Mijn hoogte-en dieptepunten als turnster bij turnwedstrijden
23 mei 2020 
7 min. leestijd

Mijn hoogte-en dieptepunten als turnster bij turnwedstrijden

Daar ben ik weer! Dit keer geen blog over de trainingen die ik geef of over het trainen in de corona tijd, maar over mijzelf. Hoe ben ik begonnen met turnen, sinds wanneer ik mee doe aan turnwedstrijden en wat mijn hoogte- en dieptepunten in mijn turn carrière zijn.

Turnwedstrijden turnen

Hoe het turnen begon

Nadat ik mijn zwemdiploma had gehaald mocht ik een sport uitkiezen. In het dorp waar ik woon waren destijds maar twee sporten die echt veel gedaan werden, gym en voetbal. Aangezien allebei mijn oudere zussen op gym zaten en voetbal voor jongens was, had ik snel gekozen, ik wilde ook op gym! Ik sloot mij aan bij DIO (Door Inspanning Ontspanning) en vond het daar erg leuk. Er was geen selectie, maar we hadden twee turnwedstrijden per jaar en een keer in de twee jaar een show. De turnwedstrijden bij DIO waren erg gezellig! Bij de Clubkampioenschappen werd mijn oudste zus eigenlijk altijd eerste, dus ik had iemand om naar op te kijken.

De andere wedstrijd die we hadden was de Bommelerwaardcup. Dit was een wedstrijd met al de verenigingen uit de buurt. Hier deden alleen de recreanten aan mee. Naast de standaard turntoestellen leerden we met deze wedstrijd altijd een groepsdans aan en mochten we op de tumblingbaan. In 2004 haalde ik mijn eerste medailles, een bronzen medaille op de Bommelerwaardcup (5e) en een gouden medaille op de clubkampioenschappen. In 2009 werd ik voor het eerst clubkampioen!

Steeds meer turnen!

Toen ik naar de middelbare school ging stopten veel meiden van mijn groep met gym. Ik wilde door blijven gaan en dat kon gelukkig ook, mijn zus zat ook nog op gym, dus ik kon nog met haar meedoen. Aan het einde van het tweede jaar van de middelbare school begon ik gym een beetje saai te vinden, ik leerde niet echt nieuwe dingen aan en al de oudere meiden stopten. Ik was uiteindelijk de oudste van de groep en deed het hoogste niveau bij de club.

Toen kwam ik bij Roos in de klas, zij zat op turnen bij GTV Argos en ze was goed! In 2012 of 2013 besloot ik dat ik over wilde stappen, naar GTV Argos. Ik kwam bij Roos in de groep en ging van 1 uur trainen in de week naar 1,5 uur. Wat was ik daar blij mee! Ik kwam in een groep met leeftijdsgenoten die veel meer konden dan ik en kreeg meer uitdaging. GTV Argos had wel een selectie groep en daar keek ik enorm tegenop, maar het gaf mij ook een doel, zo goed worden als die meiden, dat wilde ik ook!

Nieuwe turnelementen en turnwedstrijden

Bij GTV Argos leerde ik veel nieuwe elementen, zoals een kip, maar ook een arabier flikflak. En ik sprong voor het eerst over een pegasus, want die hadden we bij DIO niet. In 2016 stelde mijn trainster voor om turnwedstrijden mee te gaan doen op het laagste niveau van de selectie. Helaas mocht ik van mijn ouders niet meetrainen met de selectie, maar we gingen het proberen met de trainingsuren die ik maakte bij de recreanten. Dat was een droom die uitkwam! Ik begon meteen als senior in de zesde divisie en wat vond ik het spannend! Voor het eerst een oefening op muziek, een wedstrijd die heel officieel was en over de pegasus met een plank

In het niveau wat ik turnde deden 9 meiden mee, waarvan een vriendin van turnen, Lidian en mijn doel van de eerste wedstrijd was om niet laatste te worden. Ik eindigde als zevende! Ik kan mij niet zoveel meer herinneren van deze wedstrijd, behalve dat ik heel zenuwachtig was. Bij de tweede wedstrijd verbaasde ik mijzelf, want ik eindigde, samen met Lidian op het podium! Ik werd tweede en stroomde door naar de regiofinale! Daar werd ik 16e, maar het was de eerste wedstrijd waarbij ik niet van de balk was gevallen, dus alsnog een hoogtepunt😉

Turnwedstrijden turnsters

Tweede voorwedstrijd 2016-2017

Na het eerste seizoen turnwedstrijden bij de selectie wilde ik alleen nog maar meer. Het seizoen 2017-2018 begon met een teamwedstrijd, daar heb ik een nieuw record gevestigd, maar niet echt een leuk record, ik ben in die wedstrijd wel drie(!) keer van de balk gevallen… Gelukkig was het een teamwedstrijd en hing er geen doorstroming aan vast. Op mijn eerste voorwedstrijd in dat jaar werd ik weer tweede en stond ik opnieuw met Lidian op het podium! We deden alles samen!

Geblesseerde enkelbanden

Helaas ging het in december mis… Op 5 december gingen we met vier turnvriendinnen extra turnen in de turnhal van Flikflak. Bij de warming up maakte Lidian een gekke landing. Ze scheurde ze haar enkelbanden in, ze baalde enorm, maar wilde blijven tot de training voorbij was, zodat wij nog door konden trainen. Helaas doen Lidian en ik echt alles samen, want in mijn laatste beurt op brug landde ik verkeerd in de blokkenbak en scheurde ook ik mijn enkelbanden in. Bij allebei was het de rechterenkel, wat nogmaals bewees dat wij letterlijk alles samen deden. Wij hebben dus tegelijk op krukken gehinkt, tegelijk fysio gehad en tegelijk mochten we weer langzaam opbouwen.

Helaas moesten wij door deze blessure onze tweede voorwedstrijd overslaan, wat ik heel vervelend vond. Gelukkig hadden we ons beide weten te plaatsen voor de regiokampioenschappen! Helaas ging die wedstrijd niet naar wens, ik had een val op brug en een op balk, waardoor ik op de 17e plaats eindigde. Dit was gelukkig nog niet het einde van het seizoen, want ons Rayon had besloten voor het eerst toestelfinales te doen. Dit was een superleuke wedstrijddag, omdat bijna alle meiden van de groep die ik lesgaf wel een finale hadden. Ik mocht zelf turnen op sprong, brug en balk. Op balk had ik een val, maar eindigde ik toch op een derde plaats. Voor brug en sprong mocht ik gouden medailles ophalen. Zo eindigde een heel afwisselend seizoen toch nog heel mooi!

Turnwedstrijd turnen

1e voorwedstrijd 2017-2018

Promoveren

Na dit seizoen wilde ik eigenlijk promoveren naar de vijfde divisie, maar mijn trainster vond dit niet zo’n goed idee. Omdat ik nog steeds maar 1,5 uur per week trainde en omdat ik begon aan een nieuwe opleiding. Uiteindelijk bleek mijn trainster gelijk te hebben en heb ik in seizoen 2018-2019 nog een keer zesde divisie gedaan, gelukkig mocht ik nog steeds met Lidian op wedstrijd! Ook kwam het zusje van Lidian van de junioren naar de senioren, dus we waren nu met zijn drieën.

In dit seizoen moest je twee verschillende sprongen springen om te kwalificeren voor de sprongfinale. Helaas is sprong niet mijn favoriet en lukte het vaak niet om in de training over de Pegasus te komen met een plank ervoor. Maar ik heb mijzelf in de eerste voorwedstrijd verbaasd, door zonder er veel voor te trainen een half in half uit en een overslag te springen! Helaas had ik twee vallen, dus ik dacht dat het podium dit keer niet voor mij was, verkeerd gedacht! Ik werd vierde en Lidian eerste!

Tweede wedstrijd

Op naar de tweede voorwedstrijd. Ook die verliep niet zoals gehoopt. Dit keer was mijn slechtste toestel balk. Ik weet dat je, als je met een element je voeten niet op de balk zet voordat je valt, het element niet telt. Ik viel van de balk met de pirouette en met de losse rol. Maar mijn voeten hadden de balk nog niet geraakt, dus ik dacht dat het slim was om hem opnieuw te doen, maar wat was niet slim, want ik viel er weer af… Gelukkig had ik dit keer wel mijn voeten op de balk voordat ik viel.

Uiteindelijk had ik een 7.050 voor balk, maar ook deze keer eindigde ik op het podium, ik kreeg een bronzen medaille voor de derde plaats. Natuurlijk was ik heel verbaasd, want ik was wel 3 keer gevallen! Naast dat ik doorgestroomd was naar de regiokampioenschappen had ik weer drie toestelfinales te pakken!

Turnwedstrijden: toestelfinales

Bij de toestelfinales haalde ik goud op brug en sprong. Helaas kwam er toen minder leuk nieuws… Door een verwachte hittegolf zouden de regiokampioenschappen niet doorgaan of worden verplaatst. Gelukkig werd het verplaatst, maar helaas moest ik heel de zomervakantie wachten tot ik eindelijk de finale mocht turnen en dan duurt een zomervakantie ineens heel lang 😉 Helaas stopte Lidian met turnen en ging ze dus niet mee naar deze wedstrijd. Gelukkig is ze nog wel trainster! Ik eindigde deze regiokampioenschappen eindelijk op het podium en een keer zonder vallen. Ik werd derde en mocht promoveren! 😊

turnen wedstrijd

Toestelfinales 2019

Dit seizoen mocht ik eindelijk turnwedstrijden doen in de vijfde divisie! Ik keek er erg naar uit, omdat er meer uitdaging zou zijn en ik nu waarschijnlijk niet op het podium zou komen. Voor dit seizoen heb ik een nieuwe vloeroefening gemaakt, mijn eerste zelfgemaakte oefening, waar ik superblij mee ben. Mijn doel voor de eerste wedstrijd was in de top 15 komen en dat is gelukt, want ik werd 14e .😊

Tweede voorwedstrijd

De tweede voorwedstrijd ging helaas wat minder. Ik had drie vallen, maar gelukkig niet alle drie van balk. Toen eindigde ik op de laatste plaats. Ik vond het op het moment zelf heel jammer. Maar als ik terugkijk mag ik vooral heel trots zijn op mijzelf, met ongeveer 3 uur training per week ben ik verder gekomen dan ik ooit had durven dromen. De ervaring van laatste worden hoort er ook bij en kan mij als turnster en trainster leren om te gaan met een minder fijne dag… Zoals je al kunt raden had ik dit seizoen geen finale en ook geen toestelfinales. Ik was hard aan het trainen voor nieuwe elementen en het netter maken van elementen. Volgend jaar hoop ik mijzelf weer te verbeteren en weer te knallen op turnwedstrijden, want ik ben er nog lang niet klaar mee!

Lees hier ook mijn andere blog over turnen en training geven.

Over de schrijver
24 jaar, turnster en trainster bij GTV Argos. Naast turnen loop ik hard en doe ik aan fitness. Ik studeer aan de ALO in Nijmegen. Ik geef les aan de kleuters, de springgroep en de selectie. Ik schrijf over lesgeven, problemen die ik als trainster ervaar en het turnen zelf natuurlijk ;-) Alicia is gastblogger bij Beter Turnen.
Reactie plaatsen