Hoe ga je om met wedstrijd zenuwen? De belangrijkste tips van Robine
01 juni 2020 
in KNGU
4 min. leestijd

Hoe ga je om met wedstrijd zenuwen? De belangrijkste tips van Robine

Hoe ga je om met wedstrijd zenuwen tijdens een turnwedstrijd? Ik deel mijn beste tips die ik voor mijn turnwedstrijden gebruik met je.

zenuwen-turnwedstrijd-tips

De turnwedstrijd

De wedstrijd dat is datgene waar je zo lang voor getraind hebt. Heel vaak alle elementen herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Die talloze oefeningen die je moet doen en elke keer als je valt weer opnieuw. Op de training gaat alles perfect, maar dan komt die wedstrijd. Je denkt het komt wel goed want op de training ging het ook goed.

Zenuwen op de avond voor de wedstrijd

Dan komt de avond voor je wedstrijd. De spanning begint op te lopen en je kan er niet van slapen, maar je hebt wel slaap nodig om uitgerust die wedstrijd te kunnen turnen. Uiteindelijk val je toch in slaap. De volgende dag ben je nog zenuwachtiger dan de avond voor de wedstrijd. Je gaat je klaar maken en dan is het moment daar de wedstrijd. Je bent zo zenuwachtig. Maar dat hoeft helemaal niet want je weet je oefeningen en je weet dat je het kan, maar toch zijn ze er.

Zenuwen tijdens de turnwedstrijd

Je begint met je wedstrijd, alleen dat wordt een complete ramp. Je valt drie keer van balk en je vergeet je oefening op vloer. Die stomme zenuwen, maar wat kan je ertegen doen? Ik ben zelf een turnster en ik turn al 10 jaar. Ik ben zelf voor elke wedstrijd wel zenuwachtig. Soms was ik een week van tevoren al zenuwachtig en soms pas de dag van de wedstrijd. Je weet dat je het kan maar toch ben je zenuwachtig. Dit is helemaal vervelend op de balk want ja die is maar tien centimeter breed en een trilling en je valt eraf.

Zelf ben ik heel vaak van de balk gevallen op de wedstrijd. Doordat ik zo vaak van de balk viel haatte ik balk. Ik zei tegen mezelf dat ik het niet kon. Dit hielp natuurlijk niet mee, omdat je het stom vindt ben je niet geconcentreerd en nog zenuwachtig waardoor je eraf valt.

Uiteindelijk ben ik van de balk gaan houden. Niet letterlijk natuurlijk, maar ik heb niet meer gezegd dat ik de balk haat. Doordat ik de balk niet meer haatte en tegen mezelf zei dat ik het kon was ik minder zenuwachtig. Als eerste jaar senior ben ik van de vier wedstrijden nul keer van de balk gevallen terwijl ik toen ik tweedejaars junior was van de vijf wedstrijden drie keer en een keer bijna van de balk gevallen. Dit seizoen heb ik helaas maar een wedstrijd geturnd, maar ben toen ook niet van de balk gevallen.

Tips voor wedstrijd zenuwen bij turnwedstrijden

Wat kan je tegen de zenuwen doen? Tuurlijk is een beetje zenuwachtig zijn goed, maar als je te veel zenuwen hebt kan dit je tegen werken. Probeer niet tegen jezelf ik kan het niet, het lukt me toch niet. Hierdoor ga je dit geloven en word je alleen maar zenuwachtiger. Als je een toestel ‘haat’ ga dan van het toestel houden. Niet letterlijk, maar probeer het leuk te gaan vinden. Doordat je het toestel leuk vindt ga je makkelijker door je oefening en ben je minder zenuwachtig. Probeer ook de week/dag goed te slapen. Ook al kan je niet slapen. Blijf in je bed liggen. Als je uit je bed gaat of bijvoorbeeld op je telefoon gaat rust je niet uit. Als je gewoon gaat liggen zonder dat je slaap rust je ook uit.

De juiste voedingstoffen

Eten is ook erg belangrijk. Wanneer je niet kan eten door de spanning probeer het toch. Je kan bijvoorbeeld iets vloeibaars eten zoals een lekker smoothie. Je hebt namelijk wel genoeg voedingsstoffen en energie nodig voor een wedstrijd. Probeer niet te ongezond te eten want dat is niet goed. Je moet ook goed blijven drinken. Soms denk je dat je honger hebt, maar eigenlijk geeft te lichaam aan dat je wat moet drinken.

Tijdens de wedstrijd is het ook belangrijk om goed te drinken en als het lukt om wat te eten. Je kan dan denken aan een stuk fruit of een mueslireep. Als je heel erg zenuwachtig bent moet je eigenlijk weer proberen rustig te worden. Dit kan je doen door ademhalingsoefeningen of door yoga. Je kan ook aan leuke dingen denken en niet te veel aan de wedstrijd. Misschien moet je wel heel lang rijden naar de wedstrijd toe.

Zoek afleiding en maak gebruik van visualiseren

In de auto ben je jezelf gek aan het maken en word je alleen maar zenuwachtiger. Het kan helpen om je favoriete muziek te luisteren of gezellig met je ouders praten. Tijdens de wedstrijd kan het helpen om je oefeningen te visualiseren. Visualiseren is dat je je oefening in je hoofd door neemt. Je kan je ogen dicht doen en je zelf je oefening zien doen of je kan als het ware in jezelf zitten en dan je oefening beleven. Ook kan je je balk op een lijntje doen. Natuurlijk kan je dan niet al je elementen doen op een harde vloer, maar je kan wel je choreografie doornemen.

Realistische doelen stellen

Als laatste kan je een doel voor jezelf stellen. Soms kan dit je alleen maar zenuwachtiger maken. Als dat zo is moet je geen doel stellen of het doel dat je het beste uit jezelf wilt halen. Een ander doel kan bijvoorbeeld zijn niet vallen van de balk of hoger dan een 10 halen op brug. Natuurlijk kan je ook als doel de top tien halen hebben, maar dat is wel een lastig doel. Dit omdat je niet weet hoe streng de jury is en hoe de anderen hun wedstrijd turnen. Tuurlijk stel ik mezelf ook vaak het doel om in de top te eindigen. Als dit niet lukt moet je niet boos op jezelf worden, maar er een leer moment uithalen. Je kan nog harder trainen zodat het uiteindelijk wel lukt.

Dit waren mijn tips tegen zenuwen op de wedstrijd. Het is natuurlijk wel voor iedereen anders en niet alle tips helpen bij iedereen. Je moet ook zelf maar kijken wat je prettig vindt voor een wedstrijd. De een vind het wel prettig om te visualiseren en de ander niet. Er zijn ook nog andere tips tegen de zenuwen, maar dit zijn de tips die ik gebruik als ik een wedstrijd heb.

Heb je wat aan mijn tips gehad? Laat het me weten in de opmerkingen!

Lees ook mijn andere blog als je meer wilt weten over mijn ervaringen tijdens turnwedstrijden.

Over de schrijver
Ik ben Robine Geerts en ben 16 jaar. Ik turn in de 1ste divisie bij SV Pax en ik ben gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen