Reaction lights; wat zijn het en is aanschaf de moeite waard?
Reaction lights; wat zijn het en is aanschaf de moeite waard?
16 april 2021 
17 min. leestijd

Reaction lights; wat zijn het en is aanschaf de moeite waard?

Reaction lights; je ziet ze steeds vaker voorbij komen in een hoop sporten. Maar wat is het precies en wat kun je ermee? En vooral de belangrijkste vraag voor veel sportfanaten: is het de moeite waard om reaction lights aan te schaffen? Zelf ben ik altijd al een groot fan geweest van interactieve sportgames. Door corona moest ik steeds vaker thuis sporten en mezelf blijven motiveren. Daarom leek het me leuk om op onderzoek uit te gaan, de reactie lampen te testen en mijn ervaring met je te delen. Want er zijn namelijk veel verschillende reaction lights varianten te vinden!


Reaction training lights zijn trainingslampen met speciale beweging sensoren. Het is handig om te weten dat er veel verschil zit tussen de diverse merken van reactie lampen. De meeste varianten hebben één sensor. Daarbij registreren sommige lampen het als er beweging is geweest langs de sensor. Terwijl andere juist aanraking registreren, als je de lamp aantikt (vibratie). En tot slot heb je de reactie training lampjes met meerdere sensor functies.

Aan het begin van mijn zoektocht naar de juiste reactie training lampjes viel in de eerste instantie mijn oog op de BlazePod. Na veel twijfelen heb ik toen 4 BlazePod lampen gekocht. Ik was in de veronderstelling dat het twee sensoren had. Zowel touch als beweging sensoren. Maar tot mijn teleurstelling had de BlazePod helaas alleen een touch functie. Ook probeerde ik de Reaction X uit. Ik vond het erg tof dat ze 4 verschillende sensor functies hadden. Namelijk soft touch, strong touch, close distance (8-12 cm), far distance (30-40 cm). Na heel wat oefenen merkte ik dat het toch wel heel fijn is om verschillende sensoren te hebben. Zodat je veel verschillende soorten trainingen kunt doen door te variëren tussen de sensoren.

reaction-lights

Reaction X aan het testen

De touch functie maakt het sporten uitdagend omdat je de pods dan echt goed moet aanraken. Echter kan de touch functie, als het de enige functie is van het apparaat, in sommige trainingssituaties wel irritatie opwekken. Ik wilde namelijk graag mijn balans verbeteren met behulp van reactie training lampjes. Normaal vind ik balans trainen enorm saai. Dus het leek me de ideale training om met de trainingspods te doen. Ik legde twee turnbalken van mijn vriendin op de grond met daar 4 Blazepods op. Dit maakte het trainen van balans een stuk leuker! Over de balken lopen en ondertussen lampen aantikken. Voor je het weet heb je zo 10 minuten geoefend.

reaction-lights

Blazepod testen op de turnbalken

Helaas was het soms frustrerend dat de Blazepods het lopen over de balk registreerde waardoor het lampje al uit ging voordat je er in de buurt was om het aan te raken. Voor deze training kon ik de Reaction X instellen op alternatieve sensor functies “strong touch” of “bewegingssensor” en kon ik de training wel met gemak uitvoeren. Later heb ik ook een battle gedaan tegen m’n vriendin om te kijken wie de meeste pods aan kon raken. Erg leuk om op die manier samen te trainen!

Verder merkte ik bij de BlazePod dat je soms erg hard moest slaan voordat de pod merkte dat hij aangeraakt werd. Hierdoor moest ik de pod soms meerdere keren aanraken voordat het geregistreerd werd. Persoonlijk vind ik dat erg frustrerend als ik een challenge aan het doen ben tegen een trainingsbuddy. Ik hou wel van een uitdaging en win nogal graag 😁

Wat is het voordeel van het gebruik van reaction lights?

De voordelen zullen per persoon natuurlijk erg variëren. Zelf ben ik altijd erg fan geweest van interactieve sport(games). Als je mij een 1 minuut laat planken ben ik een stuk beter gemotiveerd wanneer ik afgeleid wordt door verschillende lampen die ik moet aantikken. Mijn motivatie is zelfs nog hoger wanneer ik een challenge kan doen tegen een trainingsmaatje en probeer om meer punten te scoren. Zelf neem ik vaak deel aan bootcamp lessen. Ik merk dat ik na een paar weken de reguliere squats, sit-ups, push up en planking wel gehad heb. Ik denk daarom ook dat reactie training lampen echt van toegevoegde waarde zijn voor bootcamp trainers en personal trainers.

Voor veel sporters zullen de reaction lights dus een enorme motiverende boost geven. Zelf ben ik naast sporter ook trainer & gymdocent en merkte ik dat ik de lampen daar ook goed kan gebruiken. Tijdens trainingen motiveren de lampen de sporters niet alleen, maar krijg ik erdoor ook de mogelijkheid om de sporters goed te observeren. Daarnaast kan de app alle sportactiviteiten en scores gemakkelijk bijhouden en kan ik de resultaten mee naar huis nemen ter evaluatie.

Tijdens de gymlessen zijn veel leerlingen ook erg enthousiast over reaction lights. Tikspelen, estafettes, reactie snelheid testen en andere spellen worden ineens nog veel leuker en geeft je gymles een innoverende boost. Handig om leerlingen te motiveren die niet altijd zin hebben in gym!

Als je een beetje creatief bent kun je de reactie lampen op heel veel verschillende manieren gebruiken.

Fitness & challenges

Workouts

Snelheidstraining

Conditie training

Reactie snelheid

Schoolgym

Remedial Teaching

Door de verschillende functies en kleuren lichten zijn reaction lights voor veel verschillende sporten te gebruiken.

Voetbal

Bootcamp & personal training

Basketbal

Crossfit

Vechtsporten

Tennis, padel en squash

Badminton

Welke oefeningen kun je doen met reaction lampen?

Er zijn oneindig oefeningen te bedenken die je kunt doen met reaction training lampjes. Dat komt met name door de vele trainingsopties die reaction training lampjes hebben.

Trainingsopties

 • Standaard / random mode: Deze modus heeft vrijwel iedere reactie lamp. Je kiest het aantal pods dat per keer op moet lichten om aan te raken.
 • Battle mode: Degene die het snelst lampen aan tikt wint de ronde.
 • All at once: In modus gaan alle lampen aan en raak je ze allemaal aan voordat er weer nieuwe lampen aangaan.
 • Sequence modus: De lampen gaan in een bepaalde volgorde aan en uit. Handig als je ze bijvoorbeeld wilt gebruiken om sprints of snelheid te trainen.
 • Colour battle: Een van de leukste trainingsmodussen om tegen een ander te battlen. Je kies beide een eigen kleur en probeert zoveel mogelijk lampen van jou kleur aan te tikken.
 • Homebase: Bij homebase moet je eerst steeds terug naar de “basis” lamp voordat je een nieuwe lamp aan kunt tikken.

Bij de Reaction X merk ik dat het daarbij in de app wel makkelijk is dat ik de cijfer van de homebase in kan stellen. Omdat de Blazepod geen cijfers op de lampen heeft moet je steeds eerst achterhalen welke pod nou de homebase is omdat dat iedere keer een andere lamp is.

 • Distracting mode: In plaats van dat je alleen willekeurige lampen probeert aan te tikken moet je er bij deze modus ook op letten dat je de afleidende kleuren niet aanraakt.

Overige trainingsopties

 • True-false (alleen beschikbaar bij Reaction X)

Als ik alleen train is dit voor mij een van de leukste trainingsopties. Het lijkt heel erg op de “distracting mode” alleen moet je per keer opletten welke kleur het minst oplicht. Als er bijvoorbeeld 3x blauw, twee keer geel en 1x rood opgelicht wordt moet je de rode aantikken. Dit zorgt ervoor dat extra na moet denken tijdens je training. Zeker een aanrader!

 • Listening (alleen bij Reaction X)

Omdat de Reaction X in tegenstelling tot de BlazePod ook geluid kan maken.

 • Commando (alleen bij Reaction X)

De app laat zien welke kleur of cijfer je aan moet raken. En om het nog uitdagender te maken kan je er ook voor kiezen om het zo in te stellen dat de app een andere kleur laat zien dan je aan moet tikken. Bijvoorbeeld de tekst “rood” met een gele achtergrond. Een echt breinbreker dus!

Naast dat deze trainingslampen handig zijn om te gebruiken tijdens trainingen kun je de lampen ook in veel andere situaties gebruiken. Kinderen vinden het namelijk geweldig om in de huiskamer er een spel mee te spelen om te testen hoe snel hun reactiesnelheid is.

En als je er even niet meer traint of speelt, kun je de lampen natuurlijk ook gebruiken als sfeerverlichting. Dit scheelt je weer wat kosten voor het aanschaffen van een smart lamp 🙂

Voor degenen die aan de slag willen gaan met trainen, en op zoek zijn naar training lights, zijn er veel verschillende keuzes. De prijs varieert tussen de €250 euro tot wel €3500 euro. Let daarbij goed op hoeveel pods je krijgt en of je er een draagcase en accessoires bij krijgt.

 • De allerduurste reaction lights zijn de Smart-clips. Voor €2950,- exclusief btw krijg je een case met 8 Smart clips (€368,- per pod).
 • Een andere dure variant is de Fitlight. 6 fitlights kost je zo’n €1769,- + draagtas (€295,- per pod).

Zelf heb ik gekozen om alleen de BlazePod en de Reaction X te testen. De andere opties vond ik gewoonweg te duur om voor mezelf te kopen. Zeker als je nog niet zeker weet hoe vaak je het gaat gebruiken als sporter.

Voor de BlazePod betaal je €439 voor 6 stuks (€73,16 per pod). Hier krijg je alleen een case bij. Als je de BlazePods op wil hangen, moet je er apart accessoires bijkopen. Een adapter om de pods op te hangen kost €29 per twee stuks. Als je ze dus allemaal op wil hangen ben bij je aanschaf nog eens €87 extra kwijt.

Persoonlijk vind ik het heel fijn om reaction training lampjes op te kunnen hangen. Je kunt er dan veel meer trainingen mee doen. Maar de BlazePod is dus wel een prijzige middenklasse als je alles wil hebben om alle trainingen te kunnen doen.

Reaction X

De goedkoopste van alle varianten is de Reaction X. Voor €247 excl btw heb je 6 basic light pods (€41,60 per pod). De pro versie heeft meer opties en kost 347 (€57,80 per pod). Je kunt ze in deze webshop vinden. Het toffe van de Reaction X is dat het van zichzelf al meerdere ophangsystemen heeft. Aan de achterkant van de Reaction X zit zowel klittenband als een magneet bevestigd. Daarnaast krijg je bij de prijs 6 adapters om de pods met zuignappen op te hangen. Hiermee kun je de Reaction X op ieder oppervlakte gemakkelijk ophangen.

reactie-training-lichtjes

Reaction X thuis opgehangen in onze sportkamer, handig voor sprong trainingen!

 

reactie-training-lampjes

Nog meer plekken om de reactie lampen op te hangen, handig om reactie snelheid te trainen.

Alternatief voor reaction training lights

Omdat de reactie lampen meestal prijzig zijn, zijn veel mensen op zoek naar alternatieven of zoeken naar tweedehands reaction lights. Ik zou het tweedehands aanschaffen afraden omdat je helaas niet weet wat je voorganger ermee gedaan heeft en je niet in de lampen kunt kijken. Het is natuurlijk allemaal technische elektronica en je moet een expert zijn om te zien of alles nog intact is. De meeste reaction lampen zijn tevens niet volledig waterdicht. Daarom weet je nooit zeker of je ze dan met eventuele waterschade van iemand overneemt.

Doordat de prijzen tussen reaction training lights erg variëren,  is het slim om te berekenen hoeveel je per trainingslamp betaalt. Zo kun je voor jezelf goed vergelijken wat voor jou de beste/ goedkoopste keuze is. Bekijk meteen of je er nog accessoires bij moet kopen voor de trainingen die jij graag wil uitvoeren. Hiermee voorkom je dat  je uiteindelijk meer geld kwijt bent dan dat je van plan was.

De meeste reaction lampen zijn gemakkelijk aan te zetten. Vaak hoef je alleen je bluetooth verbinding aan te zetten. De bijbehorende app te openen en met één druk op de knop de lampen aan te zetten.

Hoe kun je ze opladen?

Reaction lights zijn meestal erg makkelijker op te laden. Vrijwel iedere aanbieder levert USB kabels aan om de lampen snel op te laden.

De meeste reaction training lights zijn te gebruiken met vrijwel alle telefoons. In ieder geval hebben de meeste aanbieders zowel een app beschikbaar in de AppStore (Apple) als in de Google Play Stort (Android).

Het verschilt vaak wel per telefoon hoeveel lampen je tegelijk aan kunt sluiten. Er zijn maar een beperkt aantal telefoons die bijvoorbeeld 12 lampen tegelijk kunnen aanzetten. Als je nog geen lampen hebt zou mijn advies zijn om voor 6 lampen te gaan, dan zit je meestal wel veilig.

De lampen zijn speciaal gemaakt om mee te trainen. Zo kun je het zelfs gebruiken bij het boksen. Daardoor zijn de meeste reactie training lampjes vrijwel onverwoestbaar en moeten zeker een lange tijd mee gaan.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Als je aan de slag wil gaan met reaction lights, is het allereerst slim om te bedenken hoeveel reactielampen je wilt hebben. Als je namelijk maar een losse lamp koopt kun je er niet zoveel mee. Ik zou er voor kiezen om er altijd minimaal 6 aan te schaffen. Op deze manier kun je in ieder geval altijd voldoende oefeningen doen. De kosten voor losse trainingslichten zijn vaak hoog, maar wanneer je direct meerdere lampen aanschaft vallen die paar extra lampen qua kosten weer erg mee.

Als je later, na je aankoop, toch nog extra lampen wil aanschaffen ben je in verhouding veel meer geld kwijt. Zo betaal je bijna €100,- voor een extra BlazePod.

Zelf ben ik gestart met 4 lampen. Hiermee kon ik goed ervaren hoe leuk het was om met reaction lights te trainen. Al snel merkte ik dat ik er spijt van had dat ik niet meteen voor 6 lampen had gekozen.  Met 6 stuks kun je niet alleen meer soorten oefeningen doen, maar ook jezelf beter uitdagen door het moeilijker te maken met verschillende lampen en kleuren.

Als je bijvoorbeeld een ligsteun challenge doet met een sportmaatje zit er natuurlijk veel meer uitdaging in als je 6 lampen voor je hebt liggen dan 4 lampen. Daarnaast kun je met 6 lampen ook veel makkelijker met meerdere spelers spelen / trainen. Na de aanschaf van de BlazePod koos ik er bij de Reaction X dus voor om direct 6 lampen aan te schaffen. Daar ben ik heel erg tevreden over.

Het ophang systeem van de reaction lights aanbieders is erg wisselend. Zo kan de BlazePod  niet opgehangen worden en alleen op de grond neergelegd worden. De BlazePod is al erg prijzig. Om ze op te kunnen hangen moet je weer extra accessoires aanschaffen voor al gauw €15 extra per pod..

Het fijne aan de Reaction X trainingspods is dat ze aan de achterkant zowel een klittenband als magneetfunctie hebben. Je krijgt daarnaast verschillende accessoires om de lampen vast te maken aan diverse oppervlakten.

De manier van opbergen verschilt ook erg per aanbieder. Zo kun je reaction lights los kopen en vaak kun je er een handige opbergcase bij krijgen. Dat is wel erg prettig want daarmee kun je de reaction lights overal mee naar toe nemen. Het zou natuurlijk zonde zijn als je net een kabeltje of lamp kwijtraakt na je training. Die kun je meestal niet los kopen bij de aanbieders. Daarnaast blijven de lampen extra beschermd en gaan daardoor ook langer mee. Tot slot ziet het er ook nog eens tof uit; al die lampen in een mooie strakke case.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillende opties om aan de slag te gaan met reaction training lights. Ik zou iedere sporter en trainer zeker aanraden om ermee aan de slag te gaan. Het kan jezelf (en anderen) enorm motiveren om meer en harder te trainen. Uiteindelijk heb ik zelf  de Blazepods teruggestuurd omdat ik de Reaction X persoonlijk fijner vind en daarmee mijn trainingen vorm ga geven. Maar welke het beste bij je past zal natuurljk per persoon verschillen. Wil je net als ik aan de slag gaan met de Reaction X? Dan kun je ze in deze webshop vinden.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Ga je zelf aan de slag met reaction lights of heb je nog leuke oefeningen om te delen? Laat het weten in de opmerkingen!

Over de schrijver
Paul Verheul is oprichter van Beter Turnen. Hij doet al 25 jaar aan turnen en geeft al meer dan 10 jaar training. Op zijn 18e is hij pas begonnen met topsport. Hij heeft geleerd dat alle gemotiveerde turn(st)ers (en trainers) met de juiste hulp, ontzettend veel kunnen leren binnen het turnen, ongeacht het niveau. Na zijn topsport carrière heeft hij besloten om zijn kennis over te dragen aan anderen. Quote: "Streef naar progressie, niet perfectie."
Runninggirl
Door

Runninggirl

op 10 Mar 2022

Sinds een tijd in het bezit van de reaction lights pro. Helemaal blij mee :-)! Zowel de diversiteit aan functies als ook de topservice van beter turnen. Toen ik ze voor de eerste keer kreeg dacht ik dat ik niet de pro had ontvangen. Terug gestuurd en ook een mail gestuurd. Binnen no time reactie en ook meteen een nieuwe ontvangen. Op dat moment dacht ik nog steeds dat ik niet de pro had ontvangen. Foto’s gemaakt van de set en wederom mail gestuurd. Wederom binnen no time reactie en bleek dat ik als leek niet zo goed door had hoe het precies werkte. Natuurlijk schaamde ik me diep omdat ik de mensen bij beterturnen onnodig veel werk had gekost en ook nog eens bij de 2e levering extra onderdeel had ontvangen voor het door mij geleden ongemak. Bij beterturnen aangegeven dat het mijn fout was en dat ik meteen het “onterechte” onderdeel terug zou sturen. Wat denk je? Ik mocht het gewoon houden! Ongekende service. Daarna aan de slag gegaan en het is heel fijn in het gebruik. Legio aan mogelijkheden. Op dit moment gebruik ik ze vooral om mijn geheugen te verbeteren. Zodra ik weer meer energie heb ga ik ze ook weer voor de trainingen gebruiken. Tegen iedereen die graag sport en van een uitdaging houdt zeg ik: DOEN!

Paul Verheul
Door

Paul Verheul

op 11 Mar 2022

Wat fijn om te lezen dat je blij bent met de reaction lights en tevreden bent over de service van Beter Turnen! Zelf gebruik ik ze ook nog steeds regelmatig om ermee te sporten. Leuk om te weten: De afgelopen periode hebben wij gewerkt aan een grote database met oefenvideo’s voor de Reaction Lights. Binnenkort kan er in de database per sport en categorie gezocht worden naar leuke en uitdagende spellen en oefeningen. Nog veel meer leuke oefeningen om de reaction lights te gebruiken dus ;-)

Reactie plaatsen