Een nieuw jaar is aangebroken; mijn turndoelen voor 2021
29 januari 2021 
6 min. leestijd

Een nieuw jaar is aangebroken; mijn turndoelen voor 2021

Hallo! Hoe is jullie jaarwisseling geweest? Ik ben bij een vriendin geweest en was veel te laat thuis 😉. In mijn vorige blog konden jullie mijn terugblik op 2020 lezen. Zoals ik al schreef, gaat deze blog over mijn turndoelen van 2021. Ik heb mijn turndoelen onderverdeeld in verschillende kopjes, zoals wedstrijden, trainingen, kracht en lenigheid. Zo houd ik het voor mijzelf een beetje overzichtelijk, want ik blijk toch best veel doelen te hebben 😊. Ik ga mijn turndoelen over 2 blogs uitspreiden, deze gaat over de algemene dingen en de volgende gaat over de toestellen en kracht en lenigheid.

turndoelen-alicia

Trainingen

Ik train meestal 2 keer in de week, op dinsdag een uurtje bij de recreanten en op donderdag 2,5 uur bij de selectie. De training op dinsdag is vooral heel gezellig en trainen wat je zelf wilt, terwijl we op donderdag echt van toestel naar toestel gaan. Ik vind de afwisseling heel fijn, want zo kan ik op dinsdag focussen op dingen die ik graag wil oefenen, terwijl ik op donderdag ook de dingen moet oefenen die ik misschien spannend vind en liever oversla (terwijl dat niet slim is om te doen 😉)

In de trainingen wil ik mijzelf voor 100% geven, dus niet te veel kletsen als ik ook beurten kan maken. Ik vind het als trainster best wel vervelend als turnsters steeds aan het kletsen zijn en niks doen, dus dan vind ik dat ik het zelf ook niet moet doen. Daarnaast wil ik realistisch gaan kijken naar mijn angsten. Ik ben best bang voor veel dingen, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Als voorbeeld de salto achterover van balk. Ik ben bang dat ik met mijn hoofd de balk raak, terwijl dat nog nooit gebeurd is. Door daar goed over na te denken, hoop ik minder bang te zijn voor deze dingen. En als laatste wil ik minder twijfelen als ik om hulp wil vragen. Soms ben ik bang dat ik te veel hulp vraag of nodig heb en dan vraag ik niet om hulp, terwijl het wel nodig is om dingen te oefenen. De trainsters zijn er ook voor mij en willen mij echt helpen! Allemaal dingen voor de lijst met turndoelen!

Wedstrijden

Allereerst hoop ik heel erg dat er in 2021 wedstrijden komen! Anders wordt het een beetje lastig om deze doelen te halen en ik vind wedstrijden altijd heel gezellig en leuk.

Ik wil tijdens wedstrijden positief zijn over andere turnsters en oefeningen die niet van mijn club zijn. Dus ook aangeven als ik een oefening mooi vond en applaudisseren als een turnster van een andere club is geweest. Dat is voor iedereen leuk en zo worden de wedstrijden denk ik nog gezelliger en leuker! Ook wil ik aardig zijn tegen juryleden, zij zitten vaak hele dagen naar oefeningen te kijken en doen dit vrijwillig.

Ik heb echt heel veel respect voor juryleden, want ik heb zelf de jurycursus gedaan en ik vond het onmogelijk om naar een oefening te kijken en tegelijk mee te schrijven/ tekenen. Ik dacht vaak tijdens een oefening, wow wat knap!! En dan was de oefening voorbij en had ik nog niks op papier staan…. Dus als ik op een wedstrijd de jury groet en ze wensen mij succes, ga ik proberen hen ook succes te wensen en naar ze te lachen!

Mijn laatste wedstrijddoel is wat meer op mijzelf gericht en ik denk dat elke turnster dit doel heeft, namelijk blijven staan! Niet vallen van balk, op vloer, van brug of bij de landing van sprong.  Aangezien ik goed kan vallen en het de afgelopen jaren al genoeg heb laten zien op wedstrijden denk ik dat ik dat dit jaar maar een keer niet ga doen 😉. Nu nog hopen dat dat ook echt gaat lukken!

Training geven

Naast turnster ben ik natuurlijk ook trainster. Ook als trainster stel ik mijzelf doelen, zo wil ik in 2021 graag een positievere trainster worden. Dus niet alleen zien en zeggen wat beter kan, maar ook kijken naar wat er al beter gaat en wat er al goed en netjes gaat! Ik denk dat dit voor de turn(st)ers die ik lesgeef ook leuker is😊! Daarnaast wil ik leuke en creatieve lessen geven, dus niet altijd standaard sprong, brug, balk en vloer, maar ook eens afwisselen. Dus bijvoorbeeld een les balanceren, maar niet alleen op de balk. Een belangrijk doel van mij is de assistenten beter begeleiden.

Sinds ik de assistentendag heb gegeven ben ik mij ervan bewust geworden dat ik meer aandacht aan de assistenten kan besteden, door ze bijvoorbeeld feedback te geven op de dingen die ze doen, want ze doen heel veel dingen supergoed, zonder dat ik daarna kijk of er iets van zeg.

Naast algemene doelen voor mij als trainster heb ik ook doelen voor de specifieke groepen die ik lesgeef.

Selectie turndoelen

Bij deze groep zijn we altijd met meerdere trainsters, dus hier heb ik het niet alleen voor het zeggen. Ik wil meer gaan focussen op netjes en strak turnen bij de turnsters. Dus veel basisdingen die netter kunnen wat vaker herhalen. Vaak denk ik dat turnsters het saai vinden, dus ga ik snel verder, terwijl dit wel belangrijk is! En een groot valkuil van mij is dat ik mij bemoei met andere trainsters. Ik wil hierop gaan letten en toevoegen aan mijn turndoelen, want zij leveren echt goed werk!

Springgroep

Aan het begin van het seizoen hebben alle turn(st)ers hun turndoelen voor dit seizoen opgeschreven. Ik wil hier vaker naar gaan kijken als ik de les voorbereid. In de springgroep is het niveauverschil erg groot, dus ik zal meer gaan kijken naar verschillende vormen van oefeningen, zodat de oefening, en dus de turndoelen, naar elk niveau aangepast kan worden.

Kleuters en ouder-peutergym

Bij de kleuters en peuters zijn de lessen vaak erg leuk, tenminste dat vind ik 😉. Ik wil bij deze groepen mijn assistenten meer eigen inbreng laten geven. Dit ga ik doen door mijn assistenten de warming up te laten voorbereiden en geven, want ik geloof dat ze dat heel goed kunnen! Ook wil ik in deze lessen wat vaker aandacht besteden aan “echte” turnelementen. Vaak zijn we bezig met de grondvormen van bewegen, maar als ik per week 1 onderdeel een turnonderdeel maak, kunnen de kleuters als ze naar de volgende groep gaan nog beter aansluiten op het niveau. En zo ook de turndoelen die zij in de toekomst gaan maken, eerder bereiken!

Beter Turnen turndoelen

De laatste doelen van deze blog zijn de doelen die ik heb gesteld voor Beter Turnen. Ik ben sinds kort lid van het platform en daar ben ik nu bezig met de spagaatsprongen challenge. Ik wil deze challenge binnen 31 dagen hebben afgerond. Bij de vorige challenge heb ik er denk ik twee keer zo lang over gedaan 😉. Daarna ga ik verder met de boogjes challenge, want dat is iets wat ik heel graag wil kunnen! Daarnaast hoop ik nog veel blogs te mogen schrijven voor Beter Turnen! Ik vind dat erg leuk om te doen en ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen 😊.

In mijn volgende blog ga ik in op mijn turndoelen voor de toestellen en kracht en lenigheid! Wat is jouw turndoel voor 2021? Laat het mij weten in de reacties of via de thuisturn app!

boogje-alicia

Turndoelen op een rijtje

Training
 • ·       Mijzelf voor 100% geven
 • ·       Realistisch kijken als ik ergens bang voor ben
 • ·       Niet twijfelen als ik hulp nodig heb, maar het gewoon vragen
Wedstrijden
 • ·       Supporten, ook naar turnsters die niet van mijn club zijn
 • ·       Niet negatief over andere turnsters/oefeningen praten
 • ·       Aardig zijn tegen juryleden
 • ·       Niet vallen 😉
Sprong
 • ·       Stappen zetten om te durven
 • ·       Niet opgeven als het niet lukt
 • ·       Half in half uit met trampoline
Brug
 • ·       Netjes turnen (tenen strekken, armen uitduwen)
 • ·       Kip doorturnen (zowel onder als boven)
 • ·       Opzwaai buikdraai horizontaal krijgen
 • ·       Salto af durven (ik kan hem, maar durf niet…  angst         gekregen sinds lockdown 1
 • ·       Zolendraai.
Balk
 • ·       Salto achteruit na de lockdown nog durven
 • ·       Radslag op wedstrijdhoogte
 • ·       Loopsprongen beenspreiding
 • ·       Minder wiebelen
 • ·       Overtuigend turnen
Vloer
 • ·       Mijn handen op de grond zetten met arabier flikflak op de            airtrack
 • ·       Arabier flikflak salto
 • ·       Wisselspagaat met elegantie 😉
 • ·       Overslag salto (?)
 • ·       Mijn vloeroefening op een wedstrijd turnen met overtuiging!
Kracht
 • ·       Niet smokkelen 😉
 • ·       Minder pauzes houden tijdens de oefeningen
Lenigheid
 • ·       Spagaten (links en rechts kunnen)
 • ·       Boogje (maandchallenge?)
 • ·       Rechte benen met spagaatsprongen
Training geven:
 • ·       Positief coachen
 • ·       Leuke en creatieve lessen geven
 • ·       Mijn assistenten beter begeleiden
 • ·       Persoonlijke aandacht aan sporters geven
Selectie
 • ·       Focussen op netheid en strakheid
 • ·       Positief zijn, ook dingen zien die al wel goed gaan
 • ·       Andere trainsters minder in de reden vallen als ze bezig zijn (w-up)
Springgroep
 • ·       Werken aan de turndoelen die iedereen heeft opgeschreven
 • ·       Ook veel aandacht schenken aan de sporters die iets eng vinden maar wel graag willen leren
 • ·       Veel niveauverschil, dus veel aanpassingen maken in de trainingen
Kleuters en peuter/ouder
 • ·       Meer aandacht schenken aan “echte” turnelementen
 • ·       Mijn assistenten ook iets laten voorbereiden
Beter Turnen
 • ·       Veel blogs schrijven
 • ·       Challenges afronden  binnen 31 dagen en niet uitstellen!!

 

Over de schrijver
24 jaar, turnster en trainster bij GTV Argos. Naast turnen loop ik hard en doe ik aan fitness. Ik studeer aan de ALO in Nijmegen. Ik geef les aan de kleuters, de springgroep en de selectie. Ik schrijf over lesgeven, problemen die ik als trainster ervaar en het turnen zelf natuurlijk ;-) Alicia is gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen