Turntrainer tijdens Corona, wat kun je wel doen zonder turnlessen?
06 april 2020 
3 min. leestijd

Turntrainer tijdens Corona, wat kun je wel doen zonder turnlessen?

En dan ineens valt een groot deel van mijn week weg als turntrainer.. Wat kan ik nu nog doen, nu ik geen turnles meer geef? Zie hieronder een lijstje van wat ik heb gedaan!

Mijn taken als turntrainer

Ik sport vrij veel en ik geef als turntrainer 3 uur per week turnles aan meisjes van 6 tot 13 jaar die in een recreatieve turngroep turnen. Nu pas merk ik hoeveel ik daar eigenlijk mee bezig ben. Het gaat verder dan enkel die 3 uur per week. Ik bereid ook lessen voor, heb contact met ouders van bestaande leden en potentiële nieuwe leden, en zoek geregeld naar nieuwe lesvormen om “mijn” meiden nieuwe onderdelen aan te leren. Dat ik nu ineens hier niet meer zoveel mee bezig hoef te zijn, is onwennig. Daarom kijk ik toch een aantal keer per week in de mailbox die ik speciaal voor de turnvereniging heb en volg de turngroepen op de Social Mediakanalen extra goed voor als daar nog een leuk lesideetje voorbij komt.

Uitdaging zonder turntrainingen

Maar ja, wat kun je als turnjuf betekenen als er zo’n 60 kinderen ineens niet meer mogen trainen? Als je weet dat deze meiden dit met zo ontzettend veel plezier iedere week komen doen? En als je zelf stiekem de meisjes ook enorm mist?

Turntrainer-turnles-geven

Nou dan heb je zeker nog wel wat opties als turntrainer hoor! Dit heb ik in ieder geval gedaan:

Challenges

Er zijn enorm veel challenges online te vinden voor turnen, maar de meeste zijn voor de recreatiemeiden niet in z’n geheel geschikt. Daarom heb ik besloten om mijn ongemakkelijkheid even te laten voor wat het is en heb ik een filmpje opgenomen met een aantal duidelijke instructies erin (het blijft gek jezelf terug te zien èn te horen op film 🙂 ) Deze heb ik in de appgroepen geplaatst met alle ouders en ben benieuwd wat de reacties worden! Ik hoop op veel filmpjes of foto’s waarop te zien is dat de meisjes meedoen!

Beter Turnen Cardio Core Challenge voor turnsters

Bekijk ook de 7-daagse spagaat challenge van Beter Turnen

Lessen voorbereiden

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet altijd voldoende tijd heb om mijn lessen echt goed voor te bereiden. Ik heb voldoende ervaring om lastminute iets leuks te bedenken en ook mijn assistentes zitten geregeld vol ideeën, maar ik merk ook dat het effectiever is om lessen wel goed voor te bereiden. Op die manier is er een duidelijkere opbouw naar mijn einddoel toe. Hier heb ik nu dan mooi de tijd voor!

Inlezen in problemen

Deze moet ik waarschijnlijk even uitleggen. Ik werk als hulpverlener in gezinnen met problemen en de meeste kinderen die ik begeleid hebben een diagnose als Autisme, ADHD, hechtingsstoornis, e.d. Over de meeste diagnoses weet ik inmiddels al veel af en wat me opvalt, is dat deze kinderen ook steeds vaker in mijn les komen turnen. Dan is het best fijn als je als turnjuf weet wat je kunt doen. Tegelijkertijd zijn de manieren om kinderen met autisme te helpen vaak erg duidelijk en daar hebben ook de andere kinderen in de groep weer baat bij. Ik heb me nogmaals verdiept in de theorie over Autisme. Maar nu specifiek gekeken wat ik kan toepassen in mijn turnlessen.

Administratie op orde brengen

Ik heb standaard een sporttas die ik gebruik voor de turnlessen, maar daar zit dan ook van alles in. Van lege inschrijfformulieren tot kaartjes met mijn gegevens erop, van pleisters tot minimaal 20 verdwaalde haarelastiekjes: alles zit erin. Ik heb nu alles weer netjes geordend in mijn tas en kan in één keer vinden wat ik zoek, dat werkt vast een stuk beter!

Social Media kanalen maken/updaten

Vanuit de turnvereniging hebben we een Facebook pagina, maar die is verenigingsbreed. Vanuit de verschillende disciplines zijn er ook Instagram accounts gemaakt specifiek voor die discipline. Maar vanuit de recreatie meiden had ik dit nog niet gedaan. Eerst even toestemmingsformulieren van de ouders opvragen bij het bestuur en daarna kan ik beginnen met het posten van filmpjes van alle leuke dingen die we doen in de trainingen!

Mail ordenen

Hier was ik al een eind op de goede weg, maar het kon geen kwaad om weer eens mijn mail in te duiken en alles netjes in mapjes te plaatsen. Scheelt me in de toekomst weer een hoop werk als ik iets terug moet vinden!

Wat doe jij nu je als turntrainer geen training kunt geven?

Ik ben in ieder geval al helemaal klaar voor als de lessen weer beginnen! In de tussentijd blijf ik aan de slag met bovenstaande punten. Behalve mijn tas natuurlijk, want die is nu wel op orde! Heb jij nog tips voor dingen die ik kan doen als turntrainer in de tijd dat ik geen training geef? Ik hoor het graag van je!

Over de schrijver
Ik ben Linda Loesberg, 26 jaar en ik woon in Middelburg. Ik geef turnles aan verschillende groepen meisjes die recreatief één uur per week trainen. Ik ben op mijn elfde gestart met assisteren en draai inmiddels volledig mijn eigen groepen. De grootste uitdaging in deze groepen vind ik om ieder kind op hun eigen niveau te blijven uitdagen. Tegelijkertijd heb ik meer taken dan enkel de lessen die ik geef. Zo ben ik betrokken bij het organiseren van activiteiten, beheer ik verschillende mailboxen van de vereniging, bereid ik lessen voor en zorg ik ervoor dat ik telkens nieuwe kennis blijf opdoen. Ik merk dat ik ook veel kennis vanuit mijn werk als hulpverlener kan gebruiken in mijn turnlessen. Ik heb enorm veel zin om jullie mee te nemen in wat ik allemaal doe en meemaak! Linda is gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen