Wedstrijdseizoen turnen voorbij en nu?
24 april 2023 
3 min. leestijd

Wedstrijdseizoen turnen voorbij en nu?

Het wedstrijdseizoen is voor de meeste turnsters nu wel voorbij. Maar tot aan de zomervakantie heb je nog een maand of 3 waarin je wel blijft trainen. Wat ga je dan doen? Met een bepaalde doelstelling of een plan wat je maakt, maak je het voor jezelf makkelijker om het beste uit je training te halen.

wedstrijdseizoen-voorbij

Het is voor een trainer goed om hier ook eens over na te denken. Je merkt bijvoorbeeld dat turnsters wat makkelijker afhaken tijdens een training omdat het bijvoorbeeld mooi weer is. Dit vind je als trainer misschien heel vervelend, maar als er geen specifiek doel is om aan te werken dan is dit misschien niet eens een gekke gedachte vanuit de turnsters. Houd daarom je turnsters betrokken tot en met het einde van het seizoen en houd ze enthousiast ook als ze weer terugkomen van hun vakantie.

Nieuwe doelen bepalen

Het stellen van nieuwe doelen kan helpen om richting en motivatie te geven aan je training. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om nieuwe doelen op te stellen:

  1. Reflecteer op je huidige situatie en bepaal wat er zou kunnen veranderen.
  2. Stel samen met turnsters of laat turnsters zelf specifieke, meetbare en realistische doelen opstellen. Maak ze zo concreet mogelijk en zorg ervoor dat de doelen te bereiken zijn.
  3. Stel samen met de turnster of laat een turnster zelf een actieplan opzetten. Laat ze zelf nadenken over de stappen die ze moeten doorlopen om een bepaald doel te bereiken.
  4. Bepaal een tijdlijn. Geef een bepaalde termijn om de doelen te bereiken en laat de turnsters ook regelmatig nadenken over hun voortgang. Is hun doel nog reëel of moet er misschien wat aangepast worden.
  5. Soms is het leuk om een groep turnsters hetzelfde doel te geven. Ze kunnen elkaar motiveren om ermee aan de slag te gaan.

Deze doelen stellen hoeft echt niet tijdens je training. Je kan ook een document maken die de turnsters thuis in gaan vullen. Ze kunnen dan ook rustig gaan nadenken over nieuwe elementen die ze ook daadwerkelijk willen gaan turnen in het volgende seizoen.

Turnsters moeten ook leren om haalbare doelen op te stellen. Het is natuurlijk super gaaf om een dubbel salto op vloer te gaan springen, maar stel voor dat je een turnster bent en uitkomt in de junioren 3e divisie en je trainingen zijn in de gymzaal dan is dit geen realistisch doel. Dan kunnen ze beter kiezen voor andere onderdelen. Maar dit moeten ze natuurlijk wel leren. Ze hebben hier de hulp van een trainer wel bij nodig.

trainers-werven

Niveau nieuwe seizoen 

Het is voor de turnster belangrijk om te weten wat er volgend seizoen voor hun gaat veranderen. Gaan ze bijvoorbeeld van de middenbouw naar de bovenbouw? Gaat de turnsters een niveau omhoog? Of zijn er op bepaalde toestellen waarvan hun uitgangswaarde nog wat omhoog kan? Ook kan het zijn dat de netheid nog wat beter kan en hiervoor moet misschien wel naar bepaalde onderdelen gekeken worden. Er kunnen namelijk onderdelen in de oefening zitten die niet zo goed bij een turnster passen en die ervoor zorgen dat er veel aftrek krijgen tijdens de wedstrijd. Ook is het goed om hier een kritisch naar te kijken.

Vaak mag je na een wedstrijd de jury vragen waar de grootste aftrekken zitten bij een bepaalde oefening. Ook is het misschien goed om het jurylid van je verenging eens te laten komen en te laten kijken. Juryleden kijken toch altijd op een andere manier naar een oefening dan dat je als trainer doet. Het moet niet gezien worden als officieel “meetmoment” maar wel een moment waar veel van geleerd kan worden. Op deze manier kan je stappen maken richting het volgende seizoen.

Wij zijn heel erg benieuwd of jij zo tijdens je training te werk gaat of dat dit artikel je misschien anders laat kijken naar je opbouw van de trainen zo aan het einde van het seizoen.

We hebben een doelenlijst opgesteld die gebruikt mag worden binnen jouw vereniging. Natuurlijk zijn we heel benieuwd of dit effect heeft op de trainingen die plaats vinden na de wedstrijden. Wil jij dit met ons delen? Laat het ons weten.

doelenlijst-turnen

Over de schrijver
Reactie plaatsen