Gooien, mikken en vangen in de kleutergymles
19 april 2023 
3 min. leestijd

Gooien, mikken en vangen in de kleutergymles

Gooien, mikken en vangen zijn belangrijke vaardigheden die kleuters moeten ontwikkelen tijdens de gymles. Niet alleen zijn deze vaardigheden leuk om te leren en te oefenen, maar ze helpen ook bij de ontwikkeling van de fijne motoriek, hand-oog coördinatie en het ruimtelijk inzicht. In dit blog zullen we bespreken waarom het belangrijk is om deze vaardigheden te leren, hoe we ze kunnen aanleren en enkele leuke spelletjes die we kunnen spelen tijdens de kleutergymles.

Waarom is het belangrijk om gooien, mikken en vangen te leren?

 Gooien, mikken en vangen zijn fundamentele vaardigheden die kinderen nodig hebben in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld, als ze buiten spelen en met een bal willen spelen, moeten ze in staat zijn om de bal te gooien en te vangen. Bovendien helpen deze vaardigheden bij het ontwikkelen van de hand-oog coördinatie en het ruimtelijk inzicht. Dit kan op zijn beurt weer bijdragen aan de ontwikkeling van de fijne motoriek, die weer nodig is voor het schrijven en knutselen.

kleutergym-les

Hoe leren we kinderen gooien, mikken en vangen?

Het aanleren van gooien, mikken en vangen kan beginnen bij hele jonge kinderen, bijvoorbeeld door ze te laten spelen met ballen van verschillende grootte en textuur. Het is belangrijk om te beginnen met het aanleren van de basistechnieken en deze geleidelijk op te bouwen. Hieronder volgen enkele tips:

  • Begin met het leren van de juiste houding. Laat de kinderen rechtop staan met hun voeten op schouderbreedte uit elkaar en hun knieën iets gebogen. Hun gewicht moet gelijkmatig verdeeld zijn over beide benen en hun lichaam moet ontspannen zijn.
  • Leer de kinderen de juiste manier van vasthouden van de bal. Dit verschilt per type bal. Zo houd je een basketbal anders vast dan een tennisbal. Het is belangrijk om te leren hoe je de bal vast moet houden voordat je leert gooien.
  • Laat de kinderen oefenen met het gooien en vangen van ballen in tweetallen. Begin met het gooien van de bal over korte afstand en bouw dit geleidelijk op naar grotere afstanden. Moedig de kinderen aan om de bal te vangen met beide handen en deze stevig vast te houden.
  • Introduceer verschillende soorten ballen, zoals zachte ballen, ballen met noppen en ballen van verschillende grootte en gewicht. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en de hand-oog coördinatie.


Leuke spelletjes om te spelen tijdens de kleutergymles

Rond de tafel

Bij dit spel gaat een groepje kinderen rond een tafel staan met een bal. Het doel is om de bal rond de tafel te gooien en te vangen zonder dat deze de grond raakt.

Vang de ballonnen

Dit spel is een leuke manier om kinderen te laten oefenen met vangen. Blaas een aantal ballonnen op en gooi ze in de lucht. Laat de kinderen proberen om de ballonnen in de lucht te vangen voordat ze de grond raken. Als het te makkelijk wordt, kunnen de ballonnen ook hoger worden gegooid of kunnen er meer ballonnen worden toegevoegd.

Mikspel

Bij dit spel worden er verschillende doelen opgesteld, zoals een basketbalring, een doel met gaten of een muur met vakjes. Laat de kinderen om beurten proberen om de bal door het doel te mikken. Dit kan individueel of in groepen worden gedaan. Het spel kan ook uitdagender worden gemaakt door de doelen verder weg te zetten of door verschillende punten te geven voor verschillende doelen.

Hordenloop

Bij dit spel worden er obstakels, zoals kegels of hoepels, opgesteld in een rij. De kinderen moeten de obstakels over of onderdoor lopen en tegelijkertijd de bal vasthouden en naar de volgende persoon in de rij gooien. Het doel is om de bal naar het einde van de rij te krijgen zonder de bal te laten vallen. Dit spel kan worden aangepast aan de vaardigheden van de kinderen door de hoogte en afstand van de obstakels aan te passen.

Ballonnenprikken

Bij dit spel worden er ballonnen opgeblazen en opgehangen aan touwen. De kinderen moeten proberen om de ballonnen te raken met een bal of ander gooi-object om ze te laten knappen. Dit spel kan worden gespeeld als een wedstrijd tussen individuen of groepen.

Hieronder enkele video's die laten zien hoe kinderen kunnen oefenen met gooien, mikken en vangen in de kleutergymles:

Deze video's tonen hoe kinderen op een leuke manier kunnen oefenen met gooien, mikken en vangen tijdens de kleutergymles. Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig te herhalen om de vaardigheden van kinderen te verbeteren en hen te helpen zelfvertrouwen te ontwikkelen tijdens het spelen met ballen en andere objecten.

Conclusie

Gooien, mikken en vangen zijn belangrijke vaardigheden die kleuters moeten ontwikkelen tijdens de gymles. Het aanleren van deze vaardigheden kan beginnen bij hele jonge kinderen door ze te laten spelen met ballen van verschillende grootte en textuur. Door het spelen van leuke spelletjes kunnen kinderen deze vaardigheden verder ontwikkelen en tegelijkertijd plezier hebben. Het is belangrijk om de spelletjes aan te passen aan de vaardigheden van de kinderen, zodat ze kunnen groeien en hun vaardigheden kunnen verbeteren.

Over de schrijver
Mijn naam is Jojanneke Radstake. Ruim 15 jaar heb ik geturnd, en mijn liefde voor de turnsport heeft er voor gezorgd dat ik er mijn werk van heb gemaakt. Ik geef les aan allerlei groepen, van peutergym tot selectieturnen. In opdracht van Beter Turnen heb ik de grondvormen van bewegen bij kleutergym met korte filmpjes in kaart gebracht en verzorg ik de bijscholing Kleutergym.
Reactie plaatsen