een lijst met data wanneer alle wedstrijden zijn. Jij mag dan als jurylid zelf bepalen wanneer je wil en kan jureren. De meeste regionale wedstrijden zijn dan van november tot en met maart en vanaf dan beginnen ook de landelijke wedstrijden. Als ik mij voor de landelijke wedstrijden opgeef probeer ik wel te kijken of het een beetje hier in de buurt is, want het is vermoeiend als je na een lange wedstrijddag nog 3 uur naar huis moet rijden.

Een wedstrijddag als jury ziet er globaal altijd wel hetzelfde uit. Ongeveer twee weken van tevoren krijg je de juryindeling toegestuurd. Dit is een formulier waarop staat welke toestellen je die dag moet jureren en met welk mede jurylid je dit gaat doen. Het is prettig dat je dit een tijdje van tevoren te horen krijgt, want voor elke wedstrijd moet je je nog voorbereiden. Tijdens de cursussen leer je hoe je een oefening moet beoordelen en je elementen kan herkennen, maar omdat je tijdens elke wedstrijd een ander niveau ziet of op een ander toestel zit, is het handig om dan specifiek dat toestel nog even goed door te nemen.

Als jurylid heb je een soort van turnbijbel. Daarin staat alles wat betrekking heeft tot het jureren. Welke elementen er zijn, wat je als turnster/turntrainer wel en niet mag op een wedstrijd, welke regels en uitzonderingen er zijn. Voor een wedstrijd lees ik deze informatie altijd door. Daarnaast bestudeer ik de oefeningen die ik te zien ga krijgen op de wedstrijddag en welke regels en bijzonderheden bij deze oefeningen komen kijken. Op deze manier bereid ik mij optimaal voor, zodat ik op de wedstrijd weet hoe ik moet beoordelen.

Een dag jureren bij een turnwedstrijd

De wedstrijddag begint altijd met een juryvergadering. Deze is vaak 15 minuten voor aanvang van de wedstrijd. Tijdens de vergadering zal de hoofdwedstrijdjury nog een aantal regels herhalen en vertellen waar we op moeten letten. De hoofdwedstrijdjury is ons aanspreekpunt voor die dag. Als wij twijfelen over hoe we een oefening moeten beoordelen, kunnen we die persoon vragen om ons te assisteren. Ook is deze persoon het aanspreekpunt voor trainers als er vragen zijn die betrekking hebben op het cijfer van zijn of haar turnster.

Jureren-met-turnen-jurylid

Jureren tijdens een turnwedstrijd

Na de juryvergadering loop je met alle juryleden de turnzaal in en neem je plaats bij het toestel waar jij gaat jureren. Het kan zijn dat je met je mede jurylid al vaker hebt gejureerd of dat je elkaar voor het eerst ziet. Mocht dit tweede het geval zijn, overleggen we vaak waar diegene in het bijzonder naar kijkt. Het inturnen vind ik persoonlijk altijd een goed moment om alvast een beetje te observeren wat welke turnster doet en hoe ze dit doet. Dit is geen garantie dat het tijdens de wedstrijd ook zo gaat, maar ik weet vaak dan wel beter wat ik kan verwachten.

De turnwedstrijd jureren

Na het inturnen gaat de wedstrijd dan beginnen. Een van de juryleden geeft de turnster een sein dat zij kan beginnen en dan begint onze taak: het beoordelen van de geturnde oefening. Alles wat de turnster doet schrijf ik op. Ik kan natuurlijk niet tijdens dat zij een element doet naar mijn blaadje kijken om te zien wat ik opschrijf. Daarom leer je tijdens de cursussen ook om ‘blind’ de elementen te noteren wat je ziet. Elk element heeft een eigen symbool en lijkt voor een onbekende echt een geheimschrift. Tijdens de oefening schrijf je dus op welk element je ziet, maar ook hoe goed deze is uitgevoerd. Onder het symbool schrijf je de aftrekken op. Dit doe je voor elk element die de turnster uitvoert.

Als de oefening ten einde is ga je beoordelen wat je gezien hebt. Het cijfer die uiteindelijk tot stand komt bestaat uit de moeilijkheid van de oefening en de uitvoering. De moeilijkheid wordt bepaald door welke elementen de turnster turnt. Elk element heeft dan ook een eigen waarde. Deze waardes tel je aan het einde van de oefening allemaal bij elkaar op. Dit geeft dan de moeilijkheidswaarde. Daarnaast kijk je ook naar hoe netjes de oefening is uitgevoerd. Als je alles perfect zou uitvoeren zou je hiervoor een 10 kunnen krijgen, maar dat zie je zelden gebeuren. Doordat je tijdens de oefening opschrijft hoe netjes het element is uitgevoerd, kan je na de hand de uitvoeringsscore berekenen. Deze score samen met de moeilijkheidswaarde van de oefening vormen dan samen de eindscore van de geturnde oefening.

Eindcijfer

Nadat wij als jurylid het cijfer hebben bepaald, krijgen de trainers en turnster het cijfer te zien. Het komt regelmatig voor dat zij het niet eens zijn met de score. Zij kunnen dan alleen een protest indienen tegen de moeilijkheidswaarde. Dit gaat via de hoofdjury. De hoofdjury komt dan bij de juryleden om navraag te doen.

Het kan wel eens gebeuren dat de jury bijvoorbeeld een telfoutje heeft gemaakt en wij het cijfer moeten aanpassen, maar vaak hebben wij als jurykoppel besloten om een element niet de bijbehorende waarde te geven, omdat deze bijvoorbeeld niet volgens de richtlijnen is uitgevoerd en dan kan het cijfer anders uitvallen dan de verwachte score. Een wedstrijddag duurt vaak tot een uurtje of 8. Je zit dan zo 10 uur lang in een sporthal. De kunst is dan ook om te zorgen dat je de eerste oefening en de laatste oefening die je op een dag ziet, hetzelfde beoordeelt.

Tot slot

Elke oefening die je ziet is anders en dat maakt het voor mij ook zo leuk. De variatie in niveaus, toestellen en medejuryleden zijn prettig. Wij hebben als jurylid een belangrijke taak en die neem ik ook altijd serieus, maar tussen de wedstrijden door is het onderling ook altijd erg gezellig. Ik heb zelf 11 jaar met veel plezier geturnd en ik ben blij dat ik op deze manier nog bij de sport betrokken blijf. Ik hoop dat ik nog vele jaren als jurylid actief mag zijn en veel wedstrijden mag jureren. Als turnster droom je ervan om te mogen turnen op een groot toernooi als het EK of WK, maar ook als jurylid kan je die ambities hebben. Het lijkt mij heel gaaf om op dat soort wedstrijden uit te komen voor Nederland, als jurylid.

jureren-uitwerking-turnwedstrijd

Uitwerking voorbeeldoefening evenwichtsbalk

Femke-verstege-jurylid-turnen

Femke Verstege jurylid

Zou jij het leuk vinden om eens te jureren bij een turnwedstrijd? Laat het ons weten in de reacties!

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen