Leertjes nodig voor turnen? Hier moet je op letten bij aanschaf
23 november 2020 
3 min. leestijd

Leertjes nodig voor turnen? Hier moet je op letten bij aanschaf

Waarschijnlijk ben jij een turner of turnster, en ben je op het punt gekomen dat je turnleertjes nodig hebt voor in je turntraining. Dit kan zijn voor aan de ringen, de rekstok, of de brug ongelijk. Maar hoe weet je nu wat je precies nodig hebt? Waar moet je op letten bij de aanschaf van nieuwe turnleertjes, en waar kun je ze het beste kopen? Lees alles over turnen met leertjes in onderstaande blog!

Voor ieder toestel andere turnleertjes

Zoals hierboven al beschreven, gebruiken turners en turnsters turnleertjes op zowel de ongelijke brug, de rekstok als aan de ringen. Nu is het niet zo dat je voor deze drie toestellen dezelfde leertjes kunt gebruiken. Voor ieder toestel zijn er weer andere leertjes nodig. We lichten het hieronder nader toe.

leertjes-turnen

Wat zijn turnleertjes precies?

Leertjes voor turnen zijn eigenlijk een van de hulpmiddelen die gebruikt worden in de turnsport. Een leertje bestaat uit een lap leer, met daar aan bevestigd een soort polsband. Deze polsband is ook van leer, en kun je vastmaken met klittenband of met riempjes. Leertjes voor turnen worden gebruikt om extra grip te generen. Aan de binnenkant van de turnleertjes voor turnen zit een soort ‘ rolletje’ bevestigd. Deze zorgt ervoor dat je heel veel houvast hebt, als je aan de turntoestellen hangt. Daarnaast worden leertjes voor turnen gebruikt op pijnlijke handen tegen te gaan. Veel trainen op de brug of rekstok zorgt voor veel wrijvingskracht, waardoor er blaren ontstaan. Het gebruikt van turnleertjes  zorgt ervoor dat er minder snel blaren ontstaan. Als extra bescherming wordt er vaak ook magnesium gebruikt. Dit witte poeder zorgt voor stroeve handen en stroeve leertjes voor turnen.

Leertjes voor aan de ringen

De leertjes voor de ringen bevatten twee vingergaten. Deze zijn bedoeld voor je middelvinger en voor je ringvinger, en zij hierbij dus hetzelfde als de leertjes voor de dames. Je vingers steek je tot ongeveer het middelste vingerkootje door de gaatjes. Het leertje maak je vast aan je pols door middel van klittenband of riempjes.

Leertjes voor aan de rekstok

De leertjes voor aan de rekstok bevatten drie gaten waarin de vingers doorheen worden gestoken. Je gebruikt hiervoor je wijsvinger, je middelvinger en je ringvinger. De rekstok is in vergelijking met de ringen en de damesbrug een stuk dunner. Hierdoor is er nog meer gripkracht nodig om aan dit toestel te blijven hangen. Het dragen van leertjes is hierbij dan ook een absolute must. De lap leer is in vergelijking tot de turnleertjes van ringen en damesbrug, een stuk breder. Hierdoor heb je extra grip, die je dus ook nodig hebt op dit toestel.

Turnleertjes voor aan de ongelijke brug

De ongelijke brug is een damestoestel, en ook hiervoor is het gewenst om turnleertjes te dragen. Hoewel je ook nog wel turnsters ziet die met blote handen hun oefening turnen, heeft toch 85% van de turnsters leertjes op. Damesleertjes bevatten dus net als de ringen leertjes 2 vingergaten, voor de middelvinger en de ringvinger.

Tips voor het gebruik van leertjes turnen

  • Rol de leertjes op bij het opbergen zodat het leertje zo veel mogelijk in een bolling blijft staan. Deze vorm van het leertje is benodigd om contact te maken met de brug. Zo blijft hij naar je hand staan.
  • Maak de vingergaten groter m.b.v. schuurpapier zodat het leertje ter hoogte van het juiste kootje blijft zitten.
  • Voor het gemak kun je elastiekjes bevestigen vlak boven de vingergaten zodat het leertje niet van je vingers af schiet.
  • Gebruik een extra polsbandje of elastiek om de polsbevestiging stevig vast te laten zitten

Wanneer moet je de turnleertjes vervangen?

  • Als het leer te dun is kan het leertje scheuren. Vaak is het leertje dan ook erg glad waardoor het minder grip geeft.
  • Als het klittenband niet meer goed vast blijft zitten.
  • Het advies is om de leertjes sowieso na een jaar te vervangen bij intensief gebruik om de veiligheid te waarborgen.

Kip oefenen met leertjes

Een element die erg populair is binnen de turnsport, is de kip. Deze wordt geturnd aan de ongelijk brug, de rekstok en de herenbrug. De meeste turners en turnsters willen dit element dolgraag onder de knie hebben. Een kip turnen met leertjes vergemakkelijkt het element. Natuurlijk zijn de juiste methodische oefeningen ook erg belangrijk om te trainen. Wil jij weten welke oefeningen goed zijn om te doen? Download dan hier de gratis kip checklist!

Welke maat turnleertjes heb ik nodig?

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn turnleertjes er in verschillende soorten en maten. Het is erg belangrijk dat je de juiste maat leertjes hebt, om zo optimaal te kunnen trainen. Lees hier hoe je er achter komt welke maat turnleertjes je nodig hebt.

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Anoniem
Door

Anoniem

op 07 Oct 2023

Welk merk zijn de beste leertjes om goed te kunnen trainen, of welk merk zou je aanraden?

Reactie plaatsen